Aftenpostens utenriksjournalist Kristoffer Rønneberg er aktuell med ny bok.
Aftenpostens utenriksjournalist Kristoffer Rønneberg er aktuell med ny bok.

Aftenposten-profilen med ny bok

Aftenpostens utenriksjournalist Kristoffer Rønneberg kjenner stormaktene USA og Kina godt. Nå skriver han bok om Taiwan.

Publisert

Utenriksjournalist i Aftenposten Kristoffer Rønneberg er aktuell med boken Stormens øy, som tar for seg Taiwans situasjon i dagens geopolitiske klima.

Boken om landet som har en helt spesiell rolle i storpolitikken kommer i september.

– Når vi hører om Taiwan, er det ofte som en brikke i spillet mellom stormaktene Kina og USA. Vi hører mindre ofte om hvem de 24 millioner taiwanerne er. Derfor fikk jeg lyst til å skrive en bok om dette landet og hvordan dagens situasjon ble som den er, sier Rønneberg til Medier24.

Ble svartelistet

Rønneberg var Aftenpostens USA-korrespondent fra 2013 til 2017. I årene 2005 til 2007 jobbet han som stringer i Beijing for avisen og kjenner Kina godt.

I flere år fikk Rønneberg avslag på visum til folkerepublikken. Bakgrunnen skal være en artikkel han skrev om sommer-OL i Beijing i 2008.

Den handlet om en gruppe Tai-Chi-utøvere, som hadde en oppvisning under åpningsseremonien.

– Jeg fikk et tips om at de hadde blitt ganske dårlig behandlet i oppkjøringen til OL. Jeg fikk møte noen av utøverne, og treneren deres var rasende, forteller Rønneberg.

Resultatet ble en sak om at de blant annet hadde vært 50 stykker på ett rom, skal ha fått dårlig mat og at de ikke skal ha fått snakke med foreldrene sine.

– Den saken fikk en del oppmerksomhet. Da jeg kom hjem til Oslo fikk jeg beskjed fra ambassaden om at det ikke var nødvendig for meg å søke om visum, sier Rønneberg og forteller at han i 2018 fikk beskjed om at han var på en svarteliste og ville ikke få visum.

Men i februar fikk Rønneberg igjen komme inn i Kina. Det var i anledning utenriksminister Espen Barth Eides (Ap) besøk.

– Jeg tror, uten at jeg vet, at så lenge jeg reiser med en delegasjon på et av de høyeste nivåene, altså minister, statsminister eller konge, så får jeg til slutt visum – gjerne dagen før avreise.

– Forfulgt og trakassert

I årene 2005 til OL i august 2008, beskriver han det som en slags gullalder for utenlandske journalister i landet.

– De var veldig opptatt av å vise fram landet sitt og utviklingen hvor så mange hadde kommet ut av fattigdom. Det var lett å komme seg rundt og få begrensninger, sier Rønneberg før han legger til:

– Det snudde omtrent dagen etter sommer-OL. Så har det gått ganske raskt i gal retning etter at Xi Jinping kom til makten i 2013.

Rønneberg mener at Kina i dag er et veldig lukket land hvor det ikke går an å utøve normal journalistikk.

– Det er selvfølgelig verst for de lokale kinesiske journalistene som ikke er i stand til å gjøre jobben sin. De lever i et land hvor det finnes én sannhet, og det er kommunistpartiets sannhet.

Aftenposten-journalisten mener det har blitt nesten umulig for utenlandske journalister å fortelle hvordan ting ser ut i Kina i dag.

– Hvis man prøver på noe som ikke er ansett som innenfor partiets relativt stramme rammer, så blir man forfulgt og trakassert. Mange har blitt prøvd kastet ut, spesielt amerikanske journalister.

– Det gjør at antall internasjonale journalister i Kina nå er bare en liten brøkdel av hva det var for 10–15 år siden. Og det gjør det vanskelig å forstå Kina.

Medier24 har vært i kontakt med Kinas ambassade i Norge, og forelagt enkelte påstander.

«Kina beskytter alltid de lovlige rettighetene og interessene til faste kontorer til utenlandske medieorganisasjoner og utenlandske journalister, og legger til rette for deres nyhetsdekning og rapporteringsaktiviteter utført i samsvar med loven. Påstanden om at Kina «utviser» journalister er grunnløs», skriver ambassaden.

Ambassaden skriver at deres handlinger kun har vært svar på det de mener er provokasjoner fra USA.

«Kinas dør til omverdenen har alltid vært åpen. Data viser at antallet utlendinger som kommer inn i Kina i første halvår i år nådde 14,64 millioner, en økning på 152,7 prosent fra år til år. Nylig har «Kinareiser» blitt et populært tema blant utenlandske sosiale medier, og flere og flere utlendinger har valgt å bryte «informasjonskokongen» om Kina konstruert av noen vestlige medier for å utforske det virkelige Kina selv. Hvordan Kina er bør ikke defineres av ordene til enkelte individer», fortsetter ambassaden.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS