(TYHOLT): For ett år siden opprettet NRK Region Midt en egen gravegruppe. Petter Moen Nilsen er prosjektleder for gruppen, som for tiden består av seks journalister.
Disse er plassert i Trondheim, Molde, Ålesund, Lillehammer og på Kongsvinger.
I år har teamet levert inn en metoderapport i kampen om den prestisjetunge SKUP-prisen. Rapporten er basert på en sak om svikt i eldreomsorgen i Grue kommune i Innlandet fylke.
– Jeg er veldig fornøyd med den saken, sier Moen Nilsen til Medier24.
Han trekker også fram én artikkelserie om overgrep, levert av reporterne i Trondheim, og flere saker om fødeavdelingene i Møre og Romsdal som gode saker som kommer fra redaksjonen.
Samtidig lover han at redaksjonen også jobber med andre saker, som han håper vil fange lesernes interesse.
– Vi har også mye spennende på gang, som jeg også gleder meg til. De beste sakene er jo dem vi ikke har laget ennå, sier prosjektlederen.
Moen Nilsen sier at gravejournalistikken nå blir satset på i hele NRK.
Mediehuset ønsker å bli bedre og mer systematiske i måten de jobber med gravingen. At flere distrikts- og lokalkontor nå satser, gjør det lett å utveksle erfaringer på tvers, mener han.
– Vi er i ferd med å bli en ganske solid gjeng i hele NRK som jobber med undersøkende journalistikk. Da ringer man rundt, til researchavdelingen i Oslo eller noen som jobber med det i Nord-Norge. Vi er blitt litt bedre kjent, hele gjengen.
– Hva betyr det for dere å være en del av et så stort nettverk med denne kompetansen?
– Forhåpentligvis betyr det at vi blir flinkere, at man får diskutert ideer og metoder, utviklet seg og blitt bedre journalister. Ikke minst betyr det at sluttproduktet blir bedre.
– Hvordan stiller kildene deres seg til at det blir lagd mer gravejournalistikk i området deres? Har det vært mye motstand?
– Man møter alltid litt motstand. Så lenge man er redelig og åpen om det man holder på med, går det som oftest bra. Man blir jo enige, svarer Moen Nilsen.
– Blir fort tatt av hverdagen
NRK Region Midts samlede gravegruppe ble ikke etablert før i 2021.
På spørsmål om hva han tror er grunnen til at denne gruppen ble etablert såpass sent, påpeker Moen Nilsen at gravearbeid ofte blir slukt av alt som den daglige nyhetsdekningen krever.
– Man blir fort tatt litt av hverdagen, nyhetsbildet og det som rører seg hver enkelt dag. Man har TV-sendinger, radiosendinger og mange flater å fylle, sier han.
Han viser også til at organiseringen ved hvert enkelt NRK-kontor har vært ulik fra sted til sted.
– Nå har vi kanskje landet på en modell som funker bra, for hele NRK. Vi får se, sier Moen Nilsen.
– Hvordan har publikum mottatt sakene som har kommet ut av gravegruppen i løpet av det siste året?
– Veldig bra. Vi har hatt gode leser- og lyttertall på mye av det vi har laget. Så har vi så klart hatt noen saker som ikke har blitt så godt lest, men det lærer man jo også av, sier Moen Nilsen til slutt.