NRK-programleder Gry Veiby delte tips om hvordan hun og redaksjonen lager Oppdatert-podkasten.

Hun leder den pris­belønte NRK-podkasten Oppdatert. Slik fanger Gry Veiby lytterne

– Jeg tenker jeg at jeg snakker til en venn, sier NRK Oppdatert-programleder Gry Veiby.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Under Radiodager delte programleder for NRK-podkasten Oppdatert, Gry Veiby, sine beste råd til å fange lytteren med podkast.

– Den mest vriene jobben er å få gjestene til å høres naturlig ut. Fordi vi har så mange erfarne kilder, har mange av de lagt seg til et nyhetsspråk, de lander setninger på en spesiell måte. Men det er ikke slik Oppdatert skal være, sier Veiby.

Oppdatert vant for øvrig prisen som årets podkast under Prix Radio.

– Snakker til en venn

Hun forteller at det ofte fører til at de må ta opptakene flere ganger.

– De trenger å varme seg opp. Selv erfarne kilder blir veldig selvbevisste, så vi bruker mye tid på å starte opptaket om og om igjen, for å få de til å slappe av.

Veiby kom med flere konkrete tips til de som skal fortelle historier på lyd. Et av de var å late som man snakker med en venn.

– Når jeg går inn i buret for å spille inn stikk, tenker jeg at jeg snakker til en venn. Forestill deg at snakker med en kollega over lunsjbordet.

Hun mente det var viktig å variere tempo.

– Det er viktig å ikke bli for monoton. Du holder på lytternes interesse om du varierer. Noen ting kan man si raskere, og andre ting kan man bruke mer tid på. Det er også viktig å ta pauser, sier hun og forklarer:

– Når du kommer til et punktum, lukk munnen. Man tåler å ta seg litt tid.

Bruker flere dager

Hun forklarte at det også er viktig å bruke sitt eget språk.

– Man snakker ikke naturlig på samme måte som man skriver, og det er viktig å huske. Når jeg skriver har jeg et helt annet språk enn når jeg snakker. Man må snakke på en måte som er naturlig.

Å lage en episode av Oppdatert, er tidkrevende, forteller Veiby.

– Vi bruker fire-fem dager. Det går med til å finne ut om det er en historie å fortelle, produsentene lager storyboard, legger opp god dramaturgi og finner stemmer. Selve innspillingen tar noen timer, og så er det etterarbeid. Til slutt bruker lyddesignerne en dag på å legge på lyd, forklarer hun.

Det siste tipset Veiby kommer med, er å ta rommet.

– Det er så viktig. Det er du som er sjefen i rommet. Du er kanskje sjenert utenfor studio, men når du kommer inn der, er det du som skal fortelle hva som skjer, og eie det rommet.

Powered by Labrador CMS