Mens Helse Vest, Sørlandet sykehus og Oslo universitetssykehus legger lokk på tilstandsrapporter etter ulykker og pasientinformasjon om enkeltpersoner i pandemien, fortsetter sykehusene i nord å gi ut informasjon.
– Sykehusene i Helse Nord opplever å ha et godt samarbeid med media rundt ulykker. I stor grad får media svar når de spør om tilstand etter ulykker. Sykehusene oppgir tilstand for eksempel definert innenfor kritisk, alvorlig, moderat eller lett, sier kommunikasjonsdirektør Anne May Knudsen i Helse Nord regionale helseforetak til M24.
Foretaket er mer restriktive om covid-19-pasienter.
Også Helse Nord-Trøndelag fortsetter å informere. Helse Sør-Øst, som eier Oslo-sykehusene og Sørlandet sykehus, vil ikke lage felles retningslinjer for de andre sykehusene i foretaket.
– Justert i årenes løp
Helse Nord omfatter Finnmarkssykehuset, Universitetssykehuset i Nord-Norge, Nordlandssykehuset og Helgelandssykehuset.
– Vi har våre rutiner, vi opplever at de fungerer. Sykehusene har justert og tilpasset dem i årenes løp, etter hvert som behovet for det har vært der, sier Anne May Knudsen.
Hun sier det gjøre vurderinger i den enkelte sak om hvor detaljert informasjon som kan gis rundt den enkelte pasient etter ulykker.
– Taushetsplikten overfor pasienter er avgjørende. Dette er praksis våre sykehus har hatt over tid, og som sagt, vi opplever forståelse og god dialog med media i slike saker – også i saker hvor opplysninger vurderes til ikke å kunne gis grunnet taushetsplikt. Risiko for identifisering grunnet små lokalsamfunn kan være et eksempel, sier Knudsen.
Ingen nasjonal drøfting
Hun ønsker ikke å kommentere årsaken nærmere om den store forskjellen i tilnærming mellom sykehusene i nord og sør.
– Det pågår ingen samordnet nasjonal drøfting av denne problemstillingen, så de ulike sykehus må selv svare for sine tilnærminger, sier Knudsen.
Foretaket er mer restriktive om covid-19-pasienter.
– Vi oppgir daglig antall innlagte pasienter. Når antallet er høyt nok, slik at det ikke er risiko for identifisering, oppgir vi også hvor mange av dem som er til intensivavdeling og i respirator, sier Knudsen.
Med bare én innlagt i dag i sykehuset i Tromsø, kan vi ikke oppgi om vedkommende ligger i intensivavdeling/respirator, sier Knudsen.
– Det er taushetsbelagt informasjon som tilhører den enkelte pasient. I de to foregående ukene har det vært flere innlagte, og da har vi oppgitt intensiv- og respirator-opplysning, sier Knudsen.
Innføres ikke i hele sørøst
Selv om både Oslo Universitetssykehus med sine seks sykehus og Sørlandet sykehus helseforetak med sine tre sykehus har sluttet å informere, gjør ikke hele Helse Sør-Øst det sammen.
– I Helse Sør-Øst er det opp til hvert enkelt helseforetak å vurdere egne retningslinjer om pasientinformasjon etter ulykker. Vi er ikke kjent med at flere helseforetak vurderer å endre praksis, sier kommunikasjonsdirektør Gunn Kristin Sande i Helse Sør-Øst.
M24 har også spurt Helse Nord-Trøndelag om sin praksis.
– Helse Nord-Trøndelag forsøker på henvendelse fra media å gi en nøktern tilbakemelding, der vi gir opplysninger om kjønn, alder med 10-årsintervall, der vi kategoriserer tilstand; lett, moderat og alvorlig. Vakthavende leger har mulighet til å lage en kort rapport, som publiseres på egne nettsider hos oss, skriver kommunikasjonssjef Svein Håvard Karlsen i en epost.
Han skriver de legger vekt på å behandle pasientopplysninger med varsomhet.
– I hendelser der offentlig interesse er stor, velger vi som regel å sende ut en pressemelding der vi bygger vår informasjon på nøkternhet når det gjelder hver enkelt pasient, opplyser Karlsen.