Tron Strand på debatt om arkivering under Arendalsuka 2021.Foto: Even Hye T. Barka
Pressetoppene ønsker mer pisk og mindre gulrot til forvaltningen: – Det er så mye motvillighet der ute
Leder i Pressens Offentlighetsutvalg, Tron Strand, mener ledelsen i forvaltningen må stille strengere krav for at arkivering skal bli en del av hverdagen til offentlige ansatte.
(ARENDAL) I en fersk rapport kommer det frem at det offentlige bruker 12 milliarder kroner på å arkivere og finne frem dokumenter som allerede er aktivert.
Rapporten viser også at betydelig mengder arkivverdig dokumentasjon ikke tas vare på for ettertiden, selv om det brukes betydelig ressurser på arkivering.
Arkivering i det offentlige blir fremstilt som tidkrevende og vanskelig, og rapporten anser det som et demokratisk problem fordi man ikke kan dokumentere beslutninger og saksganger.
Leder for Pressens Offentlighetsutvalg, Tron Strand, mener løsningen på problemet bør være mer pisk, og mindre gulrot til ansatte i forvaltningen fra ledelsen.
– Det må komme tydelige signaler ovenfra. Da Lars Sponheim var statsråd i Landbruksdepartementet ba han om at alle avslagene på innsyn skulle på hans bord. Det var dresserende på forvaltningen, sa Strand under debatt om arkivering på Arendalsukas første dag.
– Må være mulighet for å sanksjonere
Strand mener det må være muligheter for å kunne sanksjonere forvaltningen når det blir avdekket brudd på offentlighetsloven og arkiveringsloven.
Han viser til at Folkehelseinstituttet (FHI) tidligere har unngått å føre opp 25 000 dokumenter.
– Alle er enige om at å redde liv er første prioritet. Men vi har et demokrati, og det må være prioritet nummer to. Jeg har snakket med helsepersonell som har tusenvis av dokumenter på PC-en, men som ikke har rukket å dokumentere dem.
Strand mener det er et uttrykk for at arkivering ikke er blitt prioritert i pandemien, som igjen blir ødeleggende for journalistene og offentligheten.
Dagen før Norge stengte ned 12. mars var det et møte mellom helse- og omsorgsminister Bent Høie og Bjørn Inge Hauge. Det finnes ingen dokumentasjon for det som ble avtalt og snakket om på det møtet.
Det samme gjelder møte i Helsedirektoratet på morgenen 12. mars.
Strand mener dette er klare brudd på arkivloven.
– Det hadde det vært interessant å gi Bjørn Guldvog (helsedirektør, journ.anm.) en bot på grunn av alle de bruddene. Det må være mulighet for å sanksjonere alvorlige brudd på arkivloven.
Tor Allstrin, juridisk direktør i KS, mener kommunen i stor grad gjør en god jobb, men er klar på at det kan bli langt bedre.
Han mener likevel at man huske på hvor ekstraordinær situasjon landet var og er i under pandemien.
– Innspillet ditt er pisk, som er det er motsatt av det jeg tror. Alle skjønner at den nedstengningen var krevende. Jeg skjønner din frustrasjon, men man må ikke miste fokuset på at folk jobbet døgne rundt. Alle er enig om man vil ha mer åpenhet, men denne diskusjonen får litt hallelujah-stemning over seg, sa Allstrin under debatten.
Han mener løsningen ligger i mer kompetanse og kapasitet, og Allstrin er ikke enig i Strands forslag for å effektivisere forvaltningen.
– Det er absolutt en frustrasjon tilstede hos saksbehandlerne i forvaltningen når man fisker etter dokumenter med tråle. Det oppstår en oppgitthet når det skytes med hagle mot dokumenter man ikke vet eksisterer, sier Allstrin.
Assisterende generalsekretær i Norsk Redaktørforening (NR), Reidun Kjelling Nybø, berømmer holdningene som arkivverket i dag har til åpenhet, kontra den som fantes for 20 år siden.
Hun mener likevel at dokumentasjon alltid vil tape når ansatte i det offentlige må prioritere mellom sine kjernearbeidsoppgaver og dokumenteringen.
– Det vil alltid være ting som blir viktigere enn å dokumentere, sa Kjelling Nybø.
Hun forteller at NR daglig får tilbakemeldinger fra redaktører som sliter med å få innsyn i sin kommune.
Kjelling Nybø er klar på hvilken løsning hun anser som best for å bidra til bedre arkivering og dokumentering i stat og kommune.
– Jeg tror ikke på gulrot, jeg tror på pisk, tvangstrøye og sanksjoner. Det er så mye motvillighet der ute i forvaltningen. Hadde vi hadde de samme holdningen i hele forvaltningen som i arkivfeltet, så ville det vært noe annet, sier hun.