Camilla Fredstad Huuse (t.v), Ronny Berg og Mona Grivi Norman står bak VG-artikkelen «Jakten på ni menn».

VGs omfattende gravesak førte til endringer: – En av de viktigste sakene jeg har laget

VG tok et dypdykk ned i historien til ni tidligere ruspasienter i saken «Jakten på ni menn». Det har ført til endringer.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

I slutten av april publiserte VG en lengre artikkel om Even fra Askvoll i Vestland fylke, som hadde tatt sitt eget liv, etter å motvillig blitt skrevet ut av Helse Bergens rusklinikk på Askøy, under starten av koronapandemien.

VG ble tipset om Evens historie av hans familie i starten av januar etter at VG hadde publisert en kartlegging av hvor mange rusavhengige som ble skrevet ut av pågående behandling da pandemien rammet Norge .

I tre måneder jobbet VG så med å finne ut hvordan det hadde gått med de andre åtte pasientene som var innlagt på samme institusjon som Even.

Ingen av dem hadde fått oppfølging, fortalte de til avisen. Syv av åtte pasienter begynte å ruse seg etter utskrivelsen, til tross for at ledelsen ved seksjonen mente at det ikke forelå fare ved å skrive dem ut.

Ronny Berg er en av journalistene som har jobbet med denne saken for VG. Han forteller at møtene med de berørte, og spesielt Evens familie, var sterke.

– Jeg synes de var veldig modige som varslet VG om den manglende oppfølgingen av Even. De hadde opplevd at Statsforvalteren la bort saken, men mente likevel at det var forhold ved saken som fortjente å belyses, sier Berg til Medier24.

Lette på Vipps

Gjennom arbeidet med en annen sak i samme sakskompleks, hadde VG-journalist Berg kommet i kontakt med Atle, som hadde fått livet på rett kjøl, etter å ha vært innlagt på seksjon Askøy.

Å få kontakt med de andre mennene som hadde vært innlagt sammen med Atle, var derimot ingen enkel sak, ettersom han ikke husket navnene deres.

Flere av dem var også registrert med mange forskjellige telefonnumre, ofte uten at noen av dem var i bruk. VG fikk heller ikke innsyn i identiteten deres.

Til slutt fant Atle og Ronny Berg løsningen sammen.

– Selv om Atle ikke husket navnene på de andre pasientene, husket han at de hadde vippset hverandre penger, de gangene de handlet for hverandre på butikken, sier Berg.

– Å gå gjennom Atles historikk på Vipps, ble starten på den metodiske letingen etter de andre. Det ble en slags nøstejobb. Hver nye pasient jeg fikk kontakt med, spurte jeg: Husker du andre på Seksjon Askøy? Kan du undersøke Vippsen din?

I tillegg til letingen på Vipps, jobbet VG også opp mot organisasjonene i Bergen som jobber for rusavhengige. Noen av dem hadde fått telefoner fra pasienter og pårørende da utskrivelsene skjedde. Til slutt fant de åtte av de mennene.

– Stort arbeid å få ut det vi vil ha

Journalistene Camilla Fredstad Huuse og Mona Grivi Norman har arbeidet sammen med Berg om denne saken.

Norman og Huuse har spesielt jobbet med å få ut informasjon om hvordan alvorlige saker i helsevesenet følges opp av tilsynsmyndighetene. Arbeidet har vært omfattende.

– Det er ikke nødvendigvis et så stort antall dokumenter vi har bedt om, men det har vært et stort arbeid å få ut det vi vil ha, sier Huuse til Medier24, og forklarer:

– Det er dette som har vært utfordrende, i tillegg til å skape forståelse hos statsforvalterne om hvorfor dette var viktig informasjon for offentligheten.

– Jeg opplever ikke at statsforvalterne skjuler noe med vilje, men de er kanskje ikke vant med å sammenstille informasjon, statistikk og tall om dette.

Huuse håper informasjon som den de har etterspurt, vil bli lettere tilgjengelig i fremtiden.

– Vi opplever at sakene våre har satt fokus på dette. Helsetilsynet sier at de ønsker få bedre oversikt nasjonalt i årene fremover. Forhåpentligvis blir det lettere neste gang noen spør, sier hun.

– Ingen tvil om at man blir berørt

I etterkant av VGs sak, har statsforvalteren opprettet tilsynssak mot Helse Bergen. Dette skjedde etter at saken først ble lagt bort i juni i fjor.

Berg er glad for at VGs reportasjer har fått tilsynssmyndighetene til å se på saken på nytt.

– Jeg er glad på deres vegne, med tanke på at de nå opplever at saken deres blir behandlet med det alvoret den fortjener.

– Å høre de pårørendes historie, må være tøft. Hvordan bearbeider du inntrykkene du får?

– Man blir berørt av menneskene og fortellingene man får høre. Det føltes som en veldig viktig journalistisk jobb, når vi fikk løfte frem hva som skjedde med noen av samfunnets mest sårbare under pandemien, sier Berg.

Og legger til slutt til:

– Det føles som en av de viktigste sakene jeg har laget.

Powered by Labrador CMS