I desember besluttet kommunestyret i Steinkjer å sette i gang en prosess med å redusere driftsbudsjettet til kommunen med om lag 50 millioner kroner i året.
Onsdag skal administrasjonen legge frem hovedlinjene i omstillingsprosessen Steinkjer 2025 i kommunestyret.
De inviterte derfor de lokale mediene Steinkjer24, Steinkjer-Avisa og Trønder-Avisa til et pressemøte i forkant av dette kommunestyremøtet.
Forutsetningen for å delta der var at det var en sperrefrist på å publisere innhold om saken til fremleggingen i kommunestyret var ferdig og politikerne hadde fått sagt sine meninger om saken.
Det var ikke Steinkjer24 enige i. De omtalte saken selv først.
– Bakstreversk
Sjefredaktør i Steinkjer24, Lorns Bjerkan, sier til Medier24 at de ikke kunne akseptere en slik sperrefrist.
Han krevde samtidig å få tilgang til møtet på lik linje med andre medier.
– Den naturlige konsekvensen var at møtet ville bli avlyst. Det tenker vi er helt riktig, sier han.
Bjerkan sier at han oppfattet sperrefristen som bakstreversk.
– Den er ikke i tråd med mediehverdagen vi lever i. For oss i Steinkjer24 er det viktig å være først på nyheter, og vi kan ikke la kommunedirektøren bestemme når nyheten skal meldes. Det blir helt feil for oss å vente til at behandlingen av en sak på et offentlig kommunestyremøte er ferdig før vi kan skrive om det, sier han.
Jurist i Norsk Presseforbund, Sindre Granly Meldalen, sier til Steinkjer24 at kommunen kan havne i en situasjon hvor de bryter forbudet mot forskjellsbehandling i offentlighetsloven, om de gir informasjonen til noen medier, men ikke alle.
Til Medier24 utdyper han:
– Hvis de skal nekte innsyn, må de ha hjemmel etter loven. Når du først gir informasjon fra det offentlige til noen medier, men ikke andre, har de ingen hjemmel, sier Meldalen og legger til:
– Det er mulig å forstå at de har et ønske om at det skal holdes på informasjonen til alt er lagt fram, men det finnes ingen gyldig grunn til det. Og de kan ikke bruke en avtale om sperrefrist med et annet medium som grunnlag for å nekte andre innsyn, sier han.
– Prioriterte ikke den kampen
Sjefredaktør i Trønder-Avisa, Sivert Rossing, forteller at de i utgangspunktet godtok sperrefristen, men at de har hatt flere runder med kommunen ved tidligere anledninger.
– Kommunen har vist flere ganger at de ønsker å ha en viss regi på pressemøtene, og vi har kranglet med de flere ganger. Denne gangen valgte vi å ikke prioritere den kampen, selv om jeg mener kommunen tøyer strikken her, sier Rossing til Medier24.
Han påpeker at det ikke var snakk om en lang frist.
– Det blir kanskje snakk om et kvarter i endring på publiseringstidspunktet. I tillegg får vi da alt på forhånd og kan bygge en bedre sak. Og det kvarteret var ikke nok til at vi denne gangen sto på barrikadene, sier han.
Rossing påpeker at han generelt synes sperrefrist er problematisk.
– Det er ikke meg imot at det blir en diskusjon. Jeg mener mediebransjen burde samlet seg mer rundt dette. Jeg opplever ofte at enkeltaktører blir satt opp mot hverandre, sier han.
– Av hensyn til politikerne
Assisterende kommunedirektør i Steinkjer, Leif Terje Nilsen, sier til Medier24 at pressemøtet nå som følge av uenigheten er avlyst.
– Dette var et tilbud til redaksjonene rundt oss, for å få en forhåndsbrief i forkant av kommunestyremøtet. Det ønsket ikke Steinkjer24, og de andre redaksjonene synes nok heller ikke det var greit. Men hensikten var aldri å holde tilbake informasjon, men heller gi et handlingsrom for redaksjonene i form av ekstra tid, sier Nilsen.
I fjor høst godtok de tre avisene en lignende sperrefrist da forslaget til årsbudsjettet var lagt fram.
Da var avtalen at sperrefristen gjaldt fram til presentasjonen var ferdig, men ikke etter at politikerne hadde uttalt seg.
Dette skal politikerne ha reagert på og bedt kommunedirektøren om å forlenge sperrefristen.
– Av hensyn til politikerne hadde det vært fryktelig greit om sperrefristen var til etter de hadde uttalt seg. Slik at de slipper å lese om det som skal bli presentert i nettavisene før kommunedirektøren har lagt det fram, sier Nilsen og legger til:
– Men vi må bare akseptere at det ikke var ønskelig. Så legger vi oss på den linjen denne gangen at vi ikke kjører ut informasjon til pressen i forkant.
– Enkelt for oss å ikke gi tilbudet
– Men dette er et møte som streames, og er offentlig?
– Ja, og de har mulighet til å følge det i realtid, og nå publisere når de ønsker. Men dette var et tilbud om å få informasjon i forkant. Men hvis det føles som en tvangstrøye, så gjør vi det ikke.
– Ville det ikke vært mulig å gi ut infoen og at mediene publiserte fortløpende etter hvert som temaene ble tatt opp?
– Presentasjonene henger ofte sammen, og det kan være at vi legger fram noe som det kommes tilbake til litt senere. Da ønsker vi ikke forhåndspublisering. Så da ble det enkelt for oss å ikke gi dette tilbudet.
Nilsen er klar på at de ikke ønsker å legge munnkurv på pressen.
– Vi er opptatt av kritisk, uavhengig og fri journalistikk. Dette var et tilbud om mer informasjon med et mål om et tettere samarbeid. Men det gjør vi ikke denne gangen.
– Hva gjør dere neste gang da?
– Steinkjer har lagt stor vekt på kommunikasjon den siste tiden, og vi ønsker en bedre dialog med pressen. Målet for oss er at vi skal være mer tilgjengelig, vi har ingen andre intensjoner. Men noen ganger fører det til slalåmporter som er vanskelig å komme igjennom, sier han.