Fjordenes Tidende eies av Polaris Media, mens Firdaposten eies av Amedia. De to konsernene har flere lokalaviser rundt om i Norge som konkurrerer mot hverandre.
Nå skal de to avisene på Vestlandet derimot samarbeide og dele politisk stoff. Årsaken er at de vil gi innbyggerne i Kinn kommune et best mulig utgangspunkt til å ta et valg i folkeavstemningen om kommunens fremtid, skriver Firdaposten.
Den 1. september skal innbyggerne stemme for eller mot deling av kommunen. Samarbeidet skal vare fra 15. juli til 8. september.
– Kun positivt
Kjellrun Åsebø er journalist i Fjordenes Tidende. Hun er svært fornøyd med samarbeidet så langt.
– Jeg opplever det kun som positivt. Det har vært motiverende og spennende. Firdaposten er en konkurrent, men vi ser på det som viktig å få ut balansert stoff og nok saker slik at folk blir opplyst om de ulike sidene av saken, sier Åsebø til Medier24.
Prosjektet har flere fordeler, mener hun. I tillegg til å dele saker, har avisene også et felles livestudio.
– Vi er to små redaksjoner, og det er sommertid. Så dette er ikke bare en fordel for redaksjonene selv, men også for innbyggerne i Kinn kommune.
Et helhetlig bilde
Kinn kommune har over 17.000 innbyggere, og mange har ulike synspunkter. For Firdaposten og Fjordenes Tidende er det viktig å utføre samfunnsoppdraget sitt og opplyse folket.
– Begge redaksjonene er i utgangspunktet veldig bevisst på at ulike meninger og saksforhold skal komme fram, både i form av leserinnlegg og balanserte artikler. Vår jobb som journalister er ikke å påvirke innbyggerne, men å formidle det BDO og politikerne kommer fram til, synspunkter, reaksjoner og stille kritiske spørsmål. Vi vil prøve å skape et mer fullstendig bilde av kommunen, sier Åsebø.
Hun synes det er fascinerende å se at dette er mulig.
– Det viser at det går an å samarbeide, i tillegg til å konkurrere.
– Sympatiske folk
Firdaposten-journalist, Dag Frøyen, er enig med sin kollega.
– Vi kjenner journalistene der oppe godt. Vi har et godt samarbeid, og de er sympatiske folk. Dette gir også gode muligheter til å diskutere den politiske situasjonen i kommunen, sier han til Medier24.
Frøyen mener det er viktig at den politiske dekningen blir så nøytral som mulig.
– Det skal stemmes 1. september, og målet er å få mest mulig opplysning i spaltene. Det er viktig at lokalavisene inntar den rollen, sier han.