Kultur- og medieminister Anette Trettebergstuen (Ap) ser alvorlig på hackerangrepet mot aviskonsernet Amedia.
Angrepet som ble kjent i romjulen, skapte store problemer for utgivelsen av papirutgaven hos Amedias aviser.
– Dataangrep utgjør et stort samfunnsproblem, og angrepet på Amedia er alvorlig, sier Trettebergstuen til Medier24.
Og fortsetter:
– Det er bra at Amedia er i dialog med relevante myndighetsorganer som Politiet, Datatilsynet og Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) i forbindelse med dataangrepet, og jeg håper at norske mediebedrifter ikke vil oppleve dette igjen, sier Trettebergstuen til Medier24.
Samtidig understreker Trettebergstuen viktigheten av pressens frihet.
– Det er viktig at vi verner om presse- og ytringsfriheten, og det er bra at så mange tar dette på alvor.
– Et angrep på demokratiet
Også Krf-leder Olaug Bollestad mener angrepet på Amedia er svært problematisk.
– Jeg ser med stort alvor på hackingen av Amedia. Det er et angrep på demokratiet vårt, sier Bollestad til Medier24.
Og legger til:
– Etterforskningen av dette bør ha høy prioritet, samtidig som at den enkelte bedrift eller organisasjon må sørge for å sikre egne data.
– Hva mener du bør gjøres for å styrke datasikkerheten hos norske medier?
– Dette spørsmålet bør rettes mot de som har fagkompetanse på dette temaet, men jeg forventer at Amedia og andre medieaktører lærer av dette også og gjør en enda bedre jobb i fremtiden med å sikre dataene sine også må vi politikere følge opp på lovsiden, svarer Bollestad.
Også Høyres mediepolitiske talsperson, Tage Pettersen, mener at angrepet er alvorlig.
– Dette, sammen med flere andre dataangrep de siste årene, viser oss hvor sårbare svært mange aktører er. Angrepet mot Amedia er et angrep på demokratiet som vi alle må ta på største alvor, sier Pettersen til Medier24.
– Derfor forventer jeg at etterforskningen blir prioritert. Men det må ikke være tvil om at den enkelte bedrift eller organisasjon selv må være ansvarlig for å sikre egne data og opplysninger.
– Frykter nedkjølingseffekt
Venstres mediepolitiske talsperson, Grunde Kreken Almeland, mener hackerangrep mot pressen truer ytringsfriheten.
Nå er han redd for at angrepet kan få store konsekvenser.
– Jeg frykter at slike saker kan skape en nedkjølingseffekt: At kilder og varslere, for eksempel, vegrer seg for å uttale seg til pressen fordi de er usikre på om personvernet deres ivaretas, sier Almeland til Medier24.
I likhet med Bollestad, mener også Almeland at et angrep på mediene, er et angrep på demokratiet.
– Jeg er opptatt av at denne saken blir prioritert høyt av politi og påtalemyndigheter, slik at vi kan identifisere og straffe de som står bak dette angrepet. Hvis det er utenlandske aktører må det også få internasjonale konsekvenser.
Almeland mener angrepet på Amedia er en påminnelse om viktigheten av cybersikkerhet for alle bedrifter, og særlig for mediene.
– Jeg håper samtlige norske mediehus nå forsterker sin egen cybersikkerhet, og at myndighetene har god dialog og samarbeid med bransjen, slik at vi kan hindre at det skjer igjen. Dette er det både en trussel mot vanlige abonnenters personvern og mot pressens uavhengighet, sier han.