Lørdag kveld den 23. mars ble fire personer funnet døde i sitt hjem i en bolig i Torpo i Ål kommune. Politiet har siktet den avdøde familiefaren for drap på en kvinne og to voksne barn.
Litt tidligere på kvelden begynte tipsene å nå redaksjonen i Hallingdølen, som fikk bekreftet at det hadde skjedd en hendelse.
Det ble starten på lange og krevende dager for lokalavisen.
Sjefredaktør Lillian Holden forteller at helgevakten ble sendt til Torpo først, samt en fotograf.
– Det er en sjokkartet hendelse. Det er ganske heftig, og helgevakten vår er en ganske fersk journalist. De var et team der, og vi var to-tre stykker som jobbet med det innenfra med oppdateringer og tips, forteller hun.
Hun anslår at de avsluttet rundt tretiden på natta, før det var opp igjen tidlig søndag.
– Det var en veldig heftig helg, sier hun.
Pratet mye om etikk
Det har gått snart to uker siden hendelsen. Holden forteller at de tidlig hadde en del diskusjoner om hva de skulle gå ut med. For dem ble det viktig å ikke viderebringe spekulasjoner.
– Du merker på hele lokalsamfunnet og sjokket rundt. Det er så sjelerystende for folk at det her plutselig skjer i nærmiljøet, sier hun.
For henne og resten av redaksjonen ble det viktig å trå varsomt.
– Det var mye etikk de dagene. Det var mer enn det vi er vant til i andre saker. Det ble en skikkelig drilling i etikk for oss.
I løpet av helgen intervjuet redaksjonen folk tett på de involverte, og da mandagen kom lå det saker klare i banken.
– Men vi hadde ikke publisert det. Vi valgte å vente til etter at vi hadde identifikasjonen klar. Vi var egentlig litt lettet da den kom på tirsdagen, forteller hun.
– Da merket vi at det gikk så mange rykter og spekulasjoner. Da var det veldig bra at politiet gikk ut med hvem ofrene var. Det gjorde det mye lettere for oss å kunne lage journalistikk, så da publiserte vi de sakene vi hadde liggende.
Avisen har identifisert den siktede mannen i 50-årene i én sak som handlet om han som person, men de har ikke publisert bilde av ham. Det kommer de heller ikke til å gjøre.
– I en sak som omhandler ham som person så føltes det veldig unaturlig å ikke bruke navnet, sier Holden, som opplyser at de var bevisste på at de ikke ønsket å bruke navnet i tittel.
– Vi føler nok litt at vi har et ekstra ansvar lokalt. Vi ønsker på en måte å være ærlig på hvem det er i de situasjonene det er naturlig å gjøre. Men samtidig skal vi være forsiktige med det. Det er tøft for folk. Vi har et ansvar for folk rundt oss.
Massiv trafikk
Spesielt de fire første dagene var intense. Da var det ingenting annet det dreide seg om. Alt annet av forhåndspublisert stoff ble avpublisert.
– Det var ikke noe annet folk var interessert i heller. Det var det eneste folk pratet om, og informasjonsbehovet ble helt enormt. Vi hadde massiv trafikk på nettsiden vår.
Tidlig bestemte de seg for å ha det aller meste av stoffet sitt åpent.
– Informasjonsbehovet ble så stort. Det er en voldsom hendelse, og riksmedia var til stede. Det var ikke så mye i starten som var eksklusivt for oss heller.
Først etter at identiteten ble kjent begynte avisen å plusse innholdet sitt mer.
– Det samme gjorde vi da det var ekstremvær her i fjor høst. Vi la alt åpent. I sånne saker er det viktig at folk er informert. Og det er litt for å stoppe ryktespredning og spekulasjoner, sier hun og legger til:
– Det er viktigere enn å hente potensielle abonnenter til Hallingdølen akkurat der og da. Da har vi ansvar for at folk får den riktige informasjonen.
Tøffe dager
Redaktøren forteller at det er både godt og vondt å være lokalavis når en så dramatisk hendelse skjer.
– På den ene siden er det beintøft, og det har vært skikkelig krevende dager. Vi er tett på og kjenner folk såpass godt, sier hun.
Det gode hun ser er at de har tillit blant folk.
– Det er lett for oss å ta kontakt med folk, opplever jeg, og at folk har tillit til at vi håndtere informasjon på en god måte. Har vi blitt bedt om å vente så har vi gjort det.
Hun er klar på at når riksmediene trekker seg tilbake så skal Hallingdølen fortsette å være til stede og følge saken.
– Vi skal ikke bare jage historien og havne i blodtåka. Vi må prøve å ha litt is i magen og ha et lengre perspektiv. Så får vi heller tåle at vi blir slått av VG eller TV 2 på enkelte saker. Vi får gjøre det på vår måte.
Å være i skarp konkurranse med riksmediene sier hun er noe uvant.
– Det har vært noen gode opplevelser. Så får vi også noen tilbakemeldinger i lokalmiljøet på at folk har hatt litt dårlige opplevelser med riksmedier, som har opplevd dem som veldig pågående, forteller Holden.
Timeout i bilen
Selv med påskeferie har Holden vært tett koblet på dekningen. Etter ferien har hun fokusert på å prate med de ansatte, med blant annet lengre morgenmøter.
Hun tror også det er noe de må prate mye om i tiden fremover.
– Det kan jo komme noen reaksjoner i ettertid. Vi prøver å være bevisst på det. Selv om ting går veldig fint nå, så kan det være ting som dukker opp i etterkant.
Selv har hun måttet ta timeout iblant. Det har hun gjort med å skru av radio og hatt stillestund i bilen på vei til eller fra jobb.
– Det er fort at man ser profesjonelt på det når man jobber med det, men man må prøve å ta det litt innover seg som menneske, at det har skjedd, og hvor jævlig det faktisk er, sier hun.
Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no