Michael Andreassen i P4

P4-profil Michael Andreassen: – Det var ingen som hevet øyen­brynene om jeg luktet øl når jeg kom på jobb

I sitt nye soloshow forteller P4-profilen om drikkekulturen i mediebransjen på 1990-tallet.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

P4-profil Michael Andreassen, som i sommer ble en del av P4s morgenshow, er i disse dager også aktuell med soloshowet «Jeg stoler ikke på folk som ikke drekker» hvor han forteller om livet som alkoholiker.

Andreassen har vært tørrlagt i over ti år.

I showet snakker han blant annet om hvordan alkoholkulturen var i P4 på 1990-tallet. Andreassen startet i mediehuset i 1996.

– Som folkehøgskole

– Produsent i P4, Marius Torgersen, beskriver den første tiden der, hvor vi var på Lillehammer som «det var som å gå på folkehøgskole med lomma full av penger». Og slik var det. Vi var en gjeng med unge folk som var lidenskapelig opptatt av radio og som var sammen fire-fem ganger i uka og drakk, forteller Andreassen til Medier24.

Han forteller at det ofte lå et kort fra en sjef i baren og at det var fri flyt av mat og drikke.

– Det har blitt sagt at en av ingrediensene til suksessoppskriften P4 var alkohol. Og det er noe med den gründerfasen.

Andreassen sier at han har snakket med mange i TV 2 som kjenner seg godt igjen i denne fasen.

– Penger ble brukt helt annerledes. Og TV 2 hadde jo en sjef som mente at en god journalist skulle lukte øl etter lunsj (Kåre Valebråkk, red.anm). Og det var en del av sosialiseringen, i tillegg til at det var en kultur for å drikke øl med kildene, sier han og legger til:

– Det var ingen som hevet øyenbrynene om jeg luktet øl når jeg kom på jobb om morgenen for 15-20 år siden. Men i dag ville de nok reagert, sier Andreassen.

I showet omtaler han en spesiell episode, da han kom rett fra nachspiel, og inn på morgenmøte i P4.

– Da ble jeg bedt om å gå og legge meg. Men ikke legge meg hjemme, men heller i et solarium vi hadde i underetasjen. Så ble jeg vekket ti minutter før sending. Det var liksom ikke så farlig, men det hadde ikke skjedd nå.

Michael Andreassen i P4s morgenfrokost

Unntakstilstand

– Hvordan er bransjen nå? Er det like mye festing?

– Det er vanskelig for meg å si. Det er lønningspils og det er nok fester og jeg kan delta, det er ikke et problem. Men jeg drar som regel rundt midnatt. Da er jeg lei, og orker ikke høy musikk og roping. Men selv om det fremdeles er en holdning generelt i landet om hvilken rolle alkohol har, er ikke mediebransjen verre en andre, sier Andreassen og legger til:

– Vi er en sosial bransje. Vi jobber med mennesker. Og da blir det ofte slik at alkohol er en del av det.

Andreassen er klar på at han ikke har noe imot at det er alkohol i slike sammenhenger.

– Jeg er ikke imot alkohol, det er jeg veldig klar på. Men jeg vil bare at vi skal snakke om det. Om hvilken rolle alkohol har.

Andreassen gikk nylig over til P4s Radiofrokost med Samantha Skogrand og Bjørn Faarlund. Han beskriver den siste tiden som unntakstilstand.

– Jeg har vært i unntakstilstand siden juni. Jeg har jobbet med å skrive ferdig forestillinger, hatt prøver, og midt i dette fikk jeg forespørsel om å komme til morgenshowet. Så har det vært premiere, noen dager med morgenshow, heimvernsøvelse, og nå blir det noen forestillinger til. Så fra neste uke blir det rolig igjen, forklarer han og legger til:

– Man blir veldig selvsentrert av å jobbe med en slik forestilling. Men nå er jeg litt lei av meg selv.

– Hadde flere uheldige utslag

Medier24 har fremlagt sitatene om de gamle dagene i P4 for P4-sjef Kenneth Andresen, som også jobbet i mediehuset på 90-tallet.

– Jeg tror veldig mange som var unge i mediebransjen for 30 år siden kan kjenne seg igjen i Michaels beskrivelser. Det var på den tiden holdninger til alkohol som det i dag er vanskelig å forstå at var mulig. Sånn var det også i P4. De fleste av de ansatte var i 20-årene, det oppsto et sterkt fellesskap og en følelse av å bygge noe sammen, og sosialisering med alkohol ble en del av kulturen, skriver Andresen til Medier24, og legger til:

– Dette hadde flere uheldige utslag som ville blitt håndtert veldig annerledes nå, enn den gang. Det meste av det som beskrives er utenkelig i dag.

– Heldigvis råder det helt andre holdninger nå enn for 30 år siden. For vår egen del arrangeres det forholdsvis få fester, og selv om det fortsatt er mulig å få øl og vin når vi samles i sosialt lag er det med sterke begrensninger, og alltid med alkoholfrie alternativer, skriver Andresen.

Powered by Labrador CMS