Politisk kommentator i Dagsavisen, Hege Ulstein, har lenge vært kritisk til medienes håndtering av Baneheia-saken. Her under Arendalsuka i sommer.

Mener mediene er for uklare i sine Baneheia-beklagelser: – Ikke tilstrekkelig

Dagsavisen-kommentator Hege Ulstein mener det er oppsiktsvekkende at mediene beklaget først etter at Viggo Kristiansen ble frifunnet. Nå etterlyser hun konkret handling og interne granskninger i pressen.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Forrige fredag ble det klart at riksadvokaten vil be om at Viggo Kristiansen blir frifunnet i Baneheia-saken.

I etterkant av avgjørelsen har flere medier lagt seg flate for å ikke drive nok undersøkende journalistikk om bevisene i saken.

Politisk kommentator i Dagsavisen, Hege Ulstein, har tidligere uttalt seg kritisk til at mediene ikke har tatt en selvransakelse tidligere.

Mandag var hun på Dagsnytt 18 og kritiserte mediene for at unnskyldningen først kommer etter riksadvokatens avgjørelse.

– Det er oppsiktsvekkende at man venter til det foreligger en avgjørelse før man sier beklager for det man har gjort. Men jeg er mer opptatt av det som har pågått i årene før det, og hva disse tingene man beklager faktisk er, sa Ulstein under debatten.

Mener det ikke holder med «læringspunkter»

I tillegg til beklagelser, har flere redaktører uttalt at de nå skal evaluere sin egen dekning av saken.

Overfor Medier24 forteller Ulstein at det er viktig hva konkret mediene skal gjøre fremover.

– Slike diffuse begreper som «læringspunkter» uten å gå tydeligere inn i det, mener jeg ikke er tilstrekkelig, sier Ulstein til Medier24.

På spørsmål fra om hvilke faktisk konkrete ting mediene nå kan gjøre i sin evaluering, svarer Ulstein at det i utgangspunktet er tre ting.

– For det første synes jeg de skal slutte å si «dette er først og fremst er en rettsskandale, men mediene har også gjort feil». Det er en selvfølge. Nettopp fordi alle deler av rettssystemet sviktet, så legger det et ekstra stort ansvar på pressen for at vi skal gjøre jobben vår.

– Det er ikke noen formildende omstendighet i denne sammenhengen, men heller en skjerpende omstendighet når det gjelder ansvaret vi sitter med, legger hun til.

– Må løfte det opp på et annet nivå

Ulstein mener det også har vært varierende kvalitet på enkelte av mediehusenes gjennomganger eller beklagelser.

Samtidig trekker hun frem noen unntak.

– Noen har gjort det en ekte beklagelse skal være hvor de konkretiserer og spesifiserer veldig tydelig hva det er man faktisk har gjort galt. Da mener jeg gjennomgangen VG hadde var veldig bra.

Ulstein trekker også frem at Fædrelandsvennen har gjort noen riktige ting.

I det tredje og viktigste punktet viser Ulstein til pressetopper fra både Norsk Presseforbund og Redaktørforeningen (NR).

– Jeg overrasket over at de mer eller mindre har bestemt seg for at de ikke skal ha en intern granskning, men at man skal ha seminarer i stedet. Det mener jeg ikke holder, sier Ulstein og fortsetter:

– Jeg tror ikke vi kommer ordentlig til bunns i denne saken om hver enkel redaksjon skal holde på med sitt. Jeg mener vi må løfte det opp på et annet nivå.

– Skeptiske til å sette ned et utvalg

Medier24 har vært i kontakt med generalsekretær i NR, Reidun Kjelling Nybø.

Hun synes det er bra at Hege Ulstein og andre er utålmodige og opptatt av at dekningen av Baneheia-saken skal evalueres og diskuteres.

Innleggene fra mange norske redaktører de siste dagene viser at diskusjonene og egenevalueringen er i gang i mange av de ulike mediehusene. Mitt inntrykk er at redaktørene tar denne saken på det største alvor, sier Kjelling Nybø.

Hun forteller videre at Redaktørforeningen setter den tydelig på dagsorden på deres høstmøte allerede neste uke.

– I styret i presseforbundet ble saken diskutert tidligere i høst, og vi ble enige om å arrangere et større seminar der vi bringer opp viktige spørsmål knyttet til denne saken. Vi er opptatt av å evaluere denne saken på en måte som både er praktisk gjennomførbar og som gir læring i redaksjonene og informasjon ut til publikum.

Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Elin Floberghagen, er helt enig i at pressen må diskutere mediedekningen grundig og konkret.

Hun mener i tillegg noen viktige debatter må løftes opp over den enkelte redaksjon.

– Spørsmålet er hvordan det bør gjøres og NP har sagt at vi er skeptiske til å sette ned et utvalg som skal granske medienes dekning av saken, som har pågått i over tyve år, sier Floberghagen.

– Vi tror heller på å løfte viktige spørsmål om dekningen og ikke minst om mangel på journalistikk på ulike tidspunkt i saken. Vi tar gjerne imot innspill til hvordan en slik prosess blir best mulig, fortsetter hun.

Powered by Labrador CMS