Den 13. juni meldte avisen Fremover om en alvorlig trafikkulykke på E10 ved Evenes flyplass. Én person i en personbil omkom som følge av ulykken.
Avisas sommervikar Ida Ystmark var på vei til et annet sted for å ta bilder, men havnet i bilkøen som oppstod som følge av ulykken. Da fikk hun beskjed fra nyhetsredaktør Ragnar Bøifot om å rykke ut og sikre seg bilder.
Hun ante ikke hvor alvorlig ulykken var, og gikk bort til brannvesenet og presenterte seg selv og ba om kommentar.
– Så ser jeg at det ligger et menneske som får hjerte- og lungeredning. Da ble jeg ganske sjokkert. Jeg følte meg ganske liten, forteller hun til Medier24.
Ble for mye
Sommervikaren var inne i sin fjerde uke, og har nettopp fullført første året på bachelor i journalistikk på Høgskulen i Volda.
– Jeg tok noen bilder og prøvde å rapportere til front at det foregikk hjerte- og lungeredning, og at ambulanse var på vei. Så klarte jeg ikke mer, rett og slett, sier hun.
Ystmark tok kontakt med moren sin, som satt igjen i bilen, og fortalte at hun ble uvel.
– Det var mange nye inntrykk. Jeg ble litt satt ut, skjelven og redd. Da jeg kom inn i bilen begynte jeg å gråte og var helt fra meg. Det var litt blanding av det jeg så, og at jeg ikke visste hvordan jeg skulle framtre, samtidig som jeg ville klare å være der til politiet kom, forklarer hun.
– Så hjalp det veldig at mamma var der og klarte å roe meg ned.
Hun ringte til nyhetsredaktør Bøifot og forklarte at hun ikke klarte å være på åstedet lengre.
Fikk debrief
Bøifot forteller at han visste at Ystmark var med moren, og mente hun var i trygge hender.
Da han fikk beskjed om at det ble for mye for sommervikaren, rykket han ut selv og fullførte jobben.
Etter det dro han hjem til henne med foreldrene for å gå gjennom opplevelsen.
– Vi satt og fikk pratet gjennom både å være fersk og å være journalist på et ulykkessted. Noe bedre opplæring i å være en journalist på et ulykkessted tror jeg ikke du kommer, sier han.
Han sier at sommervikaren har opptrådt helt korrekt, og understreker at støtten fra frontdesken er ekstremt viktig i slike situasjoner.
Ystmark selv bekrefter debriefen, og sier han håndterte situasjonen bra.
– Vi snakket om at dette er noe man ofte møter på som journalist, og at det er helt naturlig å reagere på det, og han sa det er helt normalt å drømme om det. Han var fin å snakke med om det, og at man kan snakke om det senere ved behov, forteller hun.
Hun sier hun ikke har slitt med opplevelsen i etterkant, men at hun er en erfaring rikere.
På høyskolen har de hatt forelsning om å være journalist i ulykker.
– Men jeg tror du aldri blir klar for det før du faktisk står i det. Det tror jeg er noe mange journalister synes er utfordrende; å skulle rapportere noe på et sted, samtidig som det skjer livsviktige ting som livreddende førstehjelp, kommenterer hun.
Samtidig mener hun det er viktig at journalister er til stede og rapporterer.
– Det er viktig at disse tingene kommer på dagsordenen også. Det er mange trafikkulykker, så at man setter lys på det gjør at man blir klar over det, sier hun.
Bøifot er enig med Ystmark at det er ingen forelesning eller gjennomgang som kan forberede en fersk journalist på å møte en alvorlig ulykke første gang.
Han pratet selv med sommervikarene i fjor om det i fjor, men ikke i år.
Spesiell situasjon
– Da hadde jeg tid til å prate med dem om det. Men hvis det hadde skjedd en ulykke så hadde jeg aldri sendt en sommervikar alene. Nå var det spesielt, fordi hun stod som bil nummer tre eller fire før ulykken, sier han.
– Hadde det skjedd en ulykke og jeg hadde sittet inne som nyhetsredaktør, så hadde jeg sendt en erfaren journalist ut og ferievikaren med.
– Skal du ta det opp igjen med sommervikarene neste år?
– Jeg tror nok det, ja.
Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no