NRK, Marienlyst.

Departementet ut mot NRKs påstand: – Stemmer ikke

– At NRK likevel fortsetter å bruke kildevernet som argument for å ikke oversende dokumentene, er ikke umiddelbart enkelt å forstå, skriver departementet i et brev til NRK.

Publisert

NRK har satt seg på bakbeina og nektet å utlevere reiseregninger fra ski-VM i 2023. NRK har vist til hensyn til kildevernet.

Tidligere har Sivilombudet kritisert NRK for hemmelighold av dokumenter i klagesaker, noe NRK selv reagerte på.

Kulturdepartementet får nå ikke behandlet en klagesak på innsyn i reiseregninger fra ski-VM fordi de ikke får innsyn i dokumentene fra NRK.

Nå viser Kulturdepartementet til et brev fra NRK fra 19. september, og skriver:

«Av brevet følger det at NRK oppfatter departementets anmodning om at NRK oversender de aktuelle reiseregningene, som at departementet «støtter Sivilombudets uttalelse i sak 2024/256, og aksepterer ombudets tolkning som gjeldende rettstilstand».»

– Dette stemmer ikke, skriver de.

Saken ble først omtalt av Journalisten.

Departementet understreker at saken om innsyn i NRKs reiseregninger er separat fra spørsmål om kildevern og redaksjonell uavhengighet.

Departementet skriver at «NRK har tidligere opplyst både Sivilombudet og departementet at denne konkrete innsynssaken, som gjelder NRKs reiseregninger i forbindelse med dekningen av et VM, ikke aktualiserer problemstillinger knyttet til kildevernet.», og fortsetter: 

– At NRK likevel fortsetter å bruke kildevernet som argument for å ikke oversende dokumentene, er ikke umiddelbart enkelt å forstå, skriver departementet.

Samtidig påpeker departementet at innsynssaker som gjelder redaksjons- og programvirksomheten i NRK berører flere hensyn som kan stå mot hverandre.

Departementet mener det er behov for å klargjøre avveiningen mellom allmennhetens krav på innsyn på den ene siden, og kildevernet og prinsippet om redaksjonell uavhengighet på den andre.

– Vi vil derfor se nærmere på mulighetene for å få klargjort rekkevidden av NRK-unntaket, og hvorvidt det vil være behov for å endre regelverket.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS