Aftenpostens Mette Bugge har vært sportsjournalist siden 1977. Med unntak av ett år som stipendiat i NRK, har hun jobbet alle sine år i Aftenposten. Til nyttår gir hun seg i avisen.
Likevel skal hun fortsette å lage journalistikk som frilanser. Å slippe taket i journalistikken er nemlig uaktuelt for Buggge, som om kun få dager fyller 70 år.
– Nei. Det greier jeg ikke. Journalistikken ligger så mye i meg, at det går ikke. Ordet pensjonist er så fremmed for meg at jeg aldri har brukt det. Jeg skal gjøre akkurat som før, fullt og helt, sier Bugge til Medier24.
I tillegg til å skrive artikler, vil Bugge også arbeide med å lage en bok, og holde foredrag.
– Men du hadde kanskje fortjent litt hvile, etter så mange år med iherdig jobbing i journalistikken?
– Jeg tenker ikke sånn. Å ikke kunne jobbe ville være verdens kjedeligste ting. Jeg er ikke en som graver i hagen, broderer eller går på tur. Men det er flott at folk er forskjellige. Alle kan ikke være like, sier Bugge.
Når Mette Bugge snakker med Medier24, er hun i Spania for å følge Håndball-VM for kvinner.
Det blir hennes siste som fast ansatt i Aftenposten.
– Det er veldig vemodig. Dette har vært hele mitt liv i 44 år, sier Bugge.
– På Facebook ser jeg ofte at du får skryt av kildene dine. Hva gjør du for å opprettholde en god kontakt med dem?
– Det viktigste er å være en journalist man kan stole på, og da mener jeg ikke at man ikke skal skrive skarpe saker, eller konfliktsaker. Man må gjøre det ordentlig, sier Bugge og understreker at det alltid er redaksjonen som bestemmer hva som blir publisert, ikke kildene.
På spørsmål om hva hun husker best fra sinl ange og innholdsrike karriere, trekker hun frem en episode da den avdøde svømmeren Alexander Dale Oen tok VM-gull i Shanghai i 2011.
– Det skjedde bare et par dager etter 22.juli., så da han sto på startblokken var det helt stille i hallen, selv om det var mellom fem, seks, syv tusen mennesker der inne.
– Så vinner Dale Oen. Det var emosjonelt sterkt for alle oss som var der, og jeg husker han gråt på pressekonferansen. Bakteppet blir enda sterkere, med tanke på at han gikk bort året etterpå, sier Bugge.
– Har kalt det verdensrekord
Da Mette Bugge startet i sportsjournalistikken, hadde hun svært få kvinnelige kollegaer.
Under håndball-VM i Spania, er Bugge imidlertid omgitt av elleve andre norske, kvinnelige journalister og fotografer. Det er en utvikling som gleder henne stort.
– Vi har aldri vært så mange kvinnelige sportsjournalister i et håndball-VM. Jeg har kalt det verdensrekord. Ting har forandret seg i de fleste redaksjonene, sier Bugge.
Og fortsetter:
– TV 2 og NRK har stått i spissen for dette, og har greid å få flinke jenter inn i sporten. Det skal de virkelig ha kred for.
God kjønnsbalanse og mangfold i redaksjonene er viktig for å få bredde i stoffet, og for å få flere kvinner til å lese om sport, mener Bugge.
– Det er ikke det at jeg tror kvinnelige sportsjournalister er så veldig ulike fra de mannlige. Vi er alle ute etter gode saker, nyheter og gode vinklinger, men vi går i ulike fora.
Avslutningsvis legger Bugge til:
– Jeg går i et annet miljø enn det gutta på jobben min gjør, og får ulik input. Jeg mener ulik alder og kjønn på de ansatte i en redaksjon er viktig. Man kan heller ikke bare være en gjeng 70-åringer. Jeg tror en miks hever produktet.