Denne uken kommer boken «Lørenskog-mysteriet», skrevet av krimjournalistene Kenneth Fossheim og Magnus Braaten ut. De to jobber til daglig i TV 2, men har brukt våren til å skrive bok om Lørenskog-saken, som har blitt en av norgeshistoriens mest omtalte krimsaker.
– Lørenskog-saken er en helt ekstraordinær sak av stor offentlig interesse. Hvis vi noen gang skal skrive en bok om en sak vi har dekket, så måtte det bli denne, forteller Magnus Braaten til Medier24.
Langt ned i detaljene
Saken startet 31. oktober i 2018, da Anne-Elisabeth Hagen forsvant fra sitt hjem på Lørenskog. Ektemannen og milliardæren Tom Hagen, fant et trusselbrev med krav om ni millioner euro utbetalt i krytovaluta da han kom hjem. Halvannet år etter ble Tom Hagen pågrepet. Politiet mener han har drept sin kone, og at trusselbrevet og kravet om kryptovaluta er et villspor.
Fossheim og Braaten har jobbet med saken for TV 2 siden den ble kjent for offentligheten i januar 2019.
Noen måneder etter at Tom Hagen ble pågrepet i april 2020, da de hadde jobbet veldig mye med saken i en periode, merket de to journalistene hvor langt nede i detaljene de egentlig var.
– Kompleksiteten gjorde at den tidvis var vanskelig å henge med på, selv for godt oppdaterte nyhetsfolk, forteller Braaten.
– På et tidspunkt begynte vi å snakke om at man egentlig måtte få skrevet en bok for at leseren virkelig skulle forstå saken. Så spant vi videre på den tanken og fant ut at det var flere sider ved et bokprosjekt som kunne være spennende. Blant annet fordi det potensielt kunne gi oss en annen tilgang på informasjon.
Skrev på fritiden
I fjor sommer startet de to så smått arbeidet med boken på fritiden, og på senhøsten satte de inn støtet.
– Da satt vi fra vi sluttet på jobb til langt på kveld mange dager i uka. De fleste helgene gikk også med til skriving, forteller Braaten.
Mot slutten tok de begge to uker permisjon for å bli ferdige til deadline.
Og for begge er det debuten som forfatter.
– Og det har vært vanvittig lærerikt på mange måter. Verken jeg eller Kenneth hadde noe særlig kjennskap til forlagsbransjen på forhånd, så bare det å få et innblikk i deres prosesser har vært spennende, sier Braaten.
Og journalistene forteller at boken bygger på to år med kildejobbing.
– Vi har etterstrebet et bredest mulig kildegrunnlag og brukt åpne kilder der det har vært mulig, forteller Braaten og legger til:
– Så sier det seg selv at vi ikke har kunnet skrive en bok kun basert på åpne kilder i en sak som dette.
Forfatterne har også henvendt seg flere ganger til Tom Hagen underveis i prosessen, men han har ikke ønsket å medvirke i boken.
– Saken er langt fra over ennå. Hvorfor skrive boken nå, før det er tatt ut tiltale mot noen?
– Uansett hva som har skjedd, og uansett hva utfallet blir, er dette en type kriminalitet vi aldri har sett maken til i Norge. Vi mener sakens kompleksitet gjør det hensiktsmessig å presentere den på en mer sammenhengende måte enn hva som har vært mulig så langt, sier han og påpeker at de i boken er tydelige på at den må leses som et situasjonsbilde fra våren 2021, da den gikk i trykken.