Christine Tobiesen leder TV 2s fotogruppe i Oslo og Bergen. Frem til i høst har de bare fem av de 49 fotojournalistene under hennes ledelse vært kvinner.
Nå har imidlertid fotojournaliststudentene Beate Oma Dahle og Guro Asdøl Midtmageli blitt hentet inn i deltidsstillinger etter å ha imponert i praksis hos TV 2.
Tobiesen mener det er viktig å jobbe for bedre kjønnsbalanse blant fotojournalistene.
– Kjønnsbalansen har mye å si for arbeidsmiljøet og for innholdet vi produserer. Hvis gruppen i hovedsak består av menn over 50 år, får vi ikke nye impulser. Vi trenger at man tenker nytt og har nye ideer. Disse jentene kommer inn som et frisk pust, og det er veldig viktig, sier Tobiesen til Medier24.
Og fortsetter:
– Man har ulikt utgangspunkt som menneske. Om man bare hadde vært 23 år gamle jenter, ville ikke det vært bra heller. Vi trenger en balanse her, uansett. Vi skal treffe hele befolkningen, og det skal vi ikke gjøre med en lik gruppe mennesker.
Vil bli blant de beste i verden
TV 2s ferskeste fotografer forteller at de har store ambisjoner i yrkeslivet.
For Beate Oma Dahle er sportsjournalistikken det som står hennes hjerte nærmest.
– Jeg vil hevde meg i verdenstoppen og bli en av verdens beste sportsfotografer, sier Dahle til Medier24.
Guro Asdøl Midtmageli forteller at hun synes det virker spennende å jobbe med fotojournalistikk i Midtøsten, eller å jobbe med saker om klima og miljø.
– Drømmen er å kunne fortelle historiene man engasjerer seg for, og med engasjement tror jeg man kommer veldig langt. Da kommer det man gjør innenfra. Det er så ekte og autentisk, og da blir det bra, sier Midtmageli til Medier24.
Og fortsetter:
– Klima og miljø står mitt hjerte nært. Så vi får se, kameraet er jo en god grunn til å være med på hva som helst. Det er det som er så kult!
De to fotojournalistene har mest erfaring som stillbildefotografer, men skal nå også lære seg video.
Tobiesen mener imidlertid at kompetanse omkring stillbilder vil bli viktigere og viktigere i årene som kommer.
– Det holder ikke å bare lage en nettsak med tekst. Man er nødt til å utforske måten vi presenterer nyheter på mer visuelt. Det er litt av grunnen til at Guro og Beate er her, og spørsmålet er hvordan vi kan treffe folk med nyheter digitalt fremover, sier hun.
– Wow, dette var bra
Tobiesen har stor tro på sine to ferskeste rekrutteringer.
Hun forteller at de allerede har imponert flere fotojournalister i TV 2 med sin visuelle kompetanse så langt.
– Jeg har hatt utallige intervjuer med ulike frilansere og tilkallingsvikarer, men det vi ser etter er noen som er engasjert, som brenner for noe og som har lyst til å fortelle en god historie. Det er noe begge de to har, sier hun.
Og fortsetter.
– De er også veldig sterke visuelt. Da de var i praksis her i vår så vi det med en gang. De presenterte sakene sine og bildene sine for resten av fotoavdelingen. «Wow, dette var bra», sa de andre da.
Studentene forteller også at de tidvis har bekymret seg for hvorvidt de vil kunne få faste stillinger som fotojournalister, og for bransjeproblematikk, som å bli luftet etter å ha jobbet for lenge som vikar. Det
Tobiesen tror begge de to unge fotojournalistene vil klare å sikre seg fast jobb til slutt.
– Jeg er helt sikker på det, men nåløyet er trangt. Det er plass til alle som er skikkelig gode, og de får fast jobb til slutt. Det gjelder å holde ut og vise hva man kan,
– Hvor lang tid tar det, da?
– Det er vanskelig å si, og det varierer fra person til person. Jeg vil ikke gå rett inn i dette med lufting, for det er jeg virkelig motstander av. Jeg kan i alle fall stå bak dem og støtte dem, om de er skikkelig gode.