Nelson Mandela signerer autografer i Oslo sentrum. I bakgrunnen VG-journalist Espen Olsen Langfeldt og Dagbladet-fotograf Jaques Hvistendal.

Mitt sommervikariat:

Espen Olsen Langfeldt om tabben dagen etter sommervikar-fest: – Jeg var nok ikke helt våken da jeg ringte utenriksministeren

NRKs sportsredaktør forteller om en tabbe med tidligere utenriksminister Kjell Magne Bondevik og et NTB-rykk til Finnmark som sikret ham jobb i VG.

Publisert

Medier24 fortsetter spalten «Mitt sommervikariat», der vi inviterer medieprofiler til å dele litt om sitt første sommervikariat i bransjen.

Denne gangen er det sportsredaktør i NRK, Espen Olsen Langfeldt, som står for tur.

– Hvor og når var ditt første sommervikariat?

– Som så mange andre så var det lokalavisen som var springbrettet – for meg var det Dagbladet Sørlandet i Kristiansand. Den tradisjonsrike avisen ble nedlagt noen få år senere, om det skyldes min innsats eller ikke skal jeg ikke si noe om. Men verneplikt og journalistutdannelsen fikk meg til hovedstaden, og jeg hadde sommervikariater både i NTB og VG under studieperioden.

– Hvordan fikk du jobben?

– Jeg var vel ganske frempå i beskrivelser av meg selv også da, og fikk napp på første forsøk i NTB sommeren 1990 gjennom skriftlig søknad. Husker også at VG senere meldte seg på, men da følte jeg meg allerede forpliktet til NTB. Var en mann av prinsipper – den gang.

– Hva husker du best?

– Selv om 1990 var en langt roligere tid da enn nå, så var det faktisk en dramatisk hendelse som skjedde i Finnmark: I begynnelsen av juli kom sovjetiske soldater seg over på norsk jord ved Grense-Jakobselv og avfyrte flere skudd nær et sted som bærer det legendariske navnet Lasarus-kulpen. Denne ganske solide grenseoverskridelsen krevde rykk for NTB fra Oslo, og jeg meldte meg. Jeg kom meg til Kirkenes sent på kvelden med fly, men dette er langt inne på vidda uten bilveier. For å vinne nyhetskampen bestemte fotografen og meg å bruke natten til å gå milene langs Grense-Jakobselv til kulpen hvor vi visste at norske soldater og vitner befant seg. Med midnattssol og et fantastisk sommervær så var det bare en fantastisk naturopplevelse. Tidlig på morgenen fikk vi gjort unna unike intervjuer med øyenvitner og sendt ut stoff til NTBs hovedkontor i Oslo, som igjen fikk stoffet ut til landets aviser. Og gleden var enda større da vi skulle belage oss på hjemturen: Først da kom VGs utsendte fra Tromsø-kontoret i helikopter. VG var altså ikke først den gangen, og etter denne saken ble jeg igjen oppringt av VGs legendariske redaksjonssjef Jan-Erik Laure med spørsmål om jeg nå kunne begynne å jobbe i VG. Der ble jeg i 25 år.

– Hvem ble du kjent med som du fortsatt har kontakt med?

– Dessverre har jeg fortsatt svært god kontakt med min trofaste følgesvenn Knut Eivind Straume som var sommer-vikar i NTB samtidig med meg denne sommeren, og som også senere ble med til VG. Trass sin degenerative atferd – eller kanskje på grunn av – så er han fortsatt i VG.

– Gjorde du noen tabber? Hvis så, hvilke?

– Helt sikkert flere enn jeg husker, men jeg hadde svært tidlig morgenvakt i NTB da Irak invaderte Kuwait i august 1990. Kvelden før hadde det vært sommervikar-fest på Lille Smuget i Oslo, så jeg var nok ikke helt våken da jeg ringte utenriksminister Kjell Magne Bondevik om hans kommentar til Irans invasjon av Irak. Etter noen sekunders stillhet så svarte Bondevik høflig: «Du mener Iraks invasjon av Kuwait?».

– Jeg fikk presisert meg, men tenkte etterpå at Bondevik hadde nok noen tanker om noe manglende kvalitet på sommervikarene i NTB den sommeren.

– Hva er det viktigste du lærte som sommervikar?

– Å gripe sjansene du får, og å arbeide hardt for å skille deg ut i mengden. 

– Hva er dine tips til årets sommervikarer?

– Still forberedt til arbeidsdagen, og vær ikke redd for å komme med ideer, innspill og tips på morgenmøtene. Vis også at du er i stand til å utføre dem, og bruk tiden godt til å ta til deg læring fra mer erfarne kolleger. Det vil du nemlig ha nytte av resten av arbeidslivet.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS