Medier24 har denne sommeren en ny spalte kalt «Mitt sommervikariat», der vi inviterer medieprofiler til å dele litt om sitt første sommervikariat i bransjen.
Neste ut er generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Reidun Kjelling Nybø.
– Hvor og når var ditt første sommervikariat?
– Hvis du mener i journalistikken, så var det i Nordlandsposten sommeren 1992. Jeg var halvveis i journalistutdanningen og hadde også praksis i samme avis. Jeg stortrivdes med den harde aviskonkurransen med Nordlands Framtid der vi hver eneste dag fikk testet oss mot konkurrenten.
– I Storgata i Bodø lå to avishus rett ved siden av hverandre og Sjøgata, parallellgata rett nedenfor lå det to avistrykkerier. På kveldene hadde vi stor glede av å hente egen avis + konkurrentens i utsalget i Sjøgata og sammenligne hvem som hadde vunnet aviskampen det døgnet. Lukta av trykksverte vil for alltid minne meg om akkurat den fine tida der.
– Hva husker du best?
– Den saken jeg husker aller best var mitt første førstesideoppslag. Det fikk jeg en lørdag i juni det året. Jeg kom på ettermiddagsvakt en fredag og fikk beskjed om at det manglet et førstesideoppslag til lørdag. Jeg måtte fikse det selv, men jeg var heldig for jeg fikk med meg Bjørn Erik Olsen, en veldig flink fotograf. For meg var det strålende å bare bli kastet ut i det på den måten, i stedet for å bli satt til å skrive notiser.
– Et lørdagsoppslag i juni måtte være en litt koselig sak, tenkte jeg – og kom på at faren min, som var klokker og kirketjener i Bodin kirke, hadde nevnt at de hadde laget en benk for frieri i en hage i nærheten av kirka. Jeg fikk med meg et par som skulle gifte seg dagen etter. De testet benken, og sammen med fotografen laget jeg en romantisk lørdagssak. Da paret hadde 31 års bryllupsdag nå i juni måtte jeg finne fram saken via Nasjonalbibliotekets utmerkede base av gamle papiraviser.
– I etterkant tenker jeg jo at jeg som datter til kirketjeneren hadde en viss dobbeltrolle koblet til den saken – jfr 2.2 i VVP. Etter dagens standard burde nok noen andre i redaksjonen laget saken.
– Andre saker jeg husker fra den sommeren var dekningen av Bestemorfestivalen der Wenche Foss var gjest der jeg la merke til hvordan hun kunne «skru på» sitt store smil akkurat da fotografen tok bildene sine. Jeg husker også at jeg intervjuet USAs nye ambassadør til Norge, Loret Miller Rupe der jeg husker jeg spurte henne om amerikanernes reaksjoner på norsk hvalfangst rett før hun skulle reise på hvalsafari i Vesterålen.
– Hvem ble du kjent med som du fortsatt har kontakt med?
– Mange av de journalistene jeg jobbet med i Nordlandsposten da er fortsatt gode venner – for eksempel Trude Landstad, som er journalist i Bodø fortsatt. Nå jobber hun i Avisa Nordland og gjør en strålende jobb.
– Gjorde du noen tabber?
– Jeg skrev en sak om Rørstad kirke i Sørfold der jeg konsekvent skrev Rørvik kirke som jo er en kirke i Trøndelag. Det medførte noen innlegg i spalten «dagens telefon», husker jeg. Dessuten lærte jeg meg forskjellen på ennå og enda, takket være min språkmektige kollega Odd Eiring.
– Hva vet du nå som du skulle ønske du visste da?
– Nå vet jeg med sikkerhet at det å være journalist er verdens beste yrke og ett av verdens viktigste også. Det pleier jeg å si hver gang jeg møter journaliststudenter. Det visste jeg ikke den gangen, selv om jeg allerede da, som 22-åring, elsket jobben og visste at det var dette jeg ville holde på med.
– Den gangen hadde jeg heller ingen anelse om at det også var meningsfylt og artig å være redaksjonell leder. I mange år strittet jeg imot å ta lederoppgaver. Jeg ville ikke ha noen «slippers-jobb». Det var svaret mitt hver gang jeg fikk tilbud om å prøve meg på desken. Det var først da jeg som tillitsvalgt ti år seinere fikk krevende oppgaver da de to avisene i Bodø ble slått sammen, at jeg takket ja til å prøve meg i lederjobb.
– Hva er dine tips til årets sommervikarer?
– Nyt denne tida. Kast deg ut i det – og forsøk deg gjerne på oppgaver som du synes er litt skumle å ta fatt på. Ikke vær redd for å spørre mer erfarne kolleger om råd. Det er ingen spørsmål som er for dumme å stille. Og si fra til noen du stoler på dersom du opplever at noen – kilder eller kolleger – opptrer på en dårlig måte overfor deg.
– Dersom du skal jobbe med blålysjournalistikk, så anbefaler jeg å se gjennom dette kurset. Det ble holdt 13. juni i år, av NJ Oslo i samarbeid med Oslo Redaktørforening og nødetatene i Oslo. Der får du gode råd om hvordan du skal opptre på skadested og hvordan du også kan ta vare på deg selv. Lykke til!
Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no