Leder i Kringkastingsrådet, Snorre Valen.Foto: Torill Henriksen
Den nye lederen av Kringkastingsrådet etter første møte: – Ønsker meg mer temperatur fremover
Snorre Valen har flere planer for hva han vil at rådet skal diskutere utover året, og har allerede satt klare grenser for hva rådet ikke skal diskutere.
Valen, som til vanlig er redaktør i Trønderdebatt, sier til Medier24 at han ønsker å være en god debattleder i rådet.
– Jeg synes det er en fin forsamling å lede. Jeg kjenner mange av medlemmene fra før, og de er svært frittalende og menende. Så tror jeg det blir litt mer temperament og temperatur når alle blir litt varmere i trøya, og det synes jeg er bra.
– Mye engasjement
Blant sakene som ble tatt opp på rådets første møte var Dagsrevyens CV-tabbe, og endringen av en julesang på NRKs julekonsert.
Valen er klar på at det ikke var en «rolig» start for rådet.
– Dette er saker som skaper mye engasjement, debatt og konflikt. På CV-saken er dette et kompleks vi ofte møter rundt viktige stillinger, bindinger til Arbeiderpartiet, og ordet ARK blir dratt fram, det ble det i dag og, sier Valen.
Rådet ga NRK kritikk for både tabben og for måten den ble rettet på.
– Og julekonserten var også noe som engasjerte mange. Og som det ble påpekt, klagene går ikke på åndsverkloven, men viktige veikamper innenfor religion. Så dette tror jeg vi vil se mer av i møtene fremover, sier Valen og påpeker:
– Tonen i debatten viser at dette var det første møtet. Så jeg ønsker meg mer temperatur fremover.
Valen forteller at dialogen mellom publikum og NRK, er noe han ønsker å holde mer i også de neste møtene.
– Og ikke for å generalisere for mye, men jeg mistenker at mange av klagerne er på min alder og eldre. Så jeg ønsker å se litt mer om representasjonen der, sier han.
– Jeg synes også demokratiperspektivet som Jan Bøhler tok opp er fryktelig viktig. Mange bruker strømmeplattformen NRK i dag. Og vi må diskutere tilgangen på teknologi, og tilgang på innhold i tiden fremover. Jeg tror blindsoner, og hvem som gir innspill vil bli gjengangere.
Valen har tidligere, før hans eget verv, vært kritisk til noen av «bestillingene» fra kringkastingsrådet, hvor rådet blant annet har kommet med redaksjonelle ønsker.
– En ting jeg også var klar på i dag, var aktiv grenseoppdragning når det kommer spørsmål som ikke hører hjemme i rådet, blant annet om redaksjonelle vurderinger. Det var viktig å holde det stramt allerede fra første møtet. Jeg var også klar da jeg mente vi nærmet oss grensen for hva som ikke er greit, sier Valen.
Han forteller at han tar med seg perspektivet fra redaktørrollen inn i lederrollen.
– Men min troverdighet som redaktør avhenger også av at jeg viser forståelse når jeg sitter på den andre siden av bordet, sier Valen.