Medier24 har fått innsyn i tall på antallet redaksjonelle årsverk ved hvert distriktskontor i NRK, sammen med hvor mange som har startet og sluttet i året på det samme kontoret.
I NRK Troms og Finnmark var det ti stykker som sluttet i fjor. Tre av dem startet i andre avdelinger i NRK.
Regionredaktør i NRK Nord, Nina Einem, sier det ikke var noe spesielt med fjoråret.
– De fleste årene har vi en høy turnover. Vi er en startplattform for unge journalister, særlig i redaksjonene i Finnmark, sier hun til Medier24.
– Belastende
Av de 10 som sluttet i fjor er det blant annet noen som gikk til kommunikasjonsbransjen, og noen som dro for å studere i utlandet.
Einem mener det er flere oppsider enn nedsider ved gjennomtrekket.
– Vi får unge, sultne og dyktige journalister som er læresugne på yrket og landsdelen. Vi bidrar til å gi unge journalister god ballast, samtidig som vi sender ut gode journalister til andre redaksjoner i Norge med kunnskap om denne landsdelen.
– Hva gjør dere for å beholde folk?
– Vi sier til folk når de kommer at de må komme seg på Tinder så fort som mulig! sier redaktøren med et smil, før hun fortsetter:
– Det handler om å ha gode arbeidsmiljø, gi dem interessante arbeidsoppgaver og gi dem utvikling.
Einem sier det er kort vei fra å starte til å for eksempel gå direkte i Dagsrevyen.
– Vi er nødt til å utfordre folk som er ferske sier hun.
Klubbleder Håkon Iversen i NRKJ Troms påpeker imidlertid at det ikke er alt som er bra med en høy turnover.
– Det er belastende for en redaksjon med for høy turnover på grunn av opplæring av hver enkel, sier Iversen til Medier24.
Samtidig understreker han at det er hyggelig å få nye kollegaer.
– Jeg glad for hver eneste en.
Når det gjelder bakgrunnen for hvorfor NRK Troms og Finnmark opplever den turnoveren, kan klubblederen bare spekulere.
– På den ene side er vi midt i et generasjonsskifte hvor mange eldre som går ut. Vi merker også konkurransen fra kommunikasjonsbransjen som tilbyr høyere lønninger og en mindre belastende turnus, sier Iversen.
– Sårbar
– Det er flere enn normalt, og ikke optimalt, sier klubbleder i NRKJ Finnmark, André Bendixen, på spørsmål om hva han tenker om at ti personer sluttet i fjor.
Store utskiftninger gir press på de ansatte som er igjen, forteller klubblederen.
– Bransjen sliter allerede med rekruttering, særlig i det nordligste fylket, noe som gjør dette ekstra utfordrende. Her skal det sies at ledelsen har gjort en god jobb med rekruttering med tanke på omstendighetene.
Også Bendixen tror bakgrunnen for den store turnoveren hviler på flere årsaker.
– Noe kan skyldes at bransjen i seg selv er presset fra andre bransjer som kan gi høyere lønn og bedre arbeidstimer i form av stillinger, sier han og trekker frem kommunikasjonsrådgivere.
De siste årene har flere på distriktskontorene i NRK fått en mer krevende arbeidshverdag i form av turnus som gir flere ulempetimer, forteller Bendixen.
Samtidig legger han til at det alltid har vært et visst gjennomtrekk av ansatte hos oss, spesielt NRK i Finnmark.
– Over lang tid har en betydelig andel av de som har blitt rekruttert hos oss vært fra utenfor både fylket og regionen. Det gjør oss også sårbar for gjennomtrekk, da det er vanskelig å beholde tilflyttede journalister over tid.
– Hovedgrunnen til en slik rekruttering er nok i hovedsak at bransjen i hele landet sliter med rekrutteringen, noe som merkes ekstra godt lengst nord der vi er færrest folk å ta av.
Medier24 har tidligere skrevet om lokalkontoret i NRK Oslo og Viken, NRK Stor-Oslo, som har mistet flere faste ansatte de siste årene.
Totalt i Oslo og Viken sluttet det 19 personer i fjor - fire av dem til pensjon, syv forlot NRK helt og åtte ble overført til andre steder i bedriften.
I NRK Troms og Finnmark er de ti som sa opp i fjor fordelt på syv forskjellige kontor.
Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no