Vibeke Furst Haugen, kringkastingssjef i NRK.

Får ikke behandlet klagesak etter NRK-nekt

Kulturdepartementet sier de ikke får behandlet klagesak på innsyn fordi de ikke får dokument fra NRK.

Publisert Sist oppdatert

Kulturdepartementet (KUD) har fått beskjed av Sivilombudet om å gjøre en ny vurdering i et innsynskrav i reiseregninger fra ski-VM i Planica hos NRK.

Nå svarer de i brev til klageren at de ikke får gjort en ny vurdering fordi NRK fremdeles nekter å dele dokumentene i saken.

«NRK har ikke etterkommet departementets anmodning om å oversende reiseregningene. Verken offentligloven eller forvaltningsloven gir hjemmel for departementet som klageinstans til å fremtvinge etterlevelse fra NRK i slike tilfeller», står det i brevet.

«På bakgrunn av dette, ser vi oss ikke i stand til å kunne behandle saken i tråd med Sivilombudets uttalelse».

NRK har avslått innsynskravet, som kommer fra en privatperson, siden de mener dokumentet ligger under sin redaksjonelle virksomhet. Det er samme begrunnelse de har gitt på hvorfor de ikke vil dokumentet til departementet.

Sivilombudet skrev at KUD ikke får behandlet klagesaken godt nok når de ikke får se dokumentet det gjelder.

Vil at KUD skal se på regelverket

Sivilombudet skrev i sin uttalelse i saken at de mener det er behov for å vurdere offentlighetslovens unntak for NRK.

«Ombudet peker på at det synes å være et behov for å tydeliggjøre rekkevidden av unntaket særlig sett i lys av krav om kildevern og prinsippet om redaksjonell uavhengighet.»

Kulturdepartementet har tidligere fått spørsmål fra Medier24 om de vil ta initiativ til å se på regelverket, men har ikke ønsket å kommentere det. Om saken generelt har de uttalt: 

«Innsynssaker som berører redaksjons- og programvirksomheten i NRK berører flere viktige hensyn som kan stå mot hverandre. Det gjelder innsynsretten på den ene siden og prinsippet om redaksjonell uavhengighet og kildevernet på den andre. Dette er krevende vurderinger.»

Kan være kildesensitivt

I en kommentar hos Journalisten, forklarer kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen at avslaget handler om kildevern. 

Hun forklarer et tenkt scenario om at reiseregningene kan gi informasjon om hvem NRKs journalister har møtt, og at disse kan være beskyttet av kildevernet.

«I stedet for å kreve å få oversendt reiseregninger knyttet til NRKs redaksjonelle virksomhet, bør myndighetene nå slå ring om kildevernet og bekrefte NRKs uavhengighet. Som kringkastingssjef og NRKs sjefredaktør står jeg etisk og rettslig ansvarlig for alt NRK publiserer. NRK vil stå imot ethvert forsøk på å svekke kildevernet», skriver Fürst Haugen.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS