Atta Ansari avbildet på vei til en landsby som er helt omringet av elven Indus. Beboerne er helt isolerte på en «øy», forteller han.

NRK-veteranen dekket flom­katastrofen i Pakistan: – Det var veldig sterke inntrykk

– Det er viktig at journalister fra Norge og andre vestlige land kommer ned dit, og ser konsekvensene med egne øyne, sier Atta Ansari.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

NRK-journalist Atta Ansari har den siste tiden vært i Pakistan for å dekke flomkatastrofen som landet har vært rammet av de siste ukene.

Nær en tredel av Pakistan har stått under vann, og minst 1.400 mennesker har til nå mistet livet, melder NTB.

FNs generalsekretær António Guterres uttalte i forrige uke at han aldri har sett så store klimaødeleggelser som de Pakistan nå er utsatt for, melder NTB.

Ansari kan bekrefte at inntrykkene har vært overveldende.

– Det er veldig sterke inntrykk der. Vanligvis når man kjører langs hovedveiene, så ser man ofte ikke den synlige fattigdommen i landet. Den er stort sett i storbyene. Man ser heller fine åkrer med daddelhager, og alt er grønt og frodig. Nå er det derimot helt annerledes, forteller han til Medier24.

– Alle som er rammet av flommen har søkt tilflukt langs veiene. Både voksne og barn. Hele landskapet er helt forandret her nede, og flere hundretusener av pakistanere bor nå langs veiene under åpen himmel. Det er flomvann overalt. Det er helt uvirkelig, sier Ansari.

Atta Ansari gjør det klar for direktesending på Dagsrevyen fra Pakistan.

– Krevende arbeidsforhold

Han reiste ned til Pakistan helgen for to uker siden, og har dekket krisen daglig for NRK Nyheter den siste tiden.

Søndag kveld vendte han hjem igjen til Norge.

Foruten at mange pakistanere har mistet hjemmene og avlingene sine, så er i tillegg store deler av infrastrukturen i landet fullstendig ødelagt.

Det gjør arbeidsforholdene vanskelige, forteller Ansari.

– Arbeidssituasjonen for journalister som dekker en flom i fattige land er alltid krevende. Men infrastrukturen er veldig dårlig der nå, sier han.

– Problemet er at flere store byer er helt fylt opp med vann. Plutselig er det en hel by med vann mellom deg og der du skal videre. Da må man rett og slett ta båt for å komme deg over på andre siden, forteller Ansari.

Det er også andre forhold som påvirker negativt.

– Det er veldig varmt der nå. Det kan bli opp mot 42 varmegrader og stekende sol. Med vann over alt, blir det også veldig mye fuktighet, sier Ansari.

Han forteller at han den siste tiden var i storbyen Karachi, og følte seg trygg der. Men Ansari medgir at det ikke har vært tilfellet hele tiden.

– Da jeg landet, så bestemte jeg meg for å gjøre byen Sukkur som base, siden de hardest rammede områdene er rundt den byen. Men å komme seg dit var vanskelig. Vanligvis tar turen opp seks timer, men vi brukte 36 timer, forteller han.

– Vi måtte ta flere snarveier underveis, og da var det flere ganger hvor jeg følte meg utrygg. Vi tok ingen store sjanser i den forstand, men det var litt usikkert, sier Ansari.

Atta Ansari (til venstre) og hans fotograf Asif Afridi på vei til byen Khaipur Nathan Shah med båt. Under vannet ligger det som vanligvis er motorveien.

–Viktig å komme ned hit

Ansari er selv norsk-pakistaner, og både kjenner kulturen og språket godt. Det gjør det naturlig nok lettere for ham å jobbe i landet.

Men han forteller også at pakistanske journalist-kollegaer er til god hjelp.

– Pakistan har et godt utviklet journalist- og mediemiljø, og de er veldig hjelpsomme overfor utenlandske kollegaer. De deler villig av sin lokale kunnskap, er lette å komme i kontakt med og gir både informasjon og guiding, forteller Ansari.

– Jeg har god nytte av dette, jeg også. Nå hadde jeg med meg en lokal fotograf, og ellers har jeg også mange journalistvenner der nede, sier han.

Journalist-veteranen - som har jobbet i NRK siden 1990 - er tydelig på hvorfor det er viktig at mediehuset var på plass i Pakistan:

– Dette handler om global oppvarming og klimaendringer. Det er det ingen tvil om. Disse regn- og flommengdene henger sammen med den globale klimasituasjonen. Da er det viktig at journalister fra Norge og andre vestlige land kommer ned hit, og ser konsekvensene med egne øyne.

– Du får ikke det samme inntrykket og forståelsen av å sitte på desken hjemme i Norge, legger Ansari til.

Atta Ansari (til høyre) i samtale med forretningsmannen Bashir Arayeen, som fortviler over at 80 prosent av daddel-avlingene er ødelagt grunnet flommen.

– For dårlig dekket

– Synes du flommen og konsekvensene av den i Pakistan har vært dekket godt nok i norske medier?

– Det var for dårlig dekket i begynnelsen, synes jeg. Selve monsunregnet - som er årsaken til flommen - startet allerede den første uka i juli. Da var det stille veldig lenge i de vestlige mediene, og det tok lang tid før man begynte å rapportere om det, sier Ansari.

Han mener dekningen har bedret seg etterhvert, men han tror ikke vestlige medier helt har klart å få frem konsekvensene av katastrofen.

– Man får ikke helt tak på omfanget uten å se det med egne øyne. Jeg var for eksempel på Asias største børs for kjøp og salg av dadler. Der er 80 prosent av varene ødelagt. I tillegg er flere avlinger med bomull helt borte, og Pakistan er blant de største eksportørene av bomull i verden, sier Ansari.

– Langtidskonsekvensene av flommen er med andre ord enorme, og vil bli merket fremover, legger han til.

NRKs utenriksredaktør, Sigurd Falkenberg Mikkelsen, skryter av Ansaris levering fra Pakistan.

– Atta har gjort en forbilledlig jobb der nede, tross svært krevende arbeidsforhold. Dette er områder med store naturkatastrofer, men det er også veldig viktig for oss å være der. Vi må dokumentere konsekvensene og hvordan dette påvirker lokalbefolkningen, sier Falkenberg Mikkelsen til Medier24.

Powered by Labrador CMS