De siste par ukene har Ukraina innledet en større offensiv mot de russiske styrkene som okkuperer områder i landet.
I løpet av den siste drøye uken har det kommet meldinger om at Ukraina har tatt tilbake flere viktige byer i Nordøst-Ukraina.
Mandag i forrige uke publiserte Klassekampen en lederartikkel med tittelen «Vendepunkt?», signert utenriksredaktør Mari Eifring.
Denne lederen fikk Dagsavisens politiske redaktør, Lars West Johnsen, til å reagere.
– At Klassekampen klarer å relativisere dette, rett etter en helg hvor gjennombruddet kom, og det noen spår kan være som starten på slutten av krigen. Det synes vi er svært uheldig, sier West Johnsen til Medier24.
– Virker som de prøver å rette opp
Dagsavisen publiserte en lederartikkel hvor de kritiserte Klassekampens omtalte leder.
De viser blant annet til disse setningene i Klassekampens leder:
«Faren er at russerne kan tenke det samme om sine utsikter til seier dersom de eventuelt lykkes med kommende offensiver. Da kan vi potensielt snakke om en forlengelse av krigens gang med mange måneder, om ikke år».
Det er en pussig tolkning av den siste ukens utvikling av krigen, ifølge West Johnsen.
– Det virker som Klassekampen nesten synes det var synd at Ukrainske tropper klarte å slå tilbake, frigjøre menn, kvinner og barn og ta tilbake områder som var okkupert i strid med folkeretten og diverse dokumenterte krigsforbrytelser.
– Dette er ganske hard kritikk mot Klassekampen. Man kan vel forestille seg at det ikke er helt det de mener med den lederen?
– Nei, men da er det rart at de skriver det de gjør. De relativiserer krigslykken og beklager at sist helgs begivenheter forlenger de lidelsene som følger av krig. Innimellom må man våge krig, fordi alternativet er mye verre, svarer West Johnsen.
På tirsdag i forrige uke publiserte Klassekampen en ny lederartikkel, da signert ansvarlig redaktør Mari Skurdal.
Her kommer det tydelig frem at Klassekampen støtter Ukrainas fremgang i sitt eget land.
– De var tydeligvis ikke fornøyd med sitt eget standpunkt. Det var en litt rar manøver der fra Klassekampen. Det virker som de prøver å rette opp i tirsdagens avis. Det er ganske uvanlig.
– Man kan vel si at det er vanskeligere å slå fast hva Klassekampen mener gjennom mandagens lederartikkel, enn den som kom dagen etterpå og som er langt mer tydelig?
– Det som er underforstått med mandagens leder, er at begivenhetene kan forlenge krigen, og at det er uheldig. Jeg vil jo tro at de har fått en del kjepp i sosiale medier og annet, svarer West Johnsen.
– Var litt klønete
Medier24 har forelagt kritikken overfor ansvarlig redaktør i Klassekampen, Mari Skurdal.
Hun forklarer at hun skrev kommentaren på tirsdag da hun forsto at resonnementet i den første lederen kunne leses på den måten, med litt vrangvilje, ifølge Skurdal.
– Det ble også gjort. Da tok jeg grep og skrev det som jeg mener er avgjørende at kommer klart frem: At denne offensiven er gledelig for alle de som ønsker at Ukraina skal klare å kaste russerne på dør. Det mener vi også, sier Skurdal til Medier24.
Klassekampen-sjefen påpeker at mandagens lederartikkel inneholder et lenger resonnement enn det som Dagsavisen trekker frem.
Men hun innrømmer at det hadde vært greit å trekke frem det viktigste først etter en helg med ukrainsk fremrykking.
– Lederartikkelen på mandag var litt klønete. På en måte kan West Johnsen ha rett i at den kan leses slik, men det viktigste er at det ikke er det vi mener og korrigerte det, forteller Skurdal og fortsetter:
– Noen ganger går det litt fort. Man husker ikke det opplagte og går rett på andre drøftinger. Derfor var det viktig for meg å skrive en ny leder om saken på tirsdag.
Skurdal understreker at tirsdagens kommentar er i samforstand med utenriksredaktør Mari Eifring, som hadde signaturen på mandagens kommentar.
– Så Klassekampen har ikke ulike meninger om dette?
– Nei, vi skal i hvert fall ikke ha det på lederplass. Det vi diskuterer internt og det som er vår linje, er det som står på tirsdag, svarer Skurdal.