Tidligere i vår annonserte NRK at de ville bli bedre på breaking news på sport.
Ett av tiltakene var å opprette en stilling som nyhetssjef, som Pål Marius Tingve fikk.
Det ble også annonsert at NRK skal opprette en gravegruppe som skal jobbe prosjektbasert. Denne gruppen skal ledes av Hanne Marie Brevik.
NRK har jobbet prosjektbasert tidligere innenfor sport rundt temaer som likelønn. Men gruppen ble denne gangen konkretisert opp mot det kommende fotball-VM i Quatar i 2022.
Brevik mener det var på tide å få en gravegruppe som kunne drive kritisk sportjournalistikk.
– I en sportsredaksjon er det mye som går på underholdningsaspektet ved idretten. Tidligere var det lite snakk om det, og man har ikke hatt det kritiske søkelyset. Men det er veldig fint at det er på plass nå, og jeg synes virkelig at det er på tide, sier Brevik til Medier24.
– Tyngre å få anerkjennelse
Brevik har lang erfaring fra NRK etter 20 år som sportsjournalist.
De siste årene har hun blitt mer interessert i hva som skjuler seg bak fasaden til store og multinasjonale forbund i idrettsverden, og har laget saker på blant annet hvitvasking og korrupsjon.
Brevik mener det alltid er sportsredaksjonens ansvar å løfte frem saker som kan få merkelapp som graveprosjektet.
Hun forteller at det ikke alltid har vært en intern vilje for å sette kritiske forhold under lupen.
Under sommer-OL i Beijing i 2008 og vinter-OL i Sotsji i 2014 merket hun at det var vanskeligere å få gjennomslag.
– Det var litt tyngre å få forståelse for at vi skulle ha kritiske saker og fremme journalistikken vår. Jeg lagde noen kritiske saker og en dokumentar i Beijing, men merket at det var tyngre å få anerkjennelse internt i sportsredaksjonene for at det var viktig arbeid, forteller Brevik.
Nå er stemningen snudd, ifølge NRKs nye gravesjef på sport.
– Det har vært trigget av en rekke skandaler. Det har vært et stort skifte i forståelsen av hvordan internasjonal idrett blir drevet når FIFA-skandalen ble et faktum i 2015. Da gikk det et gufs gjennom alle redaksjonene.
– Det var det store gjennombruddet for kritisk journalistikk på de store mesterskapene. Etter det har det vært greit å få aksept på å ha kritisk journalistikk på så vanskelig temaer som dette her.
– «Nybrottsarbeid»
Fotball-VM i Quatar har allerede vært et objekt for kritisk journalistikk i flere år etter at mesterskapet ble tildelt det lille landet i Persiabukta.
Brevik beskriver det som en spennende bevegelse, som også vekker interessen hos journalister utenfor sportsredaksjonene.
Samtidig understreker hun at dette kanskje blir sportsjournalistikkens største utfordring når det gjelder kritisk journalistikk.
– Vi har blitt enig om at dette er det vanskeligste du kan holde på med. Det er også litt uflaks at det er koronatid nå, fordi vi ikke får innreise. Det blir lett for myndighetene å si at det er korona, uten at vi kan ta dem på det, forteller Brevik.
Som gravegruppe blir man dermed avhengig av andre kilder for å skaffe seg informasjon. Mye av arbeidet går derfor på å dobbeltsjekke og trippelsjekke all informasjon, ifølge Brevik.
NRKs graveteam som skal jobbe med VM i Qatar består av journalister med relevant og ulik kompetanse.
Brevik forteller at det er hun som blir den konstante faktoren i gravegruppen, og resten av teamet avhenger av sak og kompetanse.
Hun understreker at det ikke nødvendigvis er slik at gruppen skal grave dypt hver gang, men at man også kan sette ekstra søkelys på et tema som er litt løsrevet fra hverdagen.
– Sånn sett er det litt «nybrottsarbeid». NRK har mindre rettigheter i årene fremover, så vi skal ha fokus på dyptgående arbeid som setter søkelys på det vi har forpliktelse til å sette søkelys på. Det er ikke alle som har ressursene som NRK har til å sette i gang slike prosjekter, sier Breivik.