Rettssak Polaris Media LL Inntrøndelagen, Cecilie Amdal Og Sigurd Holter Torp i Schjødt og Konsernsjef i Polaris Media Per Axel Koch

Nå møtes Polaris Media og Trønder-Avisa i retten: Dette slåss de om

Polaris Media mener styret i Trønder-Avisa ikke kan nekte de aksjene fra forrige rettssak. Trønder-Avisa mener det er i mot avisens interesse.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

(TRONDHEIM): Mandag starter rettssaken mellom Trønder-Avisa og Polaris Media i Trøndelag tingrett i Trondheim.

Polaris Media gikk til søksmål mot styret og et av eierselskapene i Trønder-Avisa etter at de vedtok at Polaris ikke får aksjene de vant i forrige rettssak.

Sluttinnleggene viser at partene kaller inn fem vitner hver, hvor det ene er samme person. På listen over vitner står flere topper i Senterpartiet, blant annet forsvarsminister Bjørn Arild Gram og ordfører i Steinkjer Anne Berit Lein. Det er satt av fem dager til rettssaken.

– I strid med aksjonæravtalen

I sitt sluttinnlegg argumenterer Polaris Media og Advokatfirmaet Schjødt AS at styret i Trønder-Avisa ved å nekte konsernet samtykke til aksjeervervet har opptrådt i strid med aksjonæravtalen.

«Det kreves derfor fullbyrdelsesdom for at AS Nord Trøndelag og Inntrøndelagen plikter å omgjøre styrevedtaket og fatte nytt vedtak hvor samtykke blir gitt, slik det følger av aksjonæravtalens punkt 10.» står det i sluttinnlegget.

De påpeker at siden det er rettskraftig fastslått at Polaris har løsningsrett i aksjene, er styrerepresentantene forpliktet til å samtykke.

«AS Nord Trøndelag og Inntrøndelagen plikter derfor i medhold av aksjonæravtalen punkt 10 å instruere sine styrerepresentanter i Trønder-Avisa til å oppheve det rettsstridige vedtaket og fatte nytt vedtak hvor det gis samtykke..»

Polaris Media mener også at styret ikke trenger å godkjenne aksjeoverdragelsen fra forrige rettssak.

«Som det er gjort rede for ovenfor, gjelder det ikke et krav til styresamtykke ved aksjeerverv som er basert på avtalt løsningsrett. Styrets vedtak er derfor ugyldig og skal oppheves.» skriver de i sluttinnlegget.

– Kan ikke pålegge stemmeplikt

AS Nord Trøndelag og Trønder-Avisa er uenig. I sitt sluttinnlegg mener selskapene og Advokatfirmaet Wiersholm at styret hadde saklig grunn til å nekte samtykke til aksjeervervet.

«Spørsmålet om å nekte samtykke til aksjeerverv beror etter aksjeloven, vedtektene og aksjonæravtalen på styrets ivaretakelse av selskapsinteressen i Trønder-Avisa. Beslutningen gjelder strategiske og forretningsmessige forhold for selskapet som domstolene skal vise tilbakeholdenhet med å overprøve..», står det i sluttinnleggget.

De mener at medvirkning til samtykke som innebærer krenkelse av selskapsinteressen til mediehuset, vil være uten virkning.

«Nord Trøndelag kan heller ikke pålegges noen plikt til å instruere styremedlemmer i Trønder-Avisa til å stemme på noen bestemt måte i spørsmålet om samtykke til Polaris' aksjeerverv. Noe slikt pålegg vil under ingen omstendighet være bindende for styret i Trønder-Avisa.»

Kampen i Trønder-Avisa har foregått siden nittitallet, men har de siste årene blusset opp igjen. I 2009 kjøpte Polaris Media 10,4 prosent av aksjene i selskapet, og kjøpte ut Amedia (da A-pressen) som avishuset ikke lenger ønsket å ha med.

Polaris Media har i flere omganger de siste årene forsøkt å kjøpe seg mer opp i avisen, men blitt blokkert av det ene eierselskapet, LL Inntrøndelagen.

I 2020 kjøpte Amedia 94 prosent av LL Inntrøndelagen, som eide 38 prosent av Trønder-Avisa AS. Det førte til at Polaris gikk til sak, fordi de mente oppkjøpet var i strid med aksjonæravtalen de tre eierne inngikk i 2010. Polaris vant frem både i tingretten og lagmannsretten.

Om Trønder-Avisa

Trønder-Avisa ble etablert ved krigsutbruddet i 1940, etter en sammenslåing av de to tidligere avisene Inntrønderen og Nord-Trøndelag og Nordenfjeldske Tidende.

De første 12 årene lød navnet Nord-Trøndelag / Inntrøndelagen. Fra 1952 het avisa Trønder-Avisa, som var et talerør for både Venstre og Senterpartiet, etter de to opprinnelige avisene. Lenge hadde avisa også to politiske redaktører - der eierselskapene LL Inntrøndelagen og AS Nord-Trøndelag utnevnte én hver.

I 1996 ble Trønder-Avisa partipolitisk uavhengig. Fra da av har det vært én sjefredaktør.

Avisen har gått fra å være en regionavis til et nordtrøndersk minikonsern med 200 millioner kroner i omsetning, fra 2015 også med Namdalsavisa i folden. Foruten dette eier mediehuset også Steinkjer-Avisa, Inderøyningen, Snåsningen og Trønder-Distribusjon.

I 2020 tok Sivert Rossing over rollen som sjefredaktør i Trønder-Avisa mens tidligere sjefredaktør John Arne Moen tok over rollen som konsernsjef.
Høsten 2022 gikk Moen av som konsernsjef, og Sivert Rossing tok over rollen, samtidig som han fortsatte som sjefredaktør.

AS Nord-Trøndelag eier i dag 51,8 prosent av selskapet, mens Polaris Media ASA eier 10,1 prosent.

Powered by Labrador CMS