Tidligere i mars skrev Medier24 om hvordan arbeidshverdagen er blitt dramatisk endret for mange av landets frilansere under koronakrisen.
Over halvparten av de 197 deltakerne i en NJ-undersøkelse sier nemlig at de har hatt inntektstap i perioden, og like under halvparten har fått mindre å gjøre.
På tross av dette sliter likevel Sol.nos administrerende direktør og ansvarlig redaktør Jan Thoresen med å finne frilansere å lyse ut oppdrag til.
– Hva tror du er grunnen til dette?
– Jeg tror grunnen er at folk har jobb, og at det er få ledige frilansjournalister, sier Thoresen til Medier24.
– Og det er vel bra?
– Det er topp, men en viktig del av dynamikken i en redaksjon er å kunne være mer fleksibel. Antall årsverk er ganske statisk, selv om det også går opp og ned. Da er det utrolig viktig at man kan knytte til seg frilansere som kan fylle på med stoff i spaltene.
Mener NJs satser ikke passer for dem
Overfor Medier24 ba NJ Frilans-leder Lisbet Jære innstendig om at mediehusene ikke kuttet i frilansbudsjettene sine, til tross for den usikre økonomiske situasjonen mange opplever.
– Kuttet Sol.no i frilansbudsjettet deres da krisen først kom i fjor?
– Akkurat da pandemien kom, hadde vi ikke et stort behov for frilansere i utganspunktet, så det var ikke en aktuell problemstilling.
– Følger dere NJs frilanssatser?
– Jeg føler at satsene er laget for en annen type virksomhet enn den vi vi har. Om man ser på nivået, og ikke på satsene, ligger vi på et nivå som tilsvarer det NJ Frilans mener vi skal, sier han.
Thoresen sier at det ikke er mulig for ham å finne ut hva en sak som det har tatt en halv dag å lage skal koste, ut fra NJ-satsene.
– Hvis man regner to «halvdagssaker» som én «heldagssak» følger vi satsene.
– Lettere å få seg jobb
Om lønnsnivået for Sol.nos frilansere, sier Thoresen:
– Hvor mange dager man jobber, avgjør hva man tjener, uavhengig om man lager så eller så mange saker. Jobber man fulltid, vil en frilanser tjene mer hos oss en hva en fast ansatt journalist gjør.
– Det er helt «fair». Frilanserne har større kostnader og mindre sikkerhet enn de faste ansatte, og er mer konjekturutsatte, sier Thoresen.
– Hvilke konsekvenser får det at dere ikke får inn nok frilansstoff?
– At det er lettere å få seg jobb hos oss, og at vi må bruke mer energi på å lete etter folk enn før.
– Hvis behovet er så stort, hvorfor ansetter dere ikke bare noen i en fast stilling, da?
– Det gjør vi også, i tillegg. Det er ikke alltid behovet er stort nok til en stilling. Kanskje vil man teste ut et nytt område der man har en idé om vekst.
– Ellers kan det være at en type saker passer bedre for frilansere å dekke, sier Thoresen til slutt.