Bjørn-Martin Brandett, ansvarlig redaktør og største eier av iSolør.

Startet ny papiravis da konkurrenten la ned sin - nå kan de vise til nesten 1700 i opplag

Da Amedia-eide SolungAvisa i Innlandet la ned papiravisa ved nyttår, røsket redaktøren i uavhengige iSolør med seg tre av de ansatte og fikk i gang sin egen papirutgave.

Publisert

I flere år drev Bjørn-Martin Brandett iSolør som en gratis, reklamefinansiert nettavis, samt ga ut magasin ti ganger i året.

Men da konkurrenten SolungAvisa, som Brandett var med på å starte opp, la ned papiravisen fra nyttår av, bestemte han seg for å trappe opp satsingen på iSolør.

En ny papiravis ble til, og gratis ble til abonnement. To frilansere og utgavesjef ble med over fra SolungAvisa.

Resultatet et halvt år senere? Nesten 1700 i totalt opplag, og rett under 1000 i papiropplag.

– Det beviser at folk i vår region gjerne vil ha lokalt stoff, og at konseptet vi har funnet passer til området vi driver i, sier Brandett til Medier24.

– Ingen sak er for liten

Han tror det er flere grunner til at de lykkes. Først og fremst tror han det handler om at de lager egne saker.

– Vi er ikke med i noen fri flyt-avtale. Vi tenker at ingen sak er for liten, og vi dekker gjerne kulturstoff. Vi vil være til stede på det som skjer i nærområdet vårt, sier redaktøren.

Han forklarer at de ikke er like opptatt av hvor mange klikk en artikkel får.

– Om en artikkel får 100 klikk, og det er lite, så er det helt sikkert en viktig artikkel for de 100 som har lest den saken. Da er det heller viktigere å ha mange sånne saker for å favne bredt, kommenterer han.

– At de (SolungAvisa) la ned papiravisen, var ikke det et signal om at markedet var dårlig?

– Nei, jeg mener at det var et signal om at produktet var for dårlig i forhold til prisen. I papiravisen fikk folk presentert artikler som kanskje hadde stått i de to andre regionavisene allerede, svarer han og viser til Glåmdalen og Østlendingen, der sistnevnte ga ut SolungAvisa.

iSolør har også en del som tas fra nett til papir, men han poengterer at de har også egne, eksklusive saker som kommer på papir først.

Uavhengig

iSolør eies ikke av noen av de store konsernene. Brandett er største eier gjennom selskapet Lokalradioene i Innlandet AS.

Han mener det fortsatt er liv laga for en uavhengig lokalavis.

– Det er det som skiller oss ut, og som er hele grunnen til at vi lykkes nå; at vi står på egne bein. Alle sakene på forsida vår er relevant for de som bor i Solør. Du får ikke ting fra andre kanter av landet. Du får ikke forbrukerstoff og værsaker som jeg mener folk kan finne andre steder, sier han, og fortsetter:

– Det er et litt annet produkt som skiller seg ut, og med at vi fortsatt øker opplaget, så tenker jeg at det vitner om at folk er fornøyd med det.

Brandett opplyser at de har planer om å søke pressestøtte.

I år regner de også med å levere et underskudd.

– Det skulle bare mangle når vi ikke har noe pressestøtte enda, men det er ikke så verst. Første halvår er vi ca. 300.000-400.000 kroner i minus, forteller han.

Det lever han godt med.

– Jeg synes ikke det er så galt med tanke på at vi egentlig startet på bar bakke. Vi begynte å bygge abonnenter 1. januar, sier Brandett, og forteller videre at de hadde ca. 950 abonnenter ved utgangen av januar.

Så skal det sies at iSolør kom ut med to gratis utgaver i desember 2023. 

– Det kom ganske mange abonnenter allerede i desember før vi hang på hengelåsen, sier han.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS