Alle distriktskontorene til NRK har egne distriktsprogramråd. Et slags mini-kringkastingsråd.
I rådet som følger NRK Møre og Romsdal har det vært bekymring for om rådet er kjent nok og er synlig for publikum.
– Det som er litt underlig er at de andre funksjonene vi som lokalpolitikere har en utadvendt situasjon. Mens her skal vi spille ball mellom de i rådet og NRK internt.
Det sier Hans Kjetil Knutsen til Medier24. Han har vært medlem i rådet siden 2019, og er valgt som leder av rådet fram til 2027.
– Det er interessant for meg, som tidligere pressemann, for de andre politikerne, og til nytte for NRK Møre og Romsdal. Men linken ut mot velgerne er ikke der.
– På samme måte som kringkastingsrådet
Før han ble politiker har han blant annet vært redaktør i Sunnmørsposten. Han sier det ikke bare er hans egen interesse for media som gjør at han sitter i rådet.
– Det er jo for å gjøre en jobb på vegne av fellesskapet. Da bør jo dette også vises igjen utad til velgerne og publikum, at det er et råd på samme måte som kringkastingsrådet.
Kringkastingsrådet, som er oppnevnt av blant andre Stortinget, møtes seks til åtte ganger i året for å diskutere NRKs tilbud og orienteres om saker eller satsinger som skjer i NRK.
Ved forrige møte diskuterte de blant annet NRKs nyhetsdekning av Midtøsten, banning i TV-program og hvordan NRK profilerer egne program. Møtet streames også på NRKs egne nettsider.
Knutsen tror ikke mange kjenner til jobben som gjøres i distriktsprogramrådene. Verken rådet fra Møre og Romsdal eller andre steder i landet.
– Mange som vil spørre om nyttegraden: hvorfor skal vi bruke tid og krefter på dette, sier han.
– Har det en nyttegrad?
– Jeg håper det! Det er interessante diskusjoner som skjer i møtene jeg har vært på, sier Knutsen.
Rådet skal også ta imot eventuelle klager som kommer til distriktskontoret.
Knutsen sier han ikke kan huske at de har behandlet noen klager i de årene han har sittet i rådet.
Finnes info på nettside
Distriktsredaktør for NRK Møre og Romsdal, Charlotte Ervik, bekrefter at lokalkontoret ikke får særlig mange henvendelser til eller om distriktsprogramrådet.
– Vi hadde gjerne tatt imot flere spørsmål hvis det er ting publikum er opptatte av. Vi får en del spørsmål direkte, hvor vi svarer direkte istedenfor at det går gjennom distriktsprogramrådet, sier hun til Medier24.
De hadde første møte med det nye rådet i mars i år.
Ervik sier det finnes infosider på NRK.no med kontaktinfo til hver enkelt redaksjon og litt info om hva et distriktsprogramråd er.
Dette er en samleside for alle rådene og ble sist oppdatert i november 2023.
– Du må kanskje ha litt forhåndskunnskap om det for å søke på det. Men det ligger en god del info der for de som er interessert.
Tidligere har NRK også lagt ut referat fra møtene her, men det får Medier24 vite fra administrasjonen sentralt i NRK at de har sluttet med.
Via innsyn og møtereferat kan også Medier24 gi en eksklusiv oversikt over de over 50 politikerne som sitter i disse rådene for perioden 2023–2027.
Får gode innspill
I Møre og Romsdal bruker flere av medlemmene i rådet sine egne kanaler til å be om innspill eller fortelle om rådsmøter. Det synes distriktsredaktøren er fint.
– Jeg har alltid opplevd å ha en nyttig dialog med de som er representanter for publikum. Jeg opplever at de er oppdatert og interessert i ha som rører seg, og vi får ofte gode innspill fra dem, sier Ervik.
Medier24 har den siste tiden vært i kontakt med samtlige distriktskontor. De fleste har minst to møter i året med rådet sitt, slik som retningslinjene for rådet sier at de bør.
I Troms og Finnmark gikk de i forrige periode tre år uten råd, og da de fikk et så hadde ikke rådet et eneste møte.
I år har det vært trøbbel med rådet til Oslo og Akershus, da Oslo må velge sine kandidater til rådet på nytt.
Også samisk programråd har tidligere sagt til Medier24 at de ønsker flere henvendelser.
Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no