Illustrasjonsfoto Einnsyn.

Se oversikten:

Så ofte nekter NRK å dele dokumenter

Innsynskontoret i NRK behandler flere og flere innsynskrav hvert år.

Publisert

NRK får flere og flere innsynskrav i året, viser tall Medier24 har fått innsyn i. 

I fjor fikk de over 179 eksterne innsynskrav. Det er like mange som de har fått så langt i år.

NRK er underlagt Offentlighetsloven. Det betyr at hvem som helst kan be om innsyn i og få se dokumenter og informasjon om bedriften.

Hver gang de får et innsynskrav, må NRK behandle det. De må enten gi fra seg informasjonen, eller avslå innsynet ved å bruke en av unntakshjemlene i Offentleglova.

Men i forskriften til Offentliglova §1 står det at loven ikke gjelder for: «dokument hos NRK AS som er knytte til redaksjons- og programverksemda i selskapet».

Dermed kan NRK bruke forskriften som et argument for å ikke gi ut dokumenter. 

Det har de gjort mer og mer de tre siste årene.

61 avslag

NRK opplyser at krav om innsyn i offentlige søkerlister ikke journalføres/er med på denne oversikten. Disse gis det alltid innsyn i. NRK sier det er mange slike innsynskrav.

Heller ikke forespørsler til pressevakten eller NRKs publikumsservice vil gjelde som innsynskrav. Interne innsynskrav, altså sendt fra noen innad i NRK, er heller ikke medregnet. Også noen innsynskrav som gjelder anbud og anskaffelser kan ha falt ut av listen Medier24 har fått, da avdelingen for konserninnkjøp bruker et annet journalsystem.

I 2023 ga NRK avslag i 61 innsyn, og av disse igjen var det 39 som var begrunnet med at det handler om redaksjon/programvirksomhet, altså unntaket i forskriften. 

Det tilsvarer over 60 prosent av alle avslagene.

Så langt i år (fram til 14. okt.) har de gitt 51 avslag, og 24 av disse er begrunnet med forskriften.

– Det skyldes formodentlig at det kommer flere innsynsbegjæringer som knytter seg til programinnhold og den type dokumenter. I slike innsynsbegjæringer, så er jo utgangspunktet at dokumentene er utenfor Offentlighetslovens anvendelsesområde.

Det sier Olav Nyhus. Han er juridisk direktør i NRK.

Ingen intern oversikt

Nyhus forklarer at hver avdeling får og behandler innsynskrav, og at ingen hos dem har en detaljert total oversikt over hvilke krav NRK får og avslår.

Flere journalister er blitt klar over muligheten til å søke innsyn hos NRK, tror han. Han sier NRK generelt opplever å få stor oppmerksomhet.

– Journalistene som forsøker å få innsyn i disse dokumentene, tenker det er dokumenter som vil være interessante for leserne. Men der må vi behandles på lik linje med andre medier, sier han.

Å være redaksjonelt uavhengig og at virksomheten skal kunne konkurrere på lik linje med andre, er noe av grunnen til at man har dette unntaket. Også kildevernet står sterkt.

Boom rundt Sophie Elise

Avslagene fra i fjor handlet hovedsakelig om innsyn rundt produksjonen av TV-serien «Ingen elsker Bamsegutt» og avtalen NRK hadde med Sophie Elise og Fetisha Williams.

Avslagene så langt i år er mer varierte, men dreier seg både om vurderinger rundt «Team Ingebrigtsen», noen spørsmål rundt Tore Strømøy, Eurovision Song Contest og innsyn i dokumenter i forbindelse med NRKs flytting til nytt hovedkontor på Ensjø.

– Er dere i tilstrekkelig grad åpne om de vurderingene dere gjør?

– Det er ikke opp til meg å svare på hvordan det oppleves. Utgangspunktet er at dette er dokumenter som er unntatt offentlighetsloven. Man kan spørre generelt: Er norske redaksjoner åpne nok? Det er det nok mange meninger om. Det er viktig at samme regler gjelder for NRK som for andre medier dersom vi skal være uavhengig.

Konflikt om innsyn

I år har forskriften fått ekstra oppmerksomhet. Den er nemlig kjernen i det som nå er blitt en konflikt mellom Sivilombudet, Kulturdepartementet og NRK.

Saken handler om et innsynskrav på noen reiseregninger. NRK mener dokumentet er underlagt program/redaksjons-virksomheten, mens Sivilombudet mener reglene for hva som er underlagt dette unntaket og hva som ikke er, er uklare. 

Departementet har så langt ikke fått se dokumentene. Det mener Sivilombudet at de må få, for å kunne gi en ordentlig vurdering av om det er riktig eller feil å avslå innsynet. 

NRK og Olav Nyhus har fortsatt ikke tenkt til å sende dokumentet til departementet.

– Uttalelsen har skapt en beklagelig usikkerhet rundt rettsforståelsen, som vi er opptatte av at myndighetene bidrar til å få ryddet opp i. Om nødvendig gjennom endring av regelverket, sier han.

Han mener debatten har skapt usikkerhet, og er redd noen skal tro kildevernet ikke står sterkt hos NRK.

– Det er et grunnleggende spørsmål: er det offentlige myndigheter eller redaktør som bestemmer hva som er redaksjonelle dokumenter?

----------------

For ordens skyld: Medier24 sender ofte innsynskrav til NRK, og har så langt i år sendt rundt 28 innsynskrav.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS