Eva Therese Loo-Grøttum er avdelingsleder i VGs nyhetsavdeling.

Intern misnøye i VG om avisens klima­dekning – kalte inn til oppvaskmøte

– Dette var et vanlig møte om redaksjonelle prioriteringer, og ikke noe mer enn det, sier nyhetsavdelingens leder, Eva Therese Loo-Grøttum.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

For en drøy uke siden ble FNs klimatoppmøte i Glasgow avsluttet.

Etter det Medier24 kjenner til skal VGs dekning ha vekket reaksjoner innad i redaksjonen.

Reaksjonene handler blant annet om at VG ikke hadde prioritert nok folk til å dekke selve avslutningen av møtet, og at flere mener VG ikke har satset godt hardt nok i dekningen av klima generelt sett.

I etterkant av reaksjonene, kalte VG inn til møte om avisens klimadekning. Avdelingsleder Eva Therese Loo-Grøttum er ordknapp når hun blir bedt om å svare på hvorfor de kalte inn til møtet.

– Vi kommenterer aldri interne møter. Dette var et vanlig møte om redaksjonelle prioriteringer, og ikke noe mer enn det, sier Loo-Grøttum til Medier24.

– Hva kom dere fram til under møtet?

– Det har jeg ikke lyst til å si noe om i Medier24, men det var en vanlig, fin diskusjon om redaksjonelle valg og prioriteringer, som er både vanlig og viktig i alle redaksjoner, svarer avdelingslederen.

Samtidig erkjenner hun at også VG har forbedringspotensial.

– Vi kan alltid bli bedre. Det tror jeg det er bred enighet om i redaksjonen.

– Hadde massiv dekning av møtet

Loo-Grøttum mener VG dekket klimatoppmøtet i Glasgow på en god måte.

– Vi dekket det med mange reportere. Først hadde vi Alf Bjarne Johnsen og kommentator Astrid Meland der, og så var Runa Engen til stede, sier hun.

Og fortsetter:

– Vi hadde en massiv dekning av møtet, både fra breaking-desken hjemme i Oslo og fra selve møtet. Vi hadde også egne nyhetsvinkler gjennom hele toppmøtet. Det ble godt dekket både i felt, og fra dem som jobbet her hjemmefra.

– Hva vil VG gjøre for å bedre sin klimadekning?

– I VG satser vi alltid på de fagområdene som er viktige for oss. Vi satser på dem med ressurser og løser det på best mulig måte. Jeg har ikke tenkt å gå i detalj på dette. Det er upublisert materiale, og det forblir i VG, svarer Loo-Grøttum.

– Kan du gi oss noen konkrete eksempler på hva dere vil gjøre?

– Det blir vanlig journalistikk. Akkurat hva det blir, kan du lese i VG når det kommer.

Vil ta klimasaken på alvor

Loo-Grøttum mener god klimajournalistikk er et viktig satsingsområde.

Hun tror klimasaken vil være blant de viktigste som dagens journalister noen gang vil dekke.

– Det er kanskje en av de aller største sakene vi som journalister kommer til å ha dekket, når vi en gang om lenge ser tilbake på karrierene våre, sier hun.

Og fortsetter:

– Både vi i VG og alle andre journalister bør kjenne på et ansvar for å ta klimaendringene og klimajournalistikken på alvor, og bør gjøre det vi kan for å dekke det på en måte som skaper forståelse og engasjement.

– Innenfor klimajournalistikken er det kanskje ekstra vanskelig å få dekningen til å bli god og pedagogisk.

Powered by Labrador CMS