Volda-studentene Selma Høgås Røen (fra venstre), Julie Garmo og Dávvet Bruun-Solbakk vil først og fremst prioritere skole.

Disse Volda-studentene vil ikke jobbe fulltid ved siden av studiene

Journaliststudentene i Volda har likevel forståelse for hvorfor mange Høyskolen Kristiania-studenter prioriterer fulltidsjobb fremfor forelesninger.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

(VOLDA): Mandag kunne Medier24 fortelle at en stor andel av studentene på tredje året av journalistikk ved Høyskolen Kristiania ikke deltar på forelesninger.

Årsaken er at flere av studentene jobber fulltid i mediebransjen ved siden av studiene, og prioriterer det foran studier.

Studieleder Lars Richard Bache applauderer sine studenter, men på Høgskulen i Volda er det litt mer skepsis å spore.

I hvert fall hos journaliststudentene Selma Høgås Røen, Dávvet Bruun-Solbakk og Julie Garmo.

De går alle tre på det første året av bachelorgraden i journalistikk i Volda, og kunne ikke tenke seg å jobbe fulltid ved siden av studiene.

I hvert fall ikke foreløpig.

– Jeg føler ikke et behov for å jobbe ved siden av studiene per nå. Det kan kanskje bli aktuelt etterhvert, for å få ekstra praksis, sier Høgås Røen til Medier24.

Volda-studentene Dávvet Bruun-Solbakk (fra venstre), Julie Garmo og Selma Høgås Røen bruker mye tid på nyhetsdesken i det nye mediebygget.

– Ikke det største behovet

Garmo poengterer også at Volda-studentene har en litt annen hverdag enn journaliststudentene i Oslo.

– Det er kanskje ikke det største behovet for en ekstrajobb her i Volda. Det er generelt mye lavere husleie her enn i Oslo, sier hun til Medier24.

– Det er også utrolig mye sosialt som skjer her. Det er et lite, men godt studentmiljø. Da er det godt å kunne bruke tiden på skole og det sosiale, og ikke på jobb ved siden av, sier Garmo.

Hun legger likevel til at hun kjenner flere Volda-studenter som jobber ved siden av, og at hun forstår hvorfor de gjør det.

– Jeg bor med ei som jobber deltid i NRK Sørlandet, men her fra Volda på hjemmekontor et par ganger i uka. Hun får både erfaring og kan samtidig delta i studentmiljøet. Det kunne jeg også gjort, men ikke fulltid. Maks to ganger i uka, sier Garmo.

Bruun-Solbakk kan heller ikke se for seg å gå inn i en journalistjobb i fulltid ved siden av studiene. Han mener imidlertid praksis ved siden av studiene vil være gull verdt.

– En av grunnene til at jeg valgte Volda, er fordi det er veldig praktisk anlagt i undervisningen her, sier han til Medier24.

– Etterhvert, hvis jeg føler at jeg har god kontroll over det vi må gjøre på skolen, så vil jeg gjerne ha en ekstrajobb der jeg kan bruke det jeg lærer i arbeidslivet.

– Veldig glad i skole

Bruun-Solbakk er likevel helt enig med sine medstudenter: Å gå inn i jobb på fulltid er ikke aktuelt.

– En full stilling vil jeg ikke ta. Men litt fleksibel arbeid et sted etter hvert ville bare vært gunstig, sier han.

Høgås Røen erkjenner at Volda åpenbart ikke har like mange jobbtilbud for en journalist som i Oslo.

– Men jeg hadde nok prioritert skole først uansett. Det praktiske som journalist er viktig, men jeg er veldig glad i skole og det miljøet som skapes der. Jeg kunne kanskje droppet noen forelesninger for å jobbe, men ikke alle, sier hun.

– Men jeg kan forstå de som prioriterer jobb fremfor studier, legger Høgås Røen til.

Det er også Bruun-Solbakk enig i.

– Jeg skjønner godt hvorfor noen blir fristet til å ta en full eller fast stilling når tilbudet kommer, sier han.

Alle tre er også samstemte om at situasjonen på Høyskolen Kristiania - der altså flere forelesninger går nesten uten studenter til stede - høres veldig fremmed og rar ut for dem.

Julie Garmo:

– Det høres egentlig også litt kjipt ut. Det er ofte i undervisningen man blir kjent med medstudentene, og det er også en fin plass å knytte kontakter til seinere i arbeidslivet, sier Garmo.

– Jeg tenker også at læringsutbyttet kan bli dårligere av det, sier hun.

– Mye obligatorisk

NJ Students lokalleder i Volda, Emma Hoff, går selv på tredje året av journalistikk.

Hun er blant de Volda-studentene som jobber ved siden av studiene, som tilkallingsvikar for iFinnmark - men fra hjemmekontoret i sunnmørsbygda.

– Jeg jobber litt etter skoledagene er over. Det går fint, og jeg lærer masse gjennom den praktiske jobben, forteller Hoff til Medier24.

– Det er åpenbart positivt for studenter å jobbe litt ved siden av. Det er god nettverksbygging, og det er viktig å investere tid i det, sier hun.

Men Hoff understreker at heller ikke hun kunne jobbet fulltid nå - og droppet undervisningen.

– Det siste året er det mye obligatorisk og mye som er relevant å være med på. Vi skal ut i praksis på nyåret, og i tillegg kommer semesteroppgaven, forteller hun.

Hoff innrømmer likevel:

– Hvis jeg fikk et tilbud om et fulltids-vikariat i en redaksjon jeg kunne tenke meg å jobbe i, så kunne jeg nok vurdert å sette undervisningen på pause.

NJ Student-leder i Volda, Emma Hoff
Powered by Labrador CMS