(MEDIA CITY BERGEN): TV 2 har besluttet å lage retningslinjer for bruk av kunstig intelligens i nyhetene. Retningslinjene ble torsdag presentert til de ansatte i TV 2 Nyheter.
Mannen bak retningslinjene er leder for TV 2 Nyhetene i Bergen, Chris Ronald Hermansen.
– Vi må ha en bevissthet rundt dette. Jeg tror dette er en teknologisk utvikling som vi som bransje må forholde oss til på et eller annet nivå – enten vi vil eller ikke, sier Hermansen til Medier24.
– Utrolig verdifullt å diskutere dette
Interessen rundt kunstig intelligens har økt mye de siste årene.
I dag kan kunstig intelligens brukes for å lage tekst, bilder og video helt fra bunnen av.
Hermansen deler retningslinjene inn i to hoveddeler:
Den ene delen handler om hvordan journalistene skal forholde seg til bruk kunstig intelligens som kan generere noe, som for eksempel bilder eller video, som ikke er ekte, men laget av en datamaskin.
– Hvordan forholder vi oss til fremveksten av dette? Teknologien har kommet så langt og blitt så tilgjengelig. Derfor ønsker vi å tydeliggjøre i redaksjonen hvordan vi forholder oss til de mulighetene.
Den andre delen tar for seg presseetikken i møte med den kunstige intelligensen. Her gjelder spesielt språkmodellene, som for eksempel ChatGPT som har blitt veldig populær den siste tiden.
Hermansen er klar på at språkmodellen åpner en del muligheter for redaksjonene:
– Vi skal utforske de mulighetene, men det er noen potensielle farer med dette.
Sjefen for TV 2 Nyhetene i Bergen forteller at de startet arbeidet med retningslinjene for ikke så lenge siden.
I tillegg til å utforske teknologien på egen hånd, ble TV 2 invitert til samtaler med Senter for undersøkende journalistikk (SUJO) sammen med andre medier fra Media City Bergen.
– Jeg synes det har vært utrolig verdifullt å diskutere dette med kolleger i blant annet Bergens Tidende og NRK. Det skjøt fart i prosessen for vår del. Etter initiativet fra SUJO så har jeg tatt med samtalene inn i redaksjonene her og i ledergruppen til Nyhetene.
– Vil forandre seg fort
Hermansen understreker at retningslinjene som nå er presentert er et førsteutkast.
– Det vil forandre seg fort etter hvert som flere tjenester kommer. Så det blir 1.0 versjon av hvordan vi skal forholde oss til dette.
Selve arbeidet i å utvikle retningslinjene har gått fort, forteller Hermansen og viser til at det utviklingen innenfor kunstig intelligens går fort.
– Vil ikke et presseetisk regelverk rundt en slik teknologisk alltid ligge noen steg bak utviklingen?
– Gjennom diskusjonene her på huset så har det blitt tydelig for meg at Vær Varsom-plakatens (VVP) grunnprinsipper står seg utrolig godt i møte med helt ny teknologi, svarer Hermansen.
Han viser til at TV 2 lener seg på VVP i retningslinjene og trekker fram punkt 4.10 som sier at pressen skal verne om fotografiets integritet.
– Det kan bety at du ikke skal publisere bilder av ting som ikke finnes. I arbeidet med retningslinjene så har vi hentet det vi mener er de viktigste grunnprinsippene i VVP i møte med denne teknologien. Så har vi utbrodert det for å passe det som har skjedd innenfor utviklingen.
– Burde alle redaksjoner ha slike type retningslinjer i møte med denne teknologien?
– Jeg tror ikke det er avgjørende at man formaliserer det tydelig, slik vi gjør. Poenget er at journalister må forstå hvor kritisk man bør være til teknologien om man skal bruke den redaksjonelt. Ikke bare til det man får ut, men også det man legger inn.
Han viser videre til kildevernet som TV 2 også vektlegger sterkt i retningslinjene.
– Hva skjer med informasjonen som du mater inn i ChatGPT? Hva kan selskapet bak gjøre med den informasjonen? Dette er helt utrolig viktig at vi er bevisst på i et kildevernperspektiv.