Abdullah Ibhais har kritisert qatarske myndigheter for arbeidernes rettigheter i forbindelse med byggingen av stadioner som denne, i Al Rayyan. Nå er han arrestert.
Abdullah Ibhais har kritisert qatarske myndigheter for arbeidernes rettigheter i forbindelse med byggingen av stadioner som denne, i Al Rayyan. Nå er han arrestert.

Regimekritiker i Qatar skulle intervjues av NRK - så ble han arrestert

Abdullah Ibhais er arrestert i Qatar, ifølge flere kilder NRK har snakket med.

Publisert Sist oppdatert

Nylig ble fotballmagasinet Josimar truet med søksmål av qatarske myndigheter, etter at de publiserte en kritisk sak om staten, om regimekritikeren Abdullah Ibhais.

Mandag skulle Ibhais intervjues av NRK, men før intervjuet ble gjennomført, ble regimekritikeren arrestert. Det skriver NRK mandag kveld.

Til NRK bekrefter Amnesty at de har fått rapporter om at Ibhais er arrestert. Det samme får NRK også opplyst av flere journalister.

Ibhais mener selv at arrestasjonen kommer etter mediedekningen om ham selv, men dette er ikke bekreftet.

– Vi vet ikke hvorfor

Redaksjonssjef Anders Sårheim i NRK Sporten forteller at NRK har bedt qatarske myndigheter om å svare på hvorfor Ibhais er blitt arrestert.

På spørsmål fra Medier24 om hvordan han reagerer på arrestasjonen, svarer Sårheim:

– Vi registrerer at han er blitt arrestert, og vi vet ikke hvorfor. Det er det vi har å si til det. Som det kommer frem i vår sak, har vi ikke fått noe svar fra myndighetene om hvorfor.

NRK har for øyeblikket egne journalister i Qatar.

– Ibhais hevder at han er blitt arrestert grunnet mediedekningen omkring ham selv. Hvilke tanker gjør du deg omkring sikkerheten til dine egne journalister, om dette stemmer?

– Nå må vi først finne ut hva som stemmer her. For det andre er vi lovet at vi skal kunne jobbe under trygge rammer og drive uavhengig journalistikk. Det stoler vi på.

Vil lage uavhengig journalistikk i Qatar

– Hvorfor er det viktig for dere å drive journalistikk på Fotball-VM i Qatar?

– Parallelt med at vi har rettigheter fra festen, er det viktig for oss å drive journalistikk på de regimene som festen går i, og å belyse det som eventuelt måtte være av kritikkverdige forhold. Det er en klar målsetning for oss, og da må vi snakke med dem det angår.

– Hvilke utfordringer står dere overfor, når det gjelder å bedrive journalistikk i Qatar?

– Det er alltid utfordringer knyttet til å lage journalistikk i områder som ligger langt borte. Det er ikke like lett å få tilgang til kilder, og å sikre seg de nødvendige tillatelsene vi trenger for å gjøre jobben vi ønsker, svarer Sårheim.

På spørsmål om hvordan NRKs dekning av Fotball-VM kommer til å bli i tiden fremover, svarer redaksjonssjefen:

– Vi er nå i Qatar for å drive uavhengig journalistikk. Det regner jeg med at vi skal kunne fortsette med, uavhengig av denne episoden.

Powered by Labrador CMS