Journaliststudentene Maria Möhring, Silje Berge, Herman Opdal, Marie Askeland Lauvdal og Andrine Resvoll holdt onsdag sitt eget «skyggemøte» i PFU.Foto: Even Hye T. Barka
Journaliststudentene er helt ferske. Denne uken holdt de sitt eget «PFU-møte»
– Det er gull verdt, sier OsloMet-student Maria Möhring til Medier24.
Det har ikke gått mange ukene siden Silje Berge, Maria Möhring, Herman Opdal, Marie Askeland Lauvdal og Andrine Resvoll startet på første semester av OsloMets journalistutdanning.
Studentene har imidlertid allerede rukket å bli opptatt av presseetikk, og onsdag fikk de mulighet til å simulere et møte i Pressens Faglige Utvalg (PFU) og selv si sin dom over sakene som det virkelige utvalget behandlet.
De setter stor pris på erfaringen fra det såkalte «skyggemøtet», sier student Maria Möhring.
– Det er gull verdt. Det er dette vi kommer til å møte. Som vi fleipet litt med innledningsvis, sitter vi her fordi vi ikke vil havne på PFU-listen selv, sier Möhring spøkefullt til Medier24.
Hun får støtte av medstudent Marie Askeland Lauvdal.
– Jeg tenker det er en måte å få innsikt i Vær Varsom-plakaten på, i og med at vi ikke har gått her så lenge. Allerede er vi klar over at vi må være varsomme, sier Askeland Lauvdal til Medier24.
– Må tenke seg om to ganger
Möhrings klassekamerat, Silje Berge, mener de etiske diskusjonene vil gjøre dem til bedre journalister.
– Det åpner opp for mer refleksjon når man skal skrive selv, og at man må tenke seg om to ganger, sier Berge til Medier24.
Også Andrine Resvoll mener det er nyttig å studere konkrete pressetiske eksempler.
– En ting er å se Vær Varsom-plakaten. Noe annet er å teste den ut i praksis, og se om de store riksavisene faktisk følger de enkelte punktene. Ofte blir man blind på sine egne ting, når man sitter og skriver og er engasjert, sier Resvoll til Medier24.
På spørsmål om hvordan onsdagens diskusjoner artet seg, svarer Herman Opdahl:
– Jeg synes diskusjonen har vært veldig bra. Alle deler og har forskjellige syn.
Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Elin Floberghagen, mener samarbeidet med OsloMet er viktig.
– Det er en veldig lang tradisjon. Jeg tror både vi og de synes dette er bra. Å lære om presseetikk er en viktig del av undervisningen for journaliststudenter. Da er det å se det i praksis og trene på det gjennom å være skyggepanel for PFU, en fin måte å gjøre det på, sier Floberghagen til Medier24.
I etterkant av dagens møte, møtte Floberghagen og PFU journaliststudentene til diskusjon om sakene. Av og til hender det at utvalget og studentene er uenige, sier generalsekretæren.
– Vi er nokså enige. Er vi uenige, har ofte studentene vært strengere enn PFU, sier Floberghagen og ler.
– Greit å få gjort det med en gang
De fem journaliststudentene utgjør en av flere redaksjoner i klassen, som skal jobbe sammen frem mot jul.
De hadde ikke gått lenge på OsloMet før de ble satt til å dekke årets stortingsvalg. Å bli kastet ut i den store oppgaven, var bra, mener Herman Opdal.
– Det var overveldende, men det er jo slik vi skal arbeide. Det er greit å bare få det gjort med en gang, i stedet for å ha et halvt år med masse teori, er det bra å bare komme seg uti det.
Han får støtte av Maria Möhler, som var utegående reporter på SVs valgvake.
– Da Lysbakken kom hev alle seg på ham. Å albue seg frem å få én setning fra ham til Journalen (OsloMets publiseringsplattform, journ.anm) var kjempekult, sier Möhring til slutt.