Skandaler i kongefamilien preger nyhetsbildet - slik opplever mediene interessen

– Tema som har vært høyt oppe på mest lest-listene, sier nyhetsredaktør i Nettavisen om sakene som har preget norsk offentlighet de siste ukene.

Publisert

Agurksommeren har for alvor lagt seg for i år. De siste ukene har mediebildet vært preget av etterforskningen rundt  Marius Borg Høiby, sønn av kronprinsesse Mette Marit.

Han er siktet for kroppskrenkelse og skadeverk etter en voldshendelse på Frogner i Oslo. Fredag ble det kjent at siktelsen er utvidet til å omfatte trusler.

Høiby har i en uttalelse til NRK og andre medier innrømmet vold i kokainrus.

I tillegg bryllupet til prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett preget nyhetsbildet.

Medier24 har tatt kontakt med flere riksmedier for å høre hvordan interessen rundt kongestoff er fra publikum.

– Stort informasjonsbehov

Nyhetsredaktør Mads Andersen i Dagbladet forteller at det varierer hvor godt sakene om Marius Borg Høiby, kongefamilien og kongehuset blir lest.

– Men vi merker at det er et stort informasjonsbehov og engasjement rundt hva som rører seg i Norges mest offentlige familie om dagen. Og det er jo en del, sier Andersen til Medier24.

Dagbladet har publisert nærmere 60 saker bare om Marius Borg Høiby siden 6. august, opplyser han.

Nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken forteller at interessen for kongehuset er stor blant deres lesere.

– Det er uansett ikke lesertall som styrer prioriteringene våre i disse sakene, men vi ser helt klart at informasjonsbehovet er stort, sier Håndlykken til Medier24.

VG er åpne med leserne våre på forsiden av VG om hva som er deres mest leste saker hver dag. 

– Når det er større omdreininger og publiseringer av høy nyhetsverdi, ligger sakene både om bryllupet og siktelsen høyt oppe listen. 

– Høyt oppe på mest lest-listene

Redaktør for NRK Direkte, Kathrine Hammerstad, forteller at kongehuset et viktig journalistisk satsingsområde for NRK, med sin helt spesielle posisjon i det norske samfunnet.

– Vi ser generelt stor interesse for saker knyttet til kongefamilien på nrk.no. Både kongens sykdom i vinter og prinsessebryllupet i Geiranger er eksempler på nyhetssaker med stor offentlig interesse som vi ser at publikum på nrk.no er opptatt av, sier Hammerstad.

Hun forteller at dette er også tilfellet etter at siktelsen mot Marius Borg Høiby ble kjent 6. august. 

– Det understreker behovet for faktabasert, presis og substansiell dekning av disse sakene.

Nyhetsredaktør i Nettavisen, Charlotte Sundberg, opplyser at det er stor engasjement blant deres lesere for både saker om Märtha og Durek, bryllupet og etterforskningen av Marius Borg Høiby. 

– Det er ingen tvil om at dette er tema som har vært høyt oppe på mest lest-listene de siste ukene. Vi har også sett over tid at mange bryr seg om journalistikk om kongefamilien, sier Sundberg.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS