Da et par på tur med valpen sin fant en hodeskalle, trodde de den ville havne på museum. I stedet ble det en uløst krimsak, som nå produksjonsselskapet Svarttrost har laget en podkast om.
Det norske selskapet har samarbeidet med svenske Banda i Sverige og den polske gravejournalisten Agnieszka Szwajgier om historien som har tatt et år å lage.
– Det viser seg at det er en større historie som utspiller seg mellom Polen, Sverige og Norge. Det handler om blant annet smugling og sosial dumping. Det blir fort en stor historie, forteller ansvarlig redaktør og partner i Svarttrost, Kari Hesthamar.
Podkasten har blitt den største produksjonen selskapet har vært med i bemanningsmessig. Hesthamar trekker spesielt fram Szwajgier.
– Uten den polske journalisten hadde vi ikke kommet inn i en del av de miljøene vi har vært i. Hun har vært kjempeviktig, understreker Hesthamar, som også skryter over samarbeidet med svenske Bande.
– Samarbeidet har vært veldig spennende og har fristet til gjentakelse. Vi kommer til å gjøre mer sammen, kommenterer hun.
Nordic noir
Podkasten har blitt publisert både på norsk og engelsk.
– Det er stor interesse for nordic noir, så det er morsomt å teste ut om vi kan treffe også i det markedet på podkast. Vi har allerede fått henvendelser fra filmregissører, forteller hun.
– Det er historien til et menneske som er ukjent. Og hvorfor har ingen etterlyst vedkommende? Dette skjer jo mange mennesker, sier daglig leder og partner Ellen Wisløff, og peker på sakens utgangspunkt.
Gjennom intervjuer og undersøkelser finner man til slutt ut hvem hodeskallen tilhørte, og hvem som kjente vedkommende.
– Vi har hatt god hjelp av Frelsesarmeen i Norge som har tett kontakt med mange polske som bor her, og særlig mange av de som sliter. Mange av de kjenner til en del rundt smugling og miljøet som vår hovedperson havnet i, forteller Hesthamar.
Hun mener at personen «Adam», som er hans virkelige navn, bidrar til å løfte et samfunnsproblem.
– I serien treffer vi mange som er «Adam» på en måte. Han var en del av et miljø som smugler alkohol og sigaretter til Norge. I varebilen som han var med og smuglet fra Polen til Norge er nå tre av syv døde, sier Hesthamar, som har fortellerstemmen.
– Det er sterke skjebner, og han er ikke alene om det.
Kan få konsekvenser
I Sverige ble saken etterforsket som en drapssak, mens i Polen ble saken bare en savnet person-sak.
Saken ble foreløpig ferdig på polsk side etter funnet og DNA-treff, mens i Sverige er det fortsatt en uløst drapssak.
– I kjølvannet av dokumentaren har en av slektningene bedt om å få saken gjenopptatt som drapssak i Polen. Vi venter på utfallet på det nå. Skjer det, får kanskje journalistikken noen konsekvenser, avslutter Hesthamar.