ansvarlig redaktør i Gudbrandsdølen Dagningen,  Tom Martin Hartviksen sjefredaktør i Alvdal midt i væla, Liv Maren Mæhre Vold, nyhetsredaktør i Oppland Arbeiderblad, Erik Børresen, sjefredaktør i Hamar Arbeiderblad, Katrine Strøm og sjefredaktør i Dølen, Tone Sidsel Sanden
Ansvarlig redaktør i Gudbrandsdølen Dagningen, Tom Martin Hartviksen sjefredaktør i Alvdal midt i væla, Liv Maren Mæhre Vold, nyhetsredaktør i Oppland Arbeiderblad, Erik Børresen, sjefredaktør i Hamar Arbeiderblad, Katrine Strøm og sjefredaktør i Dølen, Tone Sidsel Sanden

Slik rammes lokalavisene av ekstremværet: – Forberedt på ekstraordinær situasjon

Avisene i Innlandet er forberedt på at ekstremværet «Hans» vil prege nyhetsbildet de neste dagene. 

Publisert

Mandag kom ekstremværet «Hans» til Norge, og både NVE og Meteorologisk institutt har sendt ut rødt farevarsel for deler av Østlandet og Innlandet.

Og mens de store mediehusene dekker uværet tett, påvirker det også mindre aviser i Innlandet og områdene rundt.

Hos Alvdal midt i væla på Alvdal i Østerdalen, går driften foreløpig som normalt. Situasjonen følges tett, forteller sjefredaktør Liv Maren Mæhre Vold til medier24.

– Enn så lenge er det ikke mer enn alminnelig nordøsterdalsk drittvær, men vi er forberedt på en ekstraordinær situasjon. Nå handler det mest om å få ut informasjon fra myndighetene til våre lesere og forberede alle så godt vi kan på hva som kan vente, sier hun.

Mæhre Vold legger til at alle i avisen er på kontoret mandag.

– Men de ansatte vil få beskjed om at de kan gå over til hjemmekontor dersom det anses nødvendig av praktiske hensyn eller sikkerhetsmessige årsaker.

Har folk på jobb tidligere

Hos Gudbrandsdølen Dagningen på Lillehammer, har helgen blitt brukt til å planlegge den redaksjonelle dekningen, forteller ansvarlig redaktør Tom Martin Hartviksen.

– Vi har folk på jobb noe tidligere enn normalt mandag og tirsdag, og vi har hatt dialog med enkeltjournalister om å endre litt på turnus/arbeidstid. Dette for å være trygge på at vi har nok folk tilgjengelig til enhver tid.

Han sier at de regner med at mye vil handle om vær de neste dagene.

– Og derfor forbereder også de fleste journalistene seg på å bruke kilder og nettverk på å holde seg oppdatert på hvordan Hans treffer vårt distrikt.

Hartviksen legger til at de ikke har hatt dialog om hjemmekontor, men at de er generelt fleksible.

– Våre journalister er forberedt på å løse saker fra de fleste steder, enten det er på kontoret eller nær sagt hvor som helst ellers.

Forsterket bemanning

Hos Hamar Arbeiderblad sendte nyhetsredaktør Rune Steen Hansen ut en egen plan søndag, for å forberede de ansatte på et par spesielle dager på jobb, og slik at journalistene kunne sørge for riktig klær og utstyr.

Sjefredaktør Katrine Strøm forteller til Medier24 at de forventer at hovedtrykket vil komme mandag ettermiddag, men at de forsterket bemanningen allerede mandag morgen.

– HA har de siste tre årene jobbet mye med å få gode rutiner på alle former for utrykning når noe skjer, så vi er komfortabelt forberedt ved uvanlige hendelser, også det som kommer ovenfra!

I tillegg har fotosjef rigget opp kamera på balkongen til en av avisens journalister, slik at de kan strømme uværet minutt for minutt.

Strøm legger til at ingen har hjemmekontor på grunn av Hans.

– Tvert imot bidrar flere inn med beredskap og mulighet for å bidra, sier Strøm.

– Kan bli høstens store nyhetshendelse

Nyhetsredaktør i Oppland Arbeiderblad, Erik Børresen, sier til Medier24 at det er en uhyre sjelden situasjon for avisen å få slikt vær.

– Røde farevarsler og ekstremvær er ikke noe vi vanligvis jobber med, men vi er gode på breakings news. Vi har systemer, rutiner og folk som takler uforutsette hendelser og et stort nyhetstrøkk godt. Vi har forberedt oss gjennom helgen på å være best mulig rustet mandag og tirsdag for å gi leserne våre både tekst, video og bilder av det som fort kan vise seg å bli høstens store nyhetshendelse i Innlandet og Vestoppland, sier han.

Børresen forteller at de allerede i helgen startet planleggingen av hva som er viktig å følge med på, og hvem de skal ha på jobb.

– Det har betydd at vi har større og bedre kveldsbemanning enn opprinnelig oppsatt, og vi vil også benytte oss av noe mer overtid og fleksitid enn vanlig, sier han og legger til:

– For oss er det viktig å formidle de harde nyhetene om hva som skjer i bygd og by, følge med på hvordan kommunene håndterer en varslet krisesituasjon og forhåpentligvis samtidig se de store linjene når det gjelder klimaendringer og lage god journalistikk på dette. 

Og Børresen sier at det er ingen av OAs ansatte som jobber hjemmefra på grunn av vanskelige forhold eller egen sikkerhet.

Sjefredaktør i OA, Erik Sønstelie, sitter dog værfast i Jotunheimen, og har hjemmekontor på en stein 100 meter fra hytta.

 Sender journalistene hjem

I Dølen på Vinstra har redaksjonen jobbet med værsaker fra mandag morgen, forteller sjefredaktør Tone Sidsel Sanden.

– Peer Gynt-festivalen pågår her nå, der blant annet Lise Klavenes skal motta Peer Gynt-statuetten i morgen. Vi skulle etter planen streame en fotballkamp i morgen, men er nå usikker på om den går som planlagt. Så det har vært mye vær på morgenmøtet i dag, sier hun.

Sanden legger til at alle møtte på kontoret mandag morgen, men at alle dro hjem utover dagen.

– Ifølge Meteorologisk institutt vil regnet øke på i ettermiddag, så da sender jeg journalistene hjem før det eventuelt det verste setter inn. Foreløpig i dag har det vært nedbør, men ikke i unormale mengder.

Dølen hadde en plan om å sende direkte mandag, man Sanden sier at regnet har vært «som normalt» på formiddagen. 

– Vi vil følge tett med utviklingen utover dagen, og ha kontakt med både kommune, beredskap og andre som kan bli berørt. Regner med at det er en del sideelver som vil vokse mye i kveld/natt, sier hun og legger til:

– For oss er det viktig å oppdatere folk på siste nytt om været nå. Vi legger også stort sett alle sakene åpne, så alle kan få med seg viktig informasjon.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS