(ARENDAL): Fredag avsluttes Arendalsuka for i år. Etter et år med koronapause, ble Arendalsuka arrangert med flere smittevernsrestriksjoner.
Dette har ført til at det har vært mindre plass enn det var før pandemien. For pressen har det betydd at pressesenteret har vært begrenset til maks 30 personer på en gang.
Samtidig er det 258 journalister som står oppført med akkreditering.
Nyhetsredaktør i Vårt Land, Veslemøy Østrem, synes organiseringen av årets Arendalsuka stort sett har vært god, og forstår at pandemien må legge føringer.
Men hun mener man ser en tendens til at pressens arbeidsvilkår ikke har vært høyest prioritert av arrangøren.
Hun reagerer spesielt på organiseringen av pressesenteret, og synes det er rart at de ikke har kontaktet Agderposten for å ha pressesenteret der. Lokalavisen i Arendal har lokaler like ved pressesenteret.
– Det er ikke nok. Det har vært fullt der hele tiden, det har vært kø, noen sitter på gulvet og folk får ikke de arbeidsvilkårene man trenger. Mange bor langt unna og jobber i byen hele dagen. Det å ikke ha et sted å sette fra seg ting, det er ikke bra nok, sier Østrem til Medier24.
– Det å legge til rette for pressen må være en prioritet fordi vi er på en demokratifestival, legger hun til.
Får ikke gjort jobben vår
Østrem reagerer også på organiseringen av partilederedebatten.
– Den aller viktigste pressehendelsen under Arendalsuka var ikke godt nok tilrettelagt for pressen. Vi så det for to år siden, og vi ser det i år. Det var få journalister og fotografer som fikk akkreditering. Det er ganske uholdbart.
Vårt Lands nyhetsredaktør påpeker at alle fotografene utenom NTB måtte stå 80 meter unna. Hun mener det ikke er godt nok at man som journalist må følge debatten på TV i et hus langt borte.
– Det er viktig å kunne være der og ha tilgang til politikerne, rådgivere samt dokumentere det visuelt. Det har vært mye vanskeligere enn jeg kunne ønske meg. Konsekvensene er at vi ikke får gjort jobben vår, og det blir mer krevende for oss, sier hun.
Flere pressefolk Medier24 har med snakket i Arendal har også opplevd at det er vanskelig å komme inn på arrangementer som blir avholdt på barer, hvor det er begrenset med plasser.
Østrem forstår at man må ta hensyn til koronapandemien, men mener arrangørens prioriteringer går utover pressen.
– At vi ikke får komme inn på viktige debatter fordi det er fullt, det går jo ikke. Hvis de vil at vi skal være her, så må vi få tilgang på det. Da må man gi en beskrivelse til arrangøren om man må sette av mer plasser til pressen.
– Men er det ikke viktig at vi tar hensyn til smittevern selv når demokratiet skal dekkes?
– Vi gjør ikke annet enn å ta hensyn til smittevern. Jeg mener ikke at vi ikke skal ta hensyn til covid-19 og gjøre ting vi ikke kan gjøre. Men det handler om planlegging, instrukser og tilrettelegging for at vi kan gjøre jobben vår. Jeg synes kanskje ikke den har vært godt nok tilrettelagt i år.
– Burde redaksjonene selv ta ansvar og minimere antall personer man sender ned til Arendalsuka når det er korona?
– Nei, tvert imot. Siden det er korona og stortingsvalg så er det ekstra viktig at vi journalister er til stede. Det er et enormt tilfang av kilder og det er en veldig dramatisk valgkamp.
– Hvis vi skulle tenkt «nei, nå kan vi ikke være så mange fordi det blir trangt» så er det en rar beslutning, særlig fordi det er en demokrati-uke hvor pressen har en viktig rolle, fortsetter Østrem, som understreker at hun tar alle smittevernsregler på største alvor.
Tar selvkritikk
Medier24 har forelagt kritikken overfor lederen i hovedprogramkomitéen, Harald Stanghelle.
Han presiserer at han ikke har vært direkte involvert i den praktiske planleggingen utenfor hovedprogrammet, men svarer likevel på vegne av Arendalsuka.
Han er klar på at dette er en kritikk som de tar på alvor.
– Jeg synes dette er en kritikk som Arendalsuka må ta på alvor. Dette er en demokratisk festival, og da skal media ha gode arbeidsvilkår. Det er kommet en del klager på arbeidsvilkårene som har blitt tatt opp med dem som står for det administrative delen. Dette er ting som vi må gjøre bedre neste år, sier Stanghelle til Medier24.
Han viser til smittesituasjonen som en av forklaringene for de dårlige arbeidsvilkårene.
– Den viktigste forklaringen er plassbegrensninger som vi ikke har i et normalår. Derfor er det en del ting som vi har måtte improvisert.
– 258 akkrediteringer og 30 plasser. Var det ingen alarmer som ringte da man så de tallene opp mot hverandre?
– Det er mange av de større mediene som har sine egne lokaler hvor de jobber og bor. Dette er ikke er ikke ren matematikk. Det er forskjell på trøkk fra media under partilederdebatten på mandag og torsdag kveld.
– Men man skal ikke legge skjul at det var greit trøkk på pressesenteret på mandag og tirsdag?
– Definitivt. Der burde man nok ha flere og større lokaliteter.
Partilederdebatten er et samarbeid mellom hovedprogramkomitéen og NRK.
Stanghelle forteller at han ikke har god nok oversikt over hvordan arbeidsforholdene for journalistene utenfor NRK var den kvelden.
– Vi har all interesse for at media skal ha gode arbeidsvilkår under partilederdebatten, sier han.
For ordens skyld: Medier24s journalister jobbet også på pressesenteret under Arendalsuka.