Onsdag har mange mediehus valgt å markere kvinnedagen 8 mars, både i saker og på avisforsidene. Flere aviser har dedikert hele forsiden til kvinner og flere har også valgt å sette kvinnesymbolet på forsiden.
Vårt Land har valgt å dedikere hele forsiden til likestilling og kvinnekamp ved å skrive ned navnene på alle som sto på talestolen i de største frimenighetene i 2022. Kvinnene er markert i rosa.
Religions- og featureredaktør i Vårt Land,
Elise Krise, sier til Medier24 at de ønsket å få folk til å se tenke med
forsiden.
– Vi vet at frikirkemiljøene i Norge har jobbet
med å få opp kvinneandelen i sine forkynnere. Vi var interessert i år se hvor
langt de var kommet, sier Kruse og legger til:
– Det blir ganske virkningsfullt når vi har
samlet inn de talene, å rett og slett liste de opp og markere kvinnene.
Kruse sier de har fått tilbakemeldinger på at det
var flere kvinner enn mange trodde.
– Og det som er litt rart er at når kvinneandelen
kommer over 25 prosent, er det nesten så det virker som kvinnene tar over. Og
mange sier «oi, har de kommet så langt».
Endret logoen
Dagsavisen har valgt å endre logoen til kvinnesymbolet i anledning dagen. De har også intervjuet flere mektige norske kvinner om likestilling.
– 8. mars og likestilling er kjempeviktig for Dagsavisen. At vi ikke har full likestilling er grovt urettferdig. Det handler om halvparten av befolkingen, sier nyhetsredaktør Kathleen Buer til Medier24.
Hun sier at slik Dagsavisen ser det så har Norge kommet langt, men at det er et godt stykke igjen innenfor næringslivet og temaet kvinnehelse.
– Det var viktig for oss å belyse på forsiden, kommenterer hun.
I tillegg har avisen ny kvinnelig kommentator på forsiden i Synnøve Vereide Trampe, som er inne i et vikariat etter at Hege Ulstein sluttet.
– Likestilling er viktig for oss 365 dager i året. Det handler om forskjells-Norge, kvinnehelse, likestilling, fødselsomsorg. Det er noe vi dekker hele året, men vi markerer det litt ekstra 8. mars, sier Buer.
– Kvinner kvier seg
VG har i anledning dagen valgt å dedikere store deler av forsiden til kvinnehelse, og kvinnerelaterte ledelser.
Budstikka har denne uken valgt å gjøre et stunt for å flere kvinner inn i spaltene. Redaktør Karianne Steinsland forteller at de hver uke har betydelig færre kvinner i spaltene enn menn.
– Det gjør vi fordi vi uke etter uke, måned etter måned har betydelig færre kvinnelige kilder i sakene våre enn menn, sier Steinsland til Medier24.
For å gjøre noe med det begynte avisa forrige uke med å planlegge sammen med hele redaksjonen hva slags saker de kunne løfte.
– I tillegg har vi lenge hatt en kildeoversikt der vi sammen har samlet inn kvinnelige kilder fra Asker og Bærum, som vi jevnlig minner om, forklarer hun, og legger til at nyhetsredaktøren teller kilder hver dag.
Redaktører mener det er et demokratisk problem som det er viktig å løfte.
– Det er vår oppgave å jobbe for å få flere stemmer inn, og vi må være bevisste. I tillegg opplever vi at flere kvinner enn menn kvier seg for å delta i den offentlige samtalen, ikke minst fordi de møter mer hets og det må vi utfordre og trygge dem i å gjøre, for eksempel i debattspaltene, kommenterer hun.