Hanne Skartveit intervjuer Märtha Louise på Medielederne 2023.
Hanne Skartveit

Hanne Skartveit om den nye hverdagen i VG: – Jeg får en annen ro i livet

Redaktør Hanne Skartveit er tilbake i podkast-verden i sommer. Samtidig nyter hun sin nye rolle som fristilt redaktør - og roser sin etterfølger.

Publisert

I november annonserte Hanne Skartveit at hun slutter som politisk redaktør etter 15 år. Årsaken var at hun ville tilbringe mer tid med ektemannen Gerhard Helskog, som er rammet av Parkinsons. Siden februar har hun hatt en fristilt redaktørrolle i VG.

– Det å være politisk redaktør er en altoppslukende jobb, som tar mye av livet ditt. Du deltar i VGs ledergruppe, på strategisamlinger og møter, har personalansvar, og skal samtidig følge med, skrive og delta i samfunnsdebatten, sier Skartveit til Medier24.

Hun beskriver den tidligere jobben som intens og spennende.

– Det å nå få tid og rom til hjemmelivet, og også mindre ansvar på jobb, samtidig som jeg får mer tid til å gå i dybden på de store spørsmålene i vår tid, er en gave, sier Skartveit.

Hun legger til at ektemannen er veldig fornøyd med den nye hverdagen.

– Jeg får en annen ro i livet. Det tror jeg også de hjemme merker. For det er et veldig ansvar å være politisk redaktør.

Plukket opp podkasten igjen

I sommer har Skartveit plukket opp igjen podkasten med samme navn. I sju episoder intervjuer redaktøren blant annet statsminister Jonas Gahr Støre, politikere, diplomater og andre kjente personer.

– Det har gått etter lystprinsippet. Jeg velger bare folk jeg er nysgjerrig på og vil vite mer om hvordan tenker, sier Skartveit.

Skarveit har hatt egen podkast i VG siden 2017, men sluttet i 2020. I 2022 blåste hun nytt liv i den i forbindelse med krigen i Ukraina, med den internasjonale krisen som bakteppe. Da fikk podkasten undernavnet «krigsvinteren».

– De første årene var det mest en kombinasjon av fag og personportretter, hvor vi snakket om barndom, religion og alt mulig. Gjennom krigsvinteren har det vært mer ren nerding og fag. Og i sommer trengte Anders Giæver noe å fylle fredagene med i «Giæver og gjengen», så da ble det disse pratene, sier Skartveit.

Velger ikke ensidig Israel

Blant gjestene er også kvinnen bak Oslo-avtalen, Mona Juul, og nestleder i det Mosaiske trossamfunnet, Zhira Beck. I samtalene blir temaet naturlig nok krigen i Midtøsten.

Skartveit har tidligere blitt kritisert av Karpe-artist Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid, for ensidig å ha valgt Israels side i konflikten, noe hun selv benektet. 

– Jeg har hele tiden sagt at jeg velger Israels side mot Hamas, på samme måte som jeg velger palestinernes side mot Hamas, sier hun. 

– Har du fått noen reaksjoner på at dere snakker om Israel i podkasten?

– Ikke når det gjelder podkasten. Men jeg får stadig kommentarer på det jeg skriver, både ris og ros. Det er ikke slik at podkasten handler om Israel og krigen i Gaza. Jeg har også episoder som handler om helt andre ting, det er ikke et overordnet tema. 

Liker rommet podkast gir

Og Skartveit trives veldig godt med formatet.

– Jeg har vært skrivende i VG siden 1991. Men det er noe med rommet podkast gir, og tiden du har. Du kan gå i dybden, den som sitter der vet at det er mulig å få til en god samtale. Det er en ro over seg, sier hun og legger til:

– Det blir en nærhet du ikke får med blokken mellom deg og den du snakker med. 

Til høsten føyer Skartveit seg inn i rekken av medieledere som tar Forsvarets sjefskurs, når hun er en del av høstens kull.

– Så får vi se hvordan jeg legger opp podkasten når jeg kommer tilbake. 

– Vil følge politikken til jeg dør

I februar startet tidligere sjefredaktør i Bergens Tidende, Frøy Gudbrandsen, i Skartveits gamle stilling. Skartveit sier at en av grunnen til at overgangen til ny rolle har gått så bra, var at Gudbrandsen overtok jobben.

– Hun er veldig flink, og veldig raus. Så den overgangen har gått veldig bra. Jeg kunne ikke fått en bedre etterfølger.

– Man kan fort bli en «sjuende far i huset» i en slik situasjon. Hvordan har det gått for dere?

– Jeg tenkte mye på det i starten, og jeg har forsøkt å være veldig oppmerksom på det. Men om det har bra, må nesten Frøy svare på, sier Skartveit.

Den siste uken har det ikke manglet på politiske nyheter, spesielt fra USA. Skartveit har tatt sommerferie, men sier hun følger med nyhetsbildet.

– Jeg er nerd, så jeg følger alltid med. Jeg kommer til å følge politikken til jeg dør, og så store nyheter som Trump-skytingen klarer man ikke å koble ut. Men det er litt deilig å se på det på avstand, sier hun og legger til at det alltid være store nyheter på sommeren.

– Jeg var på jobb som eneste redaktør i VG 22. juli. Det var den sommeren det skjedde mest. Så det skjer alltid noe om sommeren.

– Klør det i kommentar-fingrene når det skjer store nyheter i sommervarmen da?

– Nei, egentlig ikke. Jeg følger med, og lar det synke inn. Det er mer enn nok.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS