(BERGEN): TV 2s sportskommentator, Mina Finstad Berg, mener hindringene i veien er mange, når norske sportsjournalister skal drive undersøkende journalistikk på de mektige forbundene og aktørene i idrettens verden.
Hun tror de store internasjonale idrettsorganisasjonenes manglende åpenhet, kombinert med at sakene i seg selv ofte er komplekse, er noen av faktorene som gjør journalistenes arbeidsforhold vanskelige.
– I disse organisasjonene er åpenhet et fremmedord. Det vil ofte være en kamp om å få sette premissene, og om hva som er fakta, sier Finstad Berg til Medier24.
Mange vil forsøke å vri på fakta for å fremme sin egen agenda, mener hun.
– Det vil være aktører der med veldig sterke interesser for å selge inn sitt verdensbilde og sin versjon av hva som foregår. Det er en svær ryddejobb å grave rundt i det.
Sportskommentatoren mener også at det er en utfordring å gjøre de kompliserte sakene interessante nok for leserne.
– Det er en utfordring å skulle fremstille kompliserte saker på en måte som fenger publikum. Det er vanskelig å fortelle hele historien hver eneste gang man skal skrive om Qatar eller OL i Beijing. Samtidig må man gi folk konteksten også, så det er en balansegang der, som tidvis kan være utfordrende.
– Vil møte problematikken oftere
Finstad Berg mener norske sportsredaksjoner er blitt flinkere til å skrive om idrettens politiske sider.
Hun tror også at norske mediers kompetanse i utfordrende saker, som at store idrettsmesterskap avholdes i land som Kina og Qatar, er blitt bedre.
– Jeg tror debatten vi hadde i vinter, om en boikott av Qatar-VM har gjort at veldig mange i sportsmediene står mye bedre enn før i å dekke den type spørsmål, fordi man har jobbet med det over tid, sier hun.
Hun tror blant annet kildenettverkene til mange av sportsjournalistene har utvidet seg gjennom debatten som har gått.
Dette, og den nye kompetansen, kommer mediene til å få god bruk for senere, mener hun.
– Jeg tror vi kan ta med oss erfaringene herfra, inn mot OL i Beijing og andre lignende arrangementer. Dette er en problematikk vi vil møte stadig oftere i tiden fremover.
Hun mener praksisen med at stater bruker idretten for å bedre omdømmet sitt, ikke vil bli mindre i tiden fremover.
– Sportsvasking er kommet for å bli, og da er det vårt ansvar å dekke det på en god og forsvarlig måte.
Vil ha mer politisk debatt om idrett
Finstad Berg håper nå at norske medier vil greie å sette søkelyset på idrettens problematiske sider, også etter at mesterskapene er over.
– Jeg håper at man klarer å holde trykket rundt dette med idrettsarrangementer, sportsvasking og menneskerettigheter oppe, sier hun.
Og fortsetter:
– Jeg håper det ikke blir slik at man går tilbake til den samme gamle tralten når lysene slukkes i Bejing og Qatar, men at man klarer å opprettholde fokuset på sakene, også i etterkant av mesterskapene.
Samtidig oppfordrer Finstad Berg landets redaksjoner til å skrive mer om skjæringspunktet mellom idrett og politikk. Hun mener idrett diskuteres for lite i politisk sammenheng.
– Jeg skulle ønske at man kunne ha en større idrettspolitisk debatt, ikke bare når det gjelder arrangementer i utlandet, men også når det gjelder idrettens kår hjemme.
Avslutningsvis legger Finstad Berg til:
– Det har jo tatt seg opp i forbindelse med korona, men da har vi først og fremst diskutert koronarestriksjoner for idretten. Nå er vi ferdige med det, og da håper jeg vi kan ta det ett skritt videre.