VGs Anders Giæver.

«Action»-sommer for VG-profilen: – Det har nesten vært som en TV-serie med ny cliffhanger hver uke

Giæver og gjengen ha ekstraepisoder hver uke: Anders Giæver hadde ikke sett for seg at sommeren skulle by på så mye action i utenrikspolitikken.

Publisert

«Giæver og gjengen» er blant podkastene som ikke har tatt sommerferie, og publiserer episoder fem dager i uken.

– Vi hadde sikret oss med Hanne Skartveit sine intervjuer, som skulle gå som den åpne episoden hver fredag. Så skulle vi ha fire vanlige de andre dagene.

Men slik har det ikke blitt. De tre siste ukene har de måttet lage ekstraepisoder hver uke, fordi det skjer for mye.

– Jeg hadde ikke sett for meg det, nei. Men så skal jeg ikke klage over at det skjer for mye heller, sier Giæver.

I forrige uke endte podkasten med sju episoder, med ekstraepisoder både om Bidens navnetabber i en pressekonferanse etter NATO-toppmøtet, og en episode søndag etter attentatforsøket mot Donald Trump.

– Vi tok et rådslag søndag morgen og ble enige om at det ble altfor lenge å vente til mandag ettermiddag til å snakke om attentatforsøket.

Anders Giæver.

– Trodde ikke det skulle bli så mye action

Giæver legger til at de var heldige ved at utenrikskommentator Per Olav Ødegård allerede var i USA.

– Så han hadde en egen nærhet til det.

Selv om Giæver var forberedt på at det ville være nok nyheter, med valg både i Storbritannia og Frankrike, i tillegg til valgkampen i USA.

– Men jeg trodde ikke det skulle bli så mye action. Per Olav skulle egentlig til USA for å dekke NATO-toppmøtet. Så var det snakk om at Trump skulle få dommen sin, så ble den utsatt da høyesterett kom med sin immunitetsdom. Så kommer debatten mellom Biden og Trump som gjør at man stiller spørsmål om Biden er stand til å lede NATO-møtet. Så blir det alt med Biden og demokratene, så kommer dette attentatforsøket til slutt, ramser Giæver opp og legger til:

– Det har nesten vært som en TV-serie med ny cliffhanger hver uke. Jeg tror dette er en sommer jeg vil huske godt. 

Har ikke tid til alt

Og podkasten har de siste somrene hatt daglige episoder gjennom det som ville vært en nyhetstørke.

– Det koster litt ekstra muskler å få det til, men det har vært veldig bra for tallene våre. Vi ser at vi har en boost på sommeren hvert år, sier Giæver og legger til:

– Og det ligger ikke i det journalistiske DNAet å ta to måneder sommerferie. Man stopper jo ikke avisen i to måneder heller, sier han.

Også i fjor sommer fikk de nok å snakke om i sommermånedene, da både statsråder og Bjørnar Moxnes skapte overskrifter.

– Har du vært bekymret for at det skal bli nyhetstørke på sommeren?

– Nei, det har jeg ikke. Vi har noen års erfaring på dette, og jeg har ikke vært redd for å gå tom for tema, sier han og legger til:

– Nå er det heller slik at vi ikke har tid til alt. Som skytingen i Tyskland, den har vi ikke tid til på grunn av attentatet.

Vil ikke plage sjefen på ferie

– Du har jo en podkast til, «Mediebobler», som har sommerferie. Har du vurdert å vekke den i sommer?

– Jeg skulle gjerne ha hatt den nå, når tillitsundersøkelsen kom i forrige uke. Men jeg synes ikke jeg kan plage sjefen på ferie, så vi tok en beslutning om at den skal få fri.

Og Giæver forteller at han liker godt å jobbe om sommeren.

– Det er kortere vei til avgjørelser, det er mindre folk på jobb, det er mer åpent for ville ideer samtidig som det ikke er mindre interesse, sier han og legger til:

– Hadde det ikke vært for familie og barn, ville jeg nok jobbet hver eneste sommer.

Men Giæver tar noen uker fri fra og med neste uke.

– Vi journalister har streiket oss til så mye ferie, så jeg må ta tre uker. Og så liker jeg godt å ha ferie også. Så kommer jeg tilbake til demokratenes landsmøte i Chicago.

– Klarer du å holde deg unna når du har ferie da?

– Ja, vi har heldigvis kompetente folk i gjengen. Både Hans Petter Sjøli og Hanne Skartveit kommer tilbake når jeg går ut. Jeg vil nok kjenne det i rykkefoten om det skjer store ting, men jeg skal klare å holde meg unna med mindre de ber meg komme inn.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS