Under Radiodager 2022 var programleder for Debatten på NRK, Fredrik Solvang, invitert på scenen for å snakke om intervjuobjekt.
Solvang er kjent for sin konfronterende intervju-stil mot maktpersoner i samfunnet.
På spørsmål fra Tamanna Agnihotri blir Solvang spurt om han har som mål å ta intervjuobjektene når han blir konfronterende.
– Nei, det er absolutt ikke et mål å ta noen. Ikke at noen skal gå ut å føle seg helt strippet og knust. Mitt utløp er å avsløre og avdekkende journalistikk på direkten, sier Solvang fra scenen.
– Jeg var for tøff i trynet
Agnihotri spurte den populære programlederen om han er like hard mot ikke-profesjonelle kilder.
– Nei, slettes ikke. Innrømmer gladelig at vi forskjellsbehandler grovt, svarer Solvang.
Han forklarer at NRK bruker mye tid på å følge opp intervjuobjekter som kommer til studioet, både før og etter Debatten.
Solvang forteller også at han kan gi spørsmålene til kilder som ikke er vant til å bli intervjuet av journalister.
– Jeg kan bryte prinsippet om å leverer ut spørsmålene på forhånd. Jeg ser ikke poenget av at de ikke kunne forbedrede seg til å kunne fortelle best mulig.
Samtidig understreker han at det ikke skjer med profesjonelle og mektige kilder.
– Det er lite hensiktsmessig å dele ut spørsmål på forhånd til de som jeg skal være kritiske til.
Agnihotri spør Solvang om han har forandret seg opp igjennom årene.
– Absolutt! Jeg kan se tilbake på sendinger og skamme meg ganske kraftig, både i Dagsnytt18 og Debatten. Jeg var for tøff i trynet, for breial, for umusikalsk. Setter du meg i dag opp mot meg i 2018 er det ganske stor forskjell.
– Så kommer det innimellom kritikk om at jeg har blitt for pusete, legger han til.
– En elendig start
Debatten-programlederen forteller at redaksjonene ofte bruker mye tid på å spisse et spørsmål som er det mest relevante i den gjeldene saken, og at intervjuobjektet da ikke svarer på spørsmålet.
– Det er en elendig start. Ut fra det kan man ane hvor intervjuet går, når de ikke svarer på det første, viktigste spørsmålet.
– Går du da tilbake til det viktigste spørsmålet?, spør Agnihotri.
– Jeg vil jo ha svar på det. Vi har brukt to dager på å formulere det, og det er DET jeg vil frem til. Da prøver jeg igjen. Så blir det veldig synlig om de ikke svarer. Og da må jeg balansere mot publikum, svarer Solvang og fortsetter:
– Det er grenser for hvor lenge jeg kan mase før sympatien for meg forsvinner og da har jeg tapt. Da blir jeg bare en bølle, og det har ingen hensikt, fortsetter han.
– Er det vanskeligst å være kritisk til de du er enig med eller uenig med?, spør en fra salen.
– Helt ærlig, jeg har vært journalist i 23 år, største delen av det har jeg jobbet med politikk. Etter å ha gjort det så lenge har jeg blitt troløs. Jeg har ingen sterke meninger lenger, og jeg kan ikke tillate meg det. Det vil være veldig tungvindt å egentlig har et brennende hjerte men motarbeide det to ganger i uka.