Sjefredaktør i Nordlys, Helge Nitteberg, riktignok ikke fra tiden som ung sommervikar.

Mitt sommervikariat:

Stilte opp som «modell» for illustrasjonsbilde: – Ble konfrontert av både nær og fjern i lang tid etterpå

Sjefredaktør Helge Nitteberg i Nordlys snakker fortsatt jevnlig med sjefen fra hans første jobb i pressen.

Publisert

Medier24 fortsetter spalten «Mitt sommervikariat», der vi inviterer medieprofiler til å dele litt om sitt første sommervikariat i bransjen.

Denne gangen er det ansvarlig redaktør i Nordlys, Helge Nitteberg, som står for tur.

– Hvor og når var ditt første sommervikariat?

– Jeg gjorde mine første oppdrag som frilanser på sporten i Folkebladet sommeren 1996. Da var jeg 14 år. Somrene etter jobbet jeg tilnærmet 100 prosent, men det var først i 2001 at jeg ble ansatt som sommervikar, da i nyhetsredaksjonen i samme avis.

– Hvordan fikk du jobben?

– Det var fotballtreneren min i Finnsnes Idrettslag, Raymond Larsen, som «lurte» meg inn i journalistikken. Han trodde at jeg var flink til å skrive fordi faren min var forfatter. Sannheten var at jeg var helt middels til å skrive og langt over snittet sjenert. Til gjengjeld var jeg veldig interessert i fotball, sport og lek med ord, og jeg var veldig innstilt på å bli god. Men først og fremst var jeg privilegert som hadde Raymond som mentor. Han var ekstremt god til å motivere andre, og ga oss unge mye ansvar. Dessverre døde han brått og uventet under en trimtur i 2020, bare 53 år gammel.

– Hva husker du best?

– I tillegg til Raymond var det mange flotte og artige karakterer i Folkebladet den gangen. Det var høyt under taket og mye humor. Stemningen var uhøytidelig. Dermed kunne unge, uerfarne folk senke skuldrene. Dette kombinerte man med en sjeldent sterk prestasjonskultur. Hver dag handlet om å slå storebror Nordlys.

– Hvem ble du kjent med som du fortsatt har kontakt med?

– Steinulf Henriksen begynte som sjefredaktør kort tid etter at jeg begynte som frilanser. Han var også en god læremester, og han har fortsatt samme jobb. Vi snakker sammen jevnlig, selv om vi jobber i mediehus og konsern som konkurrerer mot hverandre.

– Gjorde du noen tabber? Hvis så, hvilke?

– Jeg gjorde nok mange tabber. Den jeg husker best var kanskje ikke en klassisk tabbe, men jeg stilte opp som «modell» på et illustrasjonsbilde om en sak som handlet om fyllekjøring. Jeg hang med beina ut av en bil med døra åpen, omkranset av en haug med spritflasker. Jeg ble gjenkjent av mange, og ble konfrontert av både nær og fjern i lang tid etterpå.

– Hva er det viktigste du lærte som sommervikar?

– Hvis du skal bli bedre enn sidemannen, må du jobbe minst dobbelt så hardt. En klisjé, men også en sannhet.

– Hva er dine tips til årets sommervikarer?

– Jobb hardt, jobb mye og mer enn noen andre forventer, gå den ekstra mila og rekk opp hånda hver gang sjansen byr seg. Og husk: De fleste saker blir ikke Pulitzer-vinnere, men de kan bli like viktige for ditt publikum.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS