Andreas Heen Haaland-Carlsen har nå hatt sin første uke som Dagsavisen-redaktør, og snakker om bråket da han ble ansatt.Foto: Kent Olsen
Da han ble ansatt ville klubben ha en annen: – Ikke en drømmesituasjon
Da Andreas Heen Haaland-Carlsen ble utropt til ny Dagsavisen-redaktør, sa klubben ifra om at de ønsket en annen. – Viktig å forstå hva det egentlig handlet om, sier han til Medier24 etter en uke i sjefsstolen.
Ryssdalsnes søkte selv på stillingen som endte med å gå til Haaland-Carlsen.
Nå snakker den nye Dagsavisen-sjefen for første gang om den tiden.
– I en sånn situasjon er det viktig å forstå at dette egentlig ikke handler om meg, men om prosessen som hadde vært rundt det, sier Haaland-Carlsen til Medier24.
– Klubben hadde et behov for å si fra hva den mente. Det må den ha lov til. Klubben og jeg er enige om at nå skal vi jobbe sammen framover.
1. februar var han på plass i Dagsavisens nye lokaler i Hausmanns gate i Oslo sentrum.
Haaland-Carlsen forteller han er blitt godt tatt imot - også av klubben.
– Men hvordan opplevde du det, og hvordan går du videre fra det?
– Det var jo ikke en drømmesituasjon, men det er viktig å forstå hva det egentlig handlet om.
– Alle endringene opplevdes nok som ganske krevende. Det er lett å forstå. Så for meg har det vært viktig å skjønne at det er det det har handlet om, sier Haaland-Carlsen, og utdyper:
– Det kan bety at nå trenger vi stø kurs fremover og litt mer arbeidsro og retning på det vi skal drive med. Det er slik jeg tolker den situasjonen.
– Jeg tror nok det fremstår som mer støy og uro enn det er her inne. Her er det en godt samlet gjeng, hevder Haaland-Carlsen.
Samtidig legger han ikke skjul på at Dagsavisen har vært gjennom svære utfordringer.
– Det er klart at det har gjort veldig vondt for Dagsavisen å måtte legge ned både Demokraten og Rogalands Avis. Det har vært en smertefull prosess, sier han.
Nå er det kun Dagsavisen-merkevaren igjen.
– Den eneste egentlige store utfordringen Dagsavisen har er å få flere til å lese Dagsavisen, som er en merkevare absolutt alle har hørt om, men ikke alle leser. Det er kjernen i problemstillingen, sier han.
Heller ullsokk enn redningsmann
Haaland-Carlsen startet som journalist i Drammens Tidende tilbake i 2000. Han forklarer at mye av hans karriere har vært preget av skiftet fra papiravis til det digitale.
– Ser du på deg selv som en redningsmann?
– Nei, jeg ville jo aldri valgt et så svulstig bilde av meg selv, svarer han.
– Men jeg ser jo poenget med at jeg også ble ansatt, og det handler om å styrke Dagsavisen enda mer digitalt.
– For meg er det et positivt ladet ord. Det betyr at du treffer spikeren på hodet med å fortelle ting på en direkte måte. For andre kan det bety clickbait, sier han, og forklarer:
– Det jeg er opptatt av er at avisa skal være lett tilgjengelig. Naboen min og mora mi skal skjønne forsiden umiddelbart, og en god avis jobber alltid med fortellerteknikk.
Han tenker seg litt om før han utdyper enda litt mer:
– Jeg har lyst til å få til at forsiden til Dagsavisen blir enda bedre i form av bedre forsideredigering. Det handler ikke bare om hva journalistene gjør, men også om teknologivalg.
Han uttrykker et ønske om en mer leken teknologisk plattform.
I dag er Dagsavisen på et system som heter Arc.
– Det er nok veldig stabilt, solid og bra, men inviterer ikke til at man får gjort så mange grep med forsiden, sier Haaland-Carlsen.
– Så dere vil kanskje se på nytt publiseringsverktøy?
– Slik jeg oppfatter det så kan det være noe å vurdere, sier han.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Prioriterer folk
Ønsket hans da han begynte var å bruke tiden godt på å bli kjent med gjengen han nå skal lede.
Men det skal også jobbes.
– Det er en del ting som man bare må begynne med. Vi står for eksempel på slutten av budsjettprosessen akkurat nå. Da kan man ikke bruke hele dagen på å bare bli kjent med folk, forklarer han.
– Har det vært travelt?
– Det har vært veldig, veldig travelt, men sånn skal det jo være. Jeg får ikke tenkt på noe som helst annet enn Dagsavisen.
Den største forskjellen som han merker mellom Sol kontra Dagsavisen er størrelsen på organisasjonen.
– Det er en mye større avis, og med en helt annen betydning for leserne.
Samtidig trekker han fram historien til begge. Sol ble startet på nett i 1997. Dagsavisen på papir i 1884.
– Folk som jobber her mener helt oppriktig at dette er Norges viktigste avis, og vi har en veldig sterk iver etter å komme videre, spesielt digitalt, kommenterer Haaland-Carlsen.
– Er det Norges viktigste avis?
– Det kommer an på hva du synes er viktig, men for folk som er opptatt av politikk og samfunn, er det i hvert fall en kjempeviktig avis.
Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no