Erik Inderhaug, ansvarlig redaktør i Politiforum, mener regjeringen fikk styre kommunikasjonen da de presenterte nyheten om ny politi-steder fredag.

Redaktør reagerer på at NRK fikk eksklusiv presse­konferanse

– Det gir dårligere vilkår til pressen for å stille kritiske spørsmål, sier Politiforum-redaktør Erik Inderhaug om Justisdepartementets solotreff med NRK.

Publisert Sist oppdatert

Klokken 09.00 fredag hadde justisminister Emilie Enger Mehl invitert til pressekonferanse i Sigdal med den nasjonale nyhetene om at regjeringen oppretter ni nye tjenestesteder for politiet.

Men til forskjell fra vanlige pressekonferanser, hvor journalister fra ulike medier kjemper om å stille spørsmål, ble pressekonferansen omtalt som eksklusiv for NRK.

NRK var også først ute med en sak.

Det fikk ansvarlig redaktør i Politiforum, Erik Inderhaug, til å reagere.

– Vi hørte at NRK skulle få saken eksklusivt. Jeg er generelt ikke så glad i den praksisen. Da tar regjeringen over styringen av hele kommunikasjonen av saken, og det gir dårligere vilkår til pressen for å stille kritiske spørsmål, sier Inderhaug til Medier24.

– Dette er staten som skal fortelle om hvordan de bruker skattepengene til folk. Da er det mye ryddigere at alle mediene har mulighetene til å rapportere parallelt om det. Andre medier ble først invitert til en åpen pressekonferanse flere timer senere, når nyheten er ute og dagsorden langt på vei er satt. Det holder ikke, fortsetter han.

Savnet andre perspektiver og kritiske spørsmål

Inderhaug synes det er rart at seansen i Sigdal ble kalt for «en pressekonferanse», når ingen andre medier fikk en invitasjon.

– Det er rart at NRK selv kalte det en pressekonferanse, når ingen andre større medier var til stede for å dekke det som er en nasjonal nyhet. Når det kun er én journalist som stiller spørsmål, mister du litt av dynamikken fra en ordinær pressekonferanse.

– I mitt hode er en pressekonferanse et åpent og forhåndsannonsert arrangement. Det kan man ikke si at dette var, legger han til.

I fjor publiserte VG en artikkel om at regjeringen har bedt Politidirektoratet vurdere store kutt for politiet i byene for å flytte mer politi ut i distriktene.

– Hadde VG og for den saks skyld Politiforum fått anledning til å være til stede, kunne det dukket opp andre perspektiver og mer kritiske spørsmål enn det NRK hadde i dag, sier Inderhaug.

I tillegg til NRK var også lokalavisen i Sigdal, Bygdeposten, til stede under seansen.

– Med all respekt for Bygdeposten så er det nok ikke der justisministeren vil få de mest kritiske spørsmålene fra. Det har nok et annet fokus på gladsaken om det nye tjenestestedet, som statsråden selvfølgelig ønsker å få frem.

Medier24 har vært i kontakt med ansvarlig redaktør i Bygdeposten, Knut Bråthen. Han opplyser at de ble invitert av ordføreren i Sigdal dagen før.

– Kaster stein i glasshus

Inderhaug tror ikke seansen i Sigdal var tilfeldig fra departementets side.

– Regjeringens løfte om å opprette nye tjenestesteder har blitt hardt kritisert av opposisjonen og fagforeningene i media, og det er derfor ikke så overraskende at statsråden forsøker å begrense kritiske spørsmål gjennom å ta regi på nyheten, sier han.

– Hva burde NRK egentlig gjort i denne situasjonen? Hadde Politiforum sagt nei om dere fikk samme tilbud?

– Vi hadde helt sikkert også takket ja, såpass ærlig må jeg være. Og sånn sett kaster jeg stein i glasshus her. Problemet er at dersom NRK hadde sagt nei, ville kommunikasjonsavdelingen til departementet bare gitt nyheten videre til noen andre istedenfor, svarer Inderhaug.

Han har derfor full forståelse for at NRK tok saken.

Inderhaug mener dette heller er en prinsipiell diskusjon om mediene bør være mer kritiske når de blir tilbudt eksklusive nyheter fra profesjonelle kilder.

– Å løse dette, fordrer imidlertid at hele pressen samler seg om en omforent standard for hvordan slike henvendelser skal håndteres. Det vil være veldig krevende å få til.

– Vårt ansvar

Medier24 har også vært i kontakt med VG.

Nyhetssjef Andreas Nielsen bekrefter at de ikke fikk en formell invitasjon fra justisdepartementet, men forteller at de fikk nyss om nyheten som de også meldte torsdag.

– Vi fikk kun invitasjon til pressemøte på Mortensrud fredag. Vi har allerede stilt de kritiske spørsmålene vi har på mail i morges, og vil stille dem igjen der oppe, sier Nielsen til Medier24 .

Han har ingen sterke meninger om at Justisdepartementet i dette tilfellet gikk til NRK.

– Det er ikke slik at man kan undra seg kritiske perspektiver bare fordi man ikke er invitert. Det er vårt ansvar å stille de spørsmålene uansett.

NRK visste ikke hvor mange medier som kom

Medier24 har forelagt kritikken overfor NRK.

Redaksjonssjef for økonomi- og politikk i NRK, Kyrre Nakkim, svarer at de fikk en invitasjon til å intervjue justisministeren i Sigdal fredag morgen om en sak som han beskriver som viktig for publikum.

– Den invitasjonen takket vi ja til, og vi sendte live derfra. Vi visste på forhånd ikke hvor mange andre medier som kom til å være til stede, skriver Nakkim til Medier24.

Han er åpen for å diskutere om seansen kan kalles for en pressekonferanse.

– Hvorvidt det var presist å kalle det en pressekonferanse, pressetreff eller intervju kan i etterkant diskuteres, og vi er åpne for at vi kunne kalt det noe annet.

Nakkim opplyser videre at NRK hentet inn kritiske reaksjoner fra både Politiets Fellesforbund, Høyre og andre partier og aktører rett etter at nyheten var ute klokken ni, og publiserte det forløpende.

– Vi registrerer også at Mehl var tilgjengelig for pressen senere på dagen, et pressetreff vi i NRK også var tilstede på.

Medier24 har også forelagt kritikken overfor Justisdepartementet, men de har så langt ikke besvart henvendelsen.

Powered by Labrador CMS