Nina Einem, distriktsredaktør i NRK Nord, og kontorlokalene til NRK Troms.
Nina Einem, distriktsredaktør i NRK Nord - og lokalene til NRK Troms.

Tok tre år å få oppnevnt lokalt NRK-råd – brukte ikke rådet da de fikk et

– Det virker sløvt fra NRK sin side, sier rådsmedlem. Men verken rådet eller NRK tok initiativ til noe møte.

Publisert Sist oppdatert

Ifølge Kringkastingsloven skal NRK ha et kringkastingsråd, lokale råd og et samisk programråd.

De lokale rådene kalles distriktsprogramråd, og ifølge kringkastingsloven skal det være et slikt råd for hvert distriktskontor.

Alle fylkeskommunene i landet oppnevnte sine råd vinteren 2019/2020, bortsett fra i daværende fylkeskommune Troms og Finnmark.

Faktisk tok det tre år før rådet i det hele tatt ble oppnevnt – og dette ble aldri tatt i bruk.

Det er fylkestingene tilhørende hvert sted som utnevner hvilke politikere som skal sitte i rådet.

Regionredaktør i NRK Nord, Nina Einem, sier til Medier24 at hun ikke kan svare på hva slags jobb som ble gjort i daværende Troms og Finnmark fylkeskommune. Hun utelukker ikke at pandemien fra 2020 spilte inn.

– I tillegg var sammenslåingen av Troms og Finnmark fylkeskommuner svært omstridt, og jeg antar at denne debatten og prosessen tok mye tid og oppmerksomhet på Fylkeshuset, både politisk og administrativt, sier hun.

Flere møter om valg

Høsten 2019 gjennomførte den nye fylkeskommunen to møter, der de blant annet bestemte hvem som skulle sitte i råd og styrer. Det samme gjorde de i mars 2020. Å innstille til NRKs distriktsprogramråd var ikke blant temaene på noen av disse møtene.

Einem i NRK sier de purret på fylkeskommunen cirka midt i perioden.

– Det ble da sagt fra fylkeskommunens side at det var en forglemmelse at rådet ikke var oppnevnt, og at dette straks skulle bli gjort.

 I 13. desember 2022 – tre år på overtid – oppnevnte fylkeskommunen et råd. En uke senere sendte de brev til distriktskontoret om hvem som var valgt inn i rådet.

Men dette rådet ble aldri tatt i bruk.

– Vi hørte aldri noe etter vedtaket, det var ikke noe initiativ fra dem eller fylkeskommunen, sier Einem.

Trodde NRK skulle ta kontakt

Arbeiderparti-politiker Maren Bakkevoll var en av dem som ble valgt til å sitte i rådet. Hun ba spesifikt om å få være med i dette rådet.

– Jeg var giret, og synes det var artig. Jeg hadde veldig lyst til å komme med innspill, sier hun til Medier24 i dag.

Hun trodde det var NRK som skulle ta kontakt.

– Fylkeskommunen fordeler mange råd og utvalg. I andre organisasjoner er det normalt at organisasjonen tar kontakt og innkaller til første møte.

Hun sier hun ikke fulgte det opp fordi hun ikke trodde det var hennes jobb. Det gjelder også for rådsmedlem Edvin Eriksen (SV). Han sier han ikke engang visste hvem andre som satt i rådet.

– Jeg synes det virker rart. Jeg tenker det virker sløvt fra NRK sin side, men jeg vet ikke noe om årsaken til at det ikke ble noe, sier han.

Droppet å purre

I retningslinjene til rådet står det: «Oppnevner et fylkesting alle medlemmene til distriktsprogramrådet, oppnevner det også lederen.», at rådet bør ha minst to møter hvert år, og vurdere å ha tre eller fire møter.

Det står også er det er lederen som skal kalle rådet inn til møter. Da rådet ble oppnevnt valgte de ikke noen leder. Retningslinjene der det står at fylkestinget skal oppnevne dette, var ikke med i møtedokumentene.

Tarjei Jensen Bech var fylkesordfører i Troms og Finnmark i desember 2022, og sier til Medier24 at han ikke husker detaljene i dette valget. Han har heller ikke tilgang til e-posten han brukte på den tiden. Heller ikke fylkesordfører fra 2020-2021, Ivar B. Prestbakmo, husker saken.

NRK sier de valgte å ikke mase på rådet i et valgår.

– Etter hvert kom vedtaket om at Troms og Finnmark fylkeskommune skulle splittes opp igjen, og vi anså det da som lite hensiktsmessig å purre videre på et råd med utgangspunkt i en politisk konstellasjon som skulle brytes opp igjen i en etter hvert ikke fjern fremtid, sier Einem.

Lederen i rådet får et honorar på 15.000 kroner, og reisekostnader dekkes for de som deltar i møtene. Det ble ikke utbetalt noe honorar fra distriktskontoret i perioden 2019–2023.

Einem sier det er synd møtene aldri ble noe av, og kaller rådene for givende.

– Det er gode arenaer for å diskutere NRKs rolle som regionalt og lokalt mediehus.

Fra første januar i år ble Troms og Finnmark igjen hver sine fylker, og det felles distriktskontoret ble også delt. Distriktsprogramråd for både NRK Finnmark og for NRK Troms for perioden 2023 – 2027 er oppnevnt.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS