Hos Medier24 kan du i sommer lese om flere sommervikarer som får prøvd seg i de ulike avishusene i Norge i år.
Felles for sommervikarene er at de fleste er unge mennesker.
Men hos Arbeidets Rett på Røros er det to pensjonister som har brettet opp ermene for avisa i sommer.
– De faste sommervikarene kom ikke tilbake for første gang på mange år. Vi har vært velsignet med studenter som har kommet hjem, men nå har de fått faste jobber og trenger ferie, forklarer ansvarlig redaktør Guri Jortveit til Medier24.
Dermed stod de uten sommervikarer - helt til presseveteran Per Annar Holm og tidligere NAV-ansatt Ella M. Sundt meldte seg til tjeneste.
– De gjør det hundre prosent fordi de har lyst, sier Jortveit.
– Både for leserne og oss i kollegiet er jeg veldig glade for å ha dem med i år. Vi har det travelt og er få om sommeren. Da fyller de et hull.
– Møter leserne på butikken
Per Annar Holm har levd livet som pensjonist i snart fire år, men har siden han forlot sin mangeårige arbeidsgiver Aftenposten tatt på seg flere presseoppdrag, blant annet hos Svalbardposten forrige vinter.
Til Medier24 forteller han at familien har hytte i området.
– Når jeg har vært på Røros så har jeg av og til jobbet litt i lokalavisene. Det synes jeg er veldig moro. Det er populært med gjenbruk og å teste ut restarbeidsevne, sier han.
På generelt grunnlag synes han det er uheldig at avishus betaler for å kvitte seg med 62-åringer.
– Det synes jeg er en altfor tidlig alder å pensjonere seg hvis man har lyst og interesse av å jobbe med journalistikk, kommenterer han.
Selv tok han avtale om å pensjonere seg som 62-åring.
– Det som er flott nå er at man selv styrer sin egen tid. Det er det fine med sluttpakkene, at så lenge de er frivillige og opp til hver enkelt å si ja eller nei, så er det bare et gode, sier han.
At Arbeidets Rett satser på den eldre garde i år synes han er riktig tenkt, og understreker at redaksjonene skal speile samfunnet.
– Man skal ikke være redd for å ha godt erfarne journalister, slår han fast.
Han merker at det er annerledes å jobbe i Arbeidets Rett kontra Aftenposten.
– Forskjellen fra riksavis til lokalavis er at du møter leserne på butikken og står i kø sammen på bakeriet. Du får raskt tilbakemelding hvis folk er enig eller uenig. Men ellers handlet det om journalistikk; å prate med folk og høre hva som rører seg og hva folk er opptatt av, og formidle det som er av nyheter, forteller Holm.
Glad i menneskemøter
Ella M. Sundt har vært veileder gjennom nesten 30 år i NAV, men i sine yngre dager var hun innom det å være journalist, sekretær og lærer.
Hun pensjonerte seg like før pandemien i 2020.
– Jeg har bestandig likt å skrive, og har drevet litt på si gjennom et lite firma. Da jeg fikk muligheten til å jobbe mer som frilanser med intervju og reportasjer først og fremst, så var det fristende å gjøre det før jeg ble for gammel, forteller hun.
Hun omtaler det som kosejobben sin, og forteller at hun har truffet mange trivelige folk så langt.
– Jeg er generelt interessert i alminnelige folk, deres historier og hva de har å fortelle. Alle har ei historie å fortelle, sier hun.
Dermed er det enkelte områder hun ikke vil innom.
– Det må ikke være sport og ikke konfliktfylt stoff og nyheter. Jeg er ikke noen jeger på nyhetsstoff, innrømmer hun.
Hun tror alle årene i NAV har gitt henne en fordel i jobben hun gjør nå.
– Jeg har snakket med mye folk i ulike livssituasjoner. Det gjør at jeg kanskje er flink til å lytte og få folk til å snakke, og jeg er nysgjerrig på folk, sier hun.
Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no