Salget av Trønder-Avisa til Polaris Media stoppet på målstreken - general­forsamling i lokalt eierselskap sier nei

Dramatisk vending på generalforsamling i eierselskap tirsdag kveld, når LL Inntrøndelagen AS avviste Polaris Media sitt bud. Ansatte er bekymret.

Publisert

2. februar ble det klart at Polaris Media ASA ville kjøpe seg opp til å bli majoritetseier i minikonsernet Trønder-Avisa AS, med fire lokalaviser,  distribusjonsselskap og utviklingsselskap.

Polaris skulle betale 11,1 millioner kroner for totalt 46 prosent av aksjene - og dermed få en eierpost på 56,1 prosent. Inntil nylig har mediekonsernet eid 10,1 prosent. 

38 prosent skulle Polaris kjøpe fra selskapet LL Inntrøndelagen, som eier 38 prosent av aksjene, resten av posten fra AS Nord-Trøndelag.

Dramatisk helomvending

Tirsdag kveld har det imidlertid vært en dramatisk helomvending i prosessen. Det som skulle være en ren formalitet, ble til noe helt annet.

LL Inntrøndelagens generalforsamling har sagt nei til salget, som nå har skapt sjokkbølger fra Steinkjer og Namdalen til Trondheim.

Dette bekreftes også av styreleder Mads Braarud i LL Inntrøndelag overfor Medier24.

– Jeg synes det er tragisk. Vi har gått veldig inn for dette, fordi vi har ment at det har vært beste mulige løsningen for Trønder-Avisa og for den situasjonen mediekonsernet er i. Det var ikke nødvendigvis en pengemessig god avtale for oss, men vi har vektlagt medieproduktene og formålsparagrafen høyere, sier Braarud. 

Selv er han klar på at han ikke kan være styreleder mye lengre for et selskap som går i motsatt retning enn hva han har jobbet for.

– Jeg kan ikke være ansvarlig for å gjennomføre en annen politikk og vedtak enn det vi har jobbet for og fremforhandlet. Det ville vært merkelig.

Satte en stopper for salget

Etter det Medier24 erfarer har medieinvestor Odd Reidar Øie og sønnen Vidar Øie Nilsen kjøpt Dagbladets aksjepost på 13 prosent i eierselskapet LL Inntrøndelagen - og sitter med andre planer enn det Polaris Media har hatt for avisa.

Resten av eierskapet i Inntrøndelagen er i stor grad fordelt på mange små aksjonærer. Flere av disse har latt seg overbevise om å ikke selge.

Avstemningen skal ha vært 455 for å selge og 354 mot. Men for å få til et salg, så måtte man ha 2/3 av «lottene» med seg. Her kan du lese mer om hvordan det systemet fungerer.

På kveldens generalforsamling i Inntrøndelagen klarte man altså å sette en stopper for Polaris og konsernsjef Per Axel Kochs planer om oppkjøp i Trønder-Avisa AS, fra 10,1 til 56,1 prosent eierskap.

Arkitekten bak det hele er Hans Martin Storø, som har vært fast møtende vara til styret i LL Inntrøndelagen. Han sier til Medier24 at han hele tiden har vært tydelig på at han ønsket å stoppe salget - og heller finne en annen løsning:

– Jeg mente det var uheldig å la Polaris få kontroll over T-A, for så å skape seg et totalt mediemonopol i Midt-Norge. Å få et et slikt konsern tettere inn i T-A vil kunne være med på da bidra til at du får en betydelig svekkelse av de avisene over tid, med tanke på konserntilpassing, sier Storø.

Han forteller at den økonomiske situasjonen i avisa var alvorlig og at også han så det som vanskelig å fortsette slik ting var nå. Derfor støttet han Polaris-prosessen, helt fram til avtaleinngåelsen.

- Jeg må si at jeg synes aksjonærene i LL Inntrøndelagen ikke fikk igjen for de verdiene som ligger i konsernet, med tanke på prisen. Og at det var sannsynlig at andre aktører kunne yte mye her, - som å kunne gi en like god eller bedre pris.

Storø sier han har fått forsikringer om at de nye eierne vil kunne spytte inn frisk kapital og sørge for kompetente styremedlemmer.

Fryktet nei fra andre eiere

Medier24 vet at det var mest spenning til generalforsamlingen i AS Nord-Trøndelag i forrige uke.

Da fryktet man at de lokale eierne ville sette seg på bakbeina og hindre salget, for å sikre et ultralokalt eierskap. Men de sa ja.

Det var nesten ingen som fryktet at generalforsamlingen i LL Inntrøndelagen AS skulle si nei, men det har de altså nå.

Det var kalt inn til en ekstraordinær generalforsamling i kveld, som etter å skal ha vedtatt sin egen oppløsning, skulle vedta følgende punkt - som altså ikke ble noe av:

 

Styret i LL Inntrøndelagen innstiller på å selge selskapets aksjepost på 38,04% i Trønder-Avisa til Polaris Media Midt-Norge AS foreløpig beregnet til 9,2 mill kroner. Bakgrunnen for salget er at Trønder-Avisa har en betydelig svekket egenkapital og trenger ny strategisk eier med en større kapitalbase og som kan utnytte stordriftsfordelene for å få til nødvendig lønnsomhet i Trønder-Avisa. Salget forutsetter at AS Nord-Trøndelag og Konkurransetilsynet godkjenner aksjesalget.

Ansatte er bekymret

Klubbleder Johan Prestvik i Trønder-Avisa.
Klubbleder Johan Prestvik i Trønder-Avisa.

Leder for redaksjonsklubben i Trønder-Avisa, Johan Prestvik, sier til Medier24 at han ikke har rukket å sette seg inn i vedtaket, eller hva planen til eierne er.

- Dette er for oss en veldig uheldig utvikling. Det siste vi trenger nå er en stillingskrig om eierskapet i Trønder-Avisa. Det vil skape unødvendig usikkerhet for de ansatte i hele konsernet, sier han til Medier24 og fortsetter:

- Vi har levd med en viss usikkerhet i flere måneder, forut for avtalen med Polaris. Det har den siste tiden vokst fram en optimisme og tro på framtida. Som organisasjon trenger vi nå forutsigbarhet - ikke mer usikkerhet.

Redaktør John Arne Moen i Trønder-Avisa skriver følgende i en kommentar til Medier24 om nyheten:

«Jeg forholder meg til de eiere selskapet har og den strategi de velger. Det er imidlertid uheldig hvis det oppstår tvil om hvilken retning medieselskapet tar. Derfor håper jeg på rask avklaring. Langvarig strid om viktige veivalg er aldri heldig. Ut over det har jeg ingen kommentar».

  • Medier24 har forsøkt å få en kommentar fra medieinvestor Odd Reidar Øie uten hell.
  • For ordens skyld har journalisten bak denne artikkelen jobbet i Trønder-Avisa fram til august 2016.
Powered by Labrador CMS